“Το σοβαρότατο θέμα με την δημόσια υγεία λόγω Covid-19 απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη στάση από ΟΛΟΥΣ, κ βουλευτά ! ” // Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου


Μιλώντας σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για θέματα υγείας στις 11/3, ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ κ. Δ. Ακτύπης, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Ζακύνθου (ισχυρίστηκε ότι καλύπτεται μόνο το 50% και 40% των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αντίστοιχα), και τη μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

aktypis_syriza

«Θεωρούμε ότι ως πρώην ιατρός του νοσοκομείου γνωρίζετε, αλλά για ευνόητους λόγους αποσιωπάτε, τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον οργανισμό του νέου Νοσοκομείου Ζακύνθου (ΦΕΚ Β 1159/10-4-2012) προβλέπονται 160 οργανικές κλίνες και έχουν αναπτυχθεί 110 λειτουργούσες κλίνες ( ποσοστό 69% του συνόλου) επί των οποίων οφείλει να γίνει και η αναγωγή του υπηρετούντος προσωπικού. Ειδικότερα προβλέπονται οργανικές θέσεις 64 ειδικευμένων ιατρών και 200 νοσηλευτών/τριών, και με αναγωγή επί των 110 κλινών που λειτουργούν 45 ιατροί και 138 νοσηλευτές/τριες αντίστοιχα.

Το προσωπικό που εργαζόταν μέχρι την κυβερνητική αλλαγή της 7ης Ιουλίου ανά κατηγορία ήταν :

-Ειδικευμένοι ιατροί (ΕΣΥ, Επικουρικοί και Πρωτοβάθμια) 47 άτομα (39+3+5 αντίστοιχα), δηλαδή 100% και 74% επί των προβλεπομένων για αναπτυγμένες (110) και οργανικές κλίνες (160) αντίστοιχα.

-Νοσηλευτικό προσωπικό (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ) 102 άτομα, δηλαδή 74% και 51% επί του προβλεπομένου για αναπτυγμένες (110) και οργανικές κλίνες (160) αντίστοιχα.

-Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι από το 2016 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν 48 προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Δυστυχώς δεν ήταν όλες μόνιμες θέσεις λόγω μνημονικών περιορισμών, αλλά αυτές κράτησαν το νοσοκομείο όρθιο μετά τις 16 αποχωρήσεις προσωπικού (συντάξεις, παραιτήσεις, μεταθέσεις) την ίδια περίοδο. Και ασφαλώς πρέπει να παραταθεί η σύμβαση των σημερινών συμβασιούχων λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κ βουλευτά.

Όμως ως κυβερνητικός βουλευτής οφείλετε να ενημερώσετε :

α) Πόσες από τις 2000 έκτακτες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός λόγω Covid-19 αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

β) Πως εξελίσσεται η πρόσληψη τριών (3) ιατρών-εντατικολόγων για την ΜΕΘ του νοσοκομείου, που προκηρύχθηκαν πριν από 12 μήνες (Μάρτιο και Απρίλιο του 2019, με εγκεκριμένες πιστώσεις εντός του 2019) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

γ) Σε ποια φάση βρίσκεται η πρόσληψη έξι (6) ακόμα ιατρών ΕΣΥ με ειδικότητες καρδιολόγου, νεφρολόγου, παιδιάτρου, ακτινολόγου, γαστρεντερολόγου και οφθαλμιάτρου, που επίσης προκηρύχθηκαν πριν από 12 μήνες ( Μάρτιο και Απρίλιο του 2019, με εγκεκριμένες πιστώσεις εντός του 2019), σε σύνολο 950 θέσεων ιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, που προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

δ) Πότε θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της διοίκησης του νοσοκομείου Ζακύνθου. Ως γνωστόν πέραν του διορισμού διοικητή, εκκρεμεί – εννέα μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή- και ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου (προέδρου, αντιπροέδρου και μελών). Προφανώς υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, αφού οι υποψήφιοι κάποιας ηλικίας αποτελούν, λόγω Covid-19, ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα για μέλη ΔΣ νοσοκομείων….

Είναι σαφές ότι η σημερινή κρίση λόγω Covid-19 διαμορφώνει άλλες ανάγκες για το νοσοκομείο μας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Ξεχάστε λοιπόν καταρχάς τις συμπράξει δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και τα άλλα νεοφιλελεύθερα παραμύθια, ξεχάστε την μόνιμη καραμέλα των διαστρεβλώσεων στις οποίες συστηματικά επιδίδεστε, και φροντίστε ώστε:

α) Το προσωπικό του νοσοκομείου και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας να διασφαλισθούν πλήρως από τον Covid-19 με τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας και την κατάλληλη ενημέρωση.

β) Το νοσοκομείο να στελεχωθεί κατάλληλα (πέραν των εκτάκτων προσλήψεων πανελλαδικά 2.000 ιατρών και νοσηλευτών που δεν γνωρίζουμε πόσες θα αφορούν το νοσοκομείο Ζακύνθου) με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Προχωρήστε άμεσα τις προσλήψεις των εννέα (9) θέσεων ιατρών ΕΣΥ (εκκρεμούν 12 μήνες), καθώς και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού.

Χρήματα μπορείτε να βρείτε από το μαξιλάρι των 37 δις, που σας άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την δυνατότητα αναστολής των δημοσιονομικών περιορισμών των πλεονασμάτων λόγω Covid-19 «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: