H αγέλη των ΜΜΕ (των Αθηναιοκεντρικών κυρίως)*


Η φράση του παρουσιαστή κ. Παπαδάκη στον Αντένα στις 7/4 μιλάει από μόνη της: “Αυτή την εποχή δεν θα μπούμε σε διαδικασία αντιπαραθέσεων. Προτιμούμε τις συνεντεύξεις με ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ υπουργούς”.
Έτσι λοιπόν κυβερνητικοί αξιωματούχοι όλων των επιπέδων κυκλοφορούν στα κανάλια, “μεμονωμένοι” φυσικά. Για την αντιπολίτευση απομένουν ελάχιστες δίοδοι στα ΜΜΕ για την δημοσιοποίηση των απόψεων της. Απομένει φυσικά και το Διαδίκτυο…

* Θανάσης Καραΐσκος. Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου Ζακύνθου

media-democracyΤα τηλεοπτικά παράθυρα είναι ορθάνοιχτα για υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι υπόλοιποι βρίσκουν μπροστά τους τα …παντζούρια. Στο όνομα της αποφυγής των “στείρων αντιπαραθέσεων” φυσικά.
Τα παντζούρια βρίσκουν μπροστά τους και οι γιατροί και νοσηλευτές της 1ης γραμμής. Αυτοί που σε άλλες στιγμές αποθεώνονται για την αυταπάρνηση τους. Τα ΜΜΕ κάνουν πλέον προσεχτικό φιλτράρισμα του υγειονομικού προσωπικού: Αν υποψιαστούν ότι ο υγειονομικός θα ζητήσει πχ μόνιμους διορισμούς στα Νοσοκομεία απλώς δεν βρίσκει πλέον φιλόξενο μικρόφωνο. Βέβαια νωρίτερα έχουν φροντίσει οι διοικήσεις των νοσοκομείων, πχ: «Καμία συνέντευξη ή δήλωση που αφορά το Νοσοκομείο δεν θα γίνεται στα ΜΜΕ χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διοίκησης» («Ευαγγελισμός). Αντιδράσεις ευτυχώς υπήρξαν: ΜΜΕ και “τέσσερις Ενώσεις συντακτών της Περιφέρειας σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την αντίθεσή τους με το μοντέλο “κεντρικής ενημέρωσης” που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση για την ενημέρωση του κοινού και επισημαίνουν τόσο τους κινδύνους παραπληροφόρησης όσο και την έλλειψη ισοτιμίας των πολιτών απέναντι στο αγαθό της ενημέρωσης. Έχει προηγηθεί επιστολή 60 δημοσιογράφων της περιοχής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διαμαρτυρήθηκαν για τη διακοπή της ενημέρωσης για τον ιό από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.”

Ο διάλογος έχει εξοβελιστεί από τα ΜΜΕ και άνθρωποι που χειρίζονται μικρόφωνα και γραφίδες χρησιμοποιώντας το φόβο για την υγεία, απλώς αποθεώνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους κατασκευάζοντας Μεσσίες εν έτει 2020..Οι πολίτες προσπαθούν από κάπου να πιαστούν. Συμβαίνουν και σε κάποιες άλλες χώρες παρόμοια φαινόμενα, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πιάσει ταβάνι…
Είναι ενδεικτικό ότι στην καθημερινή ενημέρωση των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων εκφωνούνται από άλλο πρόσωπο και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και να υποστηρίξουν το ερώτημα που έκαναν. Σε ποια Δημοκρατία Δυτικού τύπου υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση των δημοσιογράφων ; Ο κ.Τσιόρδας απολαμβάνει μια γενική εκτίμηση, αλλά ούτε θεοποίηση χρειάζεται, ούτε υπερπροστασία. Κανείς εξάλλου δεν είναι υπεράνω κριτικής.
Αν και είναι προφανές ότι η καραντίνα ωφέλησε την υγεία πως να δικαιολογήσει κανείς συγκεκριμένο κανάλι που χρησιμοποίησε τηλεφακό με zoom στην Παραλία της Θεσσαλονίκης; Έτσι άνθρωποι που περπατούν, και ήταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση, φαίνονται να είναι στο ίδιο σημείο και κοντά ο ένας στον άλλον… Μετά από αυτό το βίντεο απαγορεύτηκε το περπάτημα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί ο κορονοϊός να απειλήσει τη Δημοκρατία ;

Μπορεί, αν δεν έχουμε το νου μας. Πρόθυμοι άνθρωποι στα ΜΜΕ ψυχανεμίζονται τι μπορεί να ενοχλήσει την εξουσία και απλώς δεν το αφήνουν να βγει στον αέρα. Για παράδειγμα:
Τα 11 εκατομμύρια ευρώ ενημερωτικής καμπάνιας και τα 21 εκατομμύρια που χαρίστηκαν για το 2020 στους καναλάρχες, μέσω της απαλλαγής από τη δόση του τρέχοντος έτους για τις άδειες, μάλλον δεν μπορούν να αφήσουν …ασυγκίνητα τα ΜΜΕ.
Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις ΜΕΘ ή και το εσωτερικό των νοσοκομείων έρχονται από άλλες χώρες.
Η κραυγή των Νοσοκομειακών γιατρών προς τον κ. Μητσοτάκη : “Στον πόλεμο χρειάζονται στρατιώτες και όπλα” που εμφανίστηκε τις πρώτες μέρες σε λίγα ΜΜΕ δεν ξαναβρήκε ποτέ το δρόμο της προς τα κανάλια.
Κι αν το σχέδιο για τον περιορισμό του κορονοϊού που υλοποιήθηκε από την ομάδα των λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα αποδείχθηκε καίριο και αναδείχτηκε ορθώς από τα ΜΜΕ, δεν συνέβη το ίδιο ούτε με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ούτε με τους διορισμούς των υγειονομικών, ούτε με τις συνθήκες που επιτελούν το έργο τους. Ίσως τα κανάλια να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Ίσως δεν ήταν αρκετοί οι ρεπόρτερ για να πάρουν συνεντεύξεις από τους μάχιμους γιατρούς στα νοσοκομεία…

Η “μη μου άπτου” συμπεριφορά των καναλιών προς την Εκκλησία είναι χαρακτηριστική: Η υποτιθέμενη υπεύθυνη στάση της Ιεράς Συνόδου με τους ανοικτούς ναούς την περίοδο των Χαιρετισμών, δεν συνάντησε μόνο την απραξία της κυβέρνησης αλλά και την αφωνία λαλίστατων δημοσιογράφων των κεντρικών καναλιών. Και η Αντιπολίτευση επίσης ήταν πολύ υποτονική. Αλλά και τώρα (Μάιος) κανένας δημοσιογράφος δεν τολμάει να ρωτήσει αν θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στις εκκλησίες. Για το ίδιο θέμα κυβερνητικοί αξιωματούχοι σφυρίζουν κλέφτικα. Όταν δηλ. κάποιοι δημοσιογράφοι μπουν στον κόπο να ρωτήσουν ποια θα είναι τα μέτρα στους ναούς μετά τις 17 Μαΐου.

Μένει μόνο το Διαδίκτυο;
Όχι μόνο. Το διαδίκτυο είναι μια απαντοχή των πολιτών. Αυτό το διαδίκτυο με τα μεγάλα προβλήματα , με τον ποταμό των fake news, μπορεί να αποτελέσει τη ρωγμή στις αποσιωπήσεις των μεγάλων ΜΜΕ. Το Διαδίκτυο έχει αποδείξει ότι αρκετές φορές μπορεί να νικήσει: Όπως π.χ. στο θέμα των 600 ευρώ και των κυβερνητικών χειρισμών με τα Κ.Ε.Κ. Όταν τα ΜΜΕ σιώπησαν εκκωφαντικά ,το διαδίκτυο άστραψε και βρόντηξε. Με ένα καταλυτικό χιούμορ για τα “Σκοιλ Ελικικού”, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να …παρέμβει στην κυβέρνηση του και να αποσυρθούν τα καταγέλαστα και προσβλητικά διαδικτυακά σεμινάρια των επιστημόνων. Τα γνωστότερα ως Voucher. Διαδίκτυο- ΜΜΕ = 1-0
Δεν φτάνει φυσικά το διαδίκτυο ούτε οι πετυχημένες συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, αλλά όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι:
Αποφασισμένοι και ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να νικήσουν.
Ιδιαίτερα τώρα που αρκετοί ομνύουν στην Υπευθυνότητα μας.
Ας αποδείξουμε λοιπόν ότι αξίζουμε αυτά τα καλά λόγια.

 

Αναδημοσιευση απο το zantevoice.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: