Π. Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική καταλύτης για μια προγραμματική, προοδευτική προοπτική διακυβέρνησης σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση // ομιλία στην εκδήλωση της ΝΕ Ζακύνθου


86657_1Σημεία ομιλίας του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση της ΝΕ Ζακύνθου για τις πολιτικές εξελίξεις και τη διεύρυνση του κόμματος

Τις πραγματικά μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η απλή αναλογική για μια προοδευτική διακυβέρνηση, καθώς επιτρέπει την ακριβή αποτύπωση των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου, η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Πάνος Σκουρλέτης καλωσόρισε και τα νέα μέλη που «παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» και τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τη νέα γενιά, η οποία στήριξε ουσιαστικά και πλατιά τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

82867472_1865644223579910_6226664704647888896_nΝωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, παρουσία του Συντονιστή της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραπάνου και του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», δημοτικό σύμβουλο, Αντώνη Κασσιμάτη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το «αμαρτωλό», όσο και αόριστο ως προς το τι ακριβώς επιδιώκεται, επενδυτικό σχέδιο σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, που περιλαμβάνει και την παραλία Ναυάγιο. Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει των πλειονότητα των κατοίκων το νησιού, ενώ σκιάζεται από πλήθος ζητημάτων που εξετάζει η Δικαιοσύνη. Ο Πάνος Σκουρλέτης συζήτησε εκτενώς το θέμα και σύντομα θα καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, στη Βουλή. Συζητήθηκαν επίσης τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Μιλώντας αργότερα στην εκδήλωση, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Έρχονται τώρα και μιλούν για ένα νέο εκλογικό νόμο, να μην αφήσουν να εφαρμοστεί η ψηφισμένη απλή αναλογική και μάλιστα μιλούν έως και για διπλές εκλογές με ήξεις αφήξεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποτίθεται θέλει η οικονομία να αναπτύσσεται, πιστεύει στην σταθερότητα, θέλει να δημιουργήσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, είπε ότι μπορεί να κάνει τον Οκτώβριο διπλές εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική. Η αποθέωση του τακτικισμού εις βάρος της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η λογική τους.

skourletis_pita_suriza1Νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρουν. Διότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους για αλλαγή του νόμου και αν τολμήσουν να πάνε άμεσα σε εκλογές, ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, θα πέσουν τα ποσοστά της ΝΔ. Και τότε θα είναι ορατή η προοπτική συγκρότησης μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιας προοδευτικής κυβέρνησης σε μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Αυτό, ακόμη και μόνο σε μαθηματικό επίπεδο να το δούμε, ήταν επιτεύξιμο ήδη από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αν ίσχυε η απλή αναλογική. Αν συνέπρατταν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, θα είχαμε 157 έδρες. Είναι, λοιπόν, θέμα πολιτικής.

86661_1Κοιτάξτε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που μας δείχνουν μια διαφορετική προοπτική. Δυστυχώς, όμως, εδώ, σε αυτό που ονομάζουμε κεντροαριστερό χώρο, από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η δυνατότητα συμφωνίας των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός αντίστοιχου προγράμματος διακυβέρνησης. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού, διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην απόλυτη δορυφοριοποίηση απέναντι στη ΝΔ. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι έτσι ο κόσμος που ακόμη το ακολουθεί. Αλλά, τα περιθώρια στενεύουν και θα φανεί τώρα τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ στα θέματα του εκλογικού νόμου. Εάν τελικά, διανοηθεί να συμπράξει με τη ΝΔ, θα σημαίνει τελικά ότι υπάρχει μεταξύ τους μια απόλυτη συμφωνία και πολιτική συνεννόηση.

Δεν έχουν όμως όλα να κάνουν μόνο με το εκλογικό σύστημα. Με μια στρατηγική διορατικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε τις αιτίες της κρίσης, έκανε τις σωστές αναλύσεις και ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε. Αυτή η Αριστερά είχε διορατικότητα, ήταν ενωτική, έκανε ανοίγματα. Και το αναγνώρισε ο κόσμος. Γι` αυτό την έστειλε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012 και στην κυβέρνηση δύο φορές το 2015, για να εδραιωθεί ως ο έτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος με τις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι στην πράξη το άνοιγμα, η διεύρυνση. Στο έδαφος, όμως, κάποιων χαρακτηριστικών, μιας στρατηγικής, στο έδαφος μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν κλείνεται στο καβούκι της, μιας Αριστεράς που μπορεί να εκφράζει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της δημοκρατικής παράταξης και του προοδευτικού χώρου. Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε τώρα θέλει να μονοπωλήσει τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. Αυτές οι αντιλήψεις ηγεμονισμού είναι λάθος και έχουν καταδικαστεί. Συνεργασία θέλουμε σε συγκεκριμένα προγράμματα διακυβέρνησης με όσους αντιλαμβάνονται το διακύβευμα. Κι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, στο πολιτικό επίπεδο τους ξεπερνά ο κόσμος. Γιατί υπήρξε αυτή η μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ; Διότι ό,τι κατάλαβε ο κόσμος δεν το κατάλαβαν οι ηγεσίες του. Και τις προσπέρασε.

86659_1Έχοντας περάσει 6 μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, μπορούμε να βγούμε και να πούμε στον κόσμο, όχι αυτάρεσκα, αλλά με πραγματικά επιχειρήματα και με πολιτική αυτοπεποίθηση ότι ναι, συγκρίνοντας αυτό το πρώτο εξάμηνο η δική μας κυβέρνηση ήταν καλύτερη σε όλους τους τομείς. Γιατί παρέλαβε μια χώρα, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά σε τροχιά χρεοκοπίας και βάζοντας ως προτεραιότητα την απάντηση στα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης, κατόρθωσε να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων.

Εμείς θέλουμε όλα αυτά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να μπορέσουμε να τα αποτυπώσουμε και στο πολιτικό υποκείμενο, στο κόμμα μας. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό. Το υπογραμμίζω το συλλογικό, έχει σημασία. Δεν μπορεί η πολιτική να είναι υπόθεση μόνο κάποιων επαγγελματιών οι οποίοι θα κοιτούν με όρους υποκειμενικού οφέλους, καριέρας, την υπόθεση της τύχης της χώρας, την υπόθεση των κοινών. Η υπόθεση της πολιτικής είναι για όλους, είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, η συμμετοχή. Έχουμε ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Γι` αυτό λέει το σύνθημά μας «Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας». Δεν σημαίνει μόνο ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σημαίνει μόνο γραφτείτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γίνετε εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη φωνή της Αριστεράς, στη δουλειά, στο σχολείο, στη γειτονιά. Δείξτε το ηθικό μας πλεονέκτημα, την ανωτερότητα των ιδεών μας. Διότι με το παράδειγμά μας και όχι μόνο με τις θέσεις μας, μπορούμε να είμαστε πειστικοί. Να λένε ότι αυτός ο γιατρός δεν παίρνει φακελάκι, είναι αριστερός, αυτός ο καθηγητής δεν κάνει «ιδιαίτερα» στους μαθητές του από το σχολείο. Αυτή είναι η διαφορά του ανθρώπου που πιστεύει σε διαφορετικές αξίες, τις αξίες της ισότητας, της μη εκμετάλλευσης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Αυτά μας εμπνέουν, αυτά πρέπει να τα κάνουμε έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και δόμησης ενός αποτελεσματικού, γειωμένου κόμματος. Και θέλω πραγματικά να χαιρετίσω όλες αυτές τις χιλιάδες των νέων μελών. Το κόμμα μας έχει ήδη αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με αυτό που ήταν στις τελευταίες εκλογές. Νέα μέλη που -και αυτό έχει διπλή αξία- δεν ήρθαν να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή της νίκης. Ήρθαν τη στιγμή της ήττας. Γιατί πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό μας εμπνέει όλους.

skourletis_pita_suriza3Πηγαίνοντας στο ιστορικό, τρίτο συνέδριό μας τον Μάιο, θέλουμε να βγούμε πιο έμπειροι από αυτό, συζητώντας για τις εμπειρίες μας, βγάζοντας συμπεράσματα. Διότι μπορεί, αναμφισβήτητα, να υπήρχε θετικό πρόσημο στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε αστοχίες. Όμως, αυτά δεν πρέπει να τα κουβεντιάζει ο καθένας μόνος του. Γιατί τα συζητάμε στις παρέες μας, τα συζητά ο καθένας στον κύκλο του. Πρέπει και συλλογικά να τα συζητήσουμε. Κι όταν τα συζητήσουμε συλλογικά, θα βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και τότε θα μπορέσουμε να είμαστε πιο διεισδυτικοί στην κριτική μας απέναντι στους άλλους. Θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα νέο, πιο δυναμικό πρόγραμμα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το παράδειγμά και οι προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, είναι αυτό που θα δείξει την ανωτερότητά μας απέναντι στον άλλο πόλο, τον νεοφιλελεύθερο.

skourletis_pita_suriza7

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: