Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, άρθρο του Κώστα Κλάδη*


κλαδης κωστας

Ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.  Παρά τις μειώσεις της φορολογικής κλίμακας, διαψεύδονται οι  ελπίδες για ουσιαστικές  ελαφρύνσεις των χαμηλών και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, ενώ ωφελημένοι αναδεικνύονται κυρίως οι  μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.

Οι  κυριότερες  ελαφρύνσεις

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες  ελαφρύνσεις προέρχονται από τη μείωση των  συντελεστών της νέας φορολογικής κλίμακας.  Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση (μέχρι δύο παιδιά), από 0-47 Ε (9.000 Ε φορολογητέο εισόδημα),   100-420 Ε (10-15.000), 0-250 Ε (16-20.000), 0-170 Ε  (21-50.000). Όμως  οι έχοντες εισόδημα μέχρι 8.000 Ε, δηλαδή περισσότερα από 1.000.000 άτομα, δεν θα δουν καμία βελτίωση. Και είναι χαρακτηριστικό για τη μεσαία τάξη, ότι οικογένεια μισθωτών με ένα παιδί και εισόδημα  από 20.000 μέχρι 50.000 Ε θα έχει μηδενικό όφελος, δηλαδή θα πληρώσει τον ίδιο φόρο που πλήρωνε μέχρι τώρα, αν δεν έχει παιδιά  θα ωφεληθεί  ετήσια 17 Ε, αν έχει δύο παιδιά 170 Ε. Οι  αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί επιτηδευματίες) θα ωφεληθούν περισσότερο, αφού η μεγάλη πλειοψηφία τους, δηλαδή όσοι δηλώνουν ετησίως εισόδημα  από 3.000 μέχρι 20.000 Ε,  θα πληρώσουν φόρο μειωμένο κατά 390-1.300 Ε.

 Οι παραπάνω μεταβολές στους φόρους θα ισχύσουν από τη χρήση του 2020, δηλαδή θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2021. Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι μεταβολές αυτές θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές από τον Ιανουάριο του 2020 μέσω μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών τους. Αυτές οι μειώσεις, που θα συνεπάγονται αυξήσεις στις αποδοχές,  θα είναι κυριολεκτικά αδιόρατες, αφού για οικογένειες με εισοδήματα 20-50.000 Ε και μέχρι δύο παιδιά,   θα κυμανθούν από 0-2,86 Ε κάθε μήνα, ενώ για εισοδήματα μέχρι 20.000 Ε από 0-14,29 Ε κάθε μήνα.  

Οι κατ΄ εξοχήν ωφελούμενοι από το νέο νόμο είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις που επωφελούνται από μια σειρά μειώσεων σε φόρους και  μερίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 550 εκ. της κοστολογούμενης μείωσης του φόρου επιχειρήσεων, τα 318 εκ. θα δοθούν στις 468 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (περίπου 680.000 Ε κάθε μία), δηλαδή το 0,2% των επιχειρήσεων θα λάβουν περίπου το 58%  της ελάφρυνσης.

Οι αρνητικές εξελίξεις

Όμως στην πράξη οι όποιες  αυξήσεις στο εισόδημα, κινδυνεύουν να αναιρεθούν πριν ακόμη δοθούν, από μια σειρά αρνητικές εξελίξεις:

  1. Ένα από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης, υπήρξε η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μεσοσταθμικά κατά 16% (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε σταθερές τις τιμές προσφέροντας και έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές). Μόνο αυτή η αύξηση αφαιρεί μεγάλο ποσοστό των ελαφρύνσεων αφού προκαλεί σοβαρή  ετήσια επιβάρυνση πχ.  σε μηνιαίο λογαριασμό ΔΕΗ 100 Ε (ετήσιος 1.200 Ε), ο καταναλωτής θα πληρώσει επιπλέον 192 Ε κατ΄ έτος. Αυτές οι επιβαρύνσεις  θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα που αποφάσισε η ΝΔ και επιφυλάσσει νέες μελλοντικές αυξήσεις.
  2. Με το νομοσχέδιο επιβάλλεται τριπλασιασμός των ετήσιων υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, από το 10% στο 30% του εισοδήματος (μέχρι το εισόδημα των 66.700 Ε), ποσοστό που δύσκολα θα επιτυγχάνεται, αφού εξαιρούνται από τις δαπάνες τα ενοίκια, η αποπληρωμή τραπεζικών δανείων και η πληρωμή των φόρων (αν έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά, απαιτείται το 20% του εισοδήματος). Μια οικογένεια που πληρώνει δεύτερο ενοίκιο (σπουδές παιδιών)  ή στεγαστικό δάνειο, ή συντηρεί  ή συνεισφέρει  σε άλλα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν  οικονομικές δυσχέρειες, θα δυσκολεύεται εξαιρετικά να επιτυγχάνει  τον στόχο του 30%. Σε περίπτωση υστέρησης από το 30%, ο φορολογούμενος θα φορολογείται με 22% επί του ποσού που υπολείπεται, π.χ. οικογένεια  με ετήσιο εισόδημα 40.000 Ε, θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 12.000 Ε. Αν πραγματοποιήσει συναλλαγές  9.000 Ε θα πληρώσει φόρο 660 Ε (12.000-9.000=3.000Χ22%=660), δηλαδή 55 Ε κάθε μήνα.
  3. Σημαντική αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αποτελέσει το νέο ασφαλιστικό, καθώς η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα επιφέρει ασφαλιστικές επιβαρύνσεις άνω του 20% για το 80% των μη μισθωτών. Η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά των 168 Ε που καταβάλει σήμερα το 80% των ασφαλισμένων, σχεδιάζεται να ανέλθει στα 220 Ε μηνιαίως, μια σημαντική αύξηση που θα ροκανίσει το φορολογικό όφελος.
  4. Η προγραμματιζόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα επιφέρει αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά τουλάχιστον 140 εκ. Ε ευρώ, επιβάρυνση που θα επιβληθεί κυρίως σε λαϊκές περιοχές.

Η χαμένη ευκαιρία

Ενώ υλοποιούνται ή προγραμματίζονται τα παραπάνω αρνητικά, η κυβέρνηση ακύρωσε μια σειρά από θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει   η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020, όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 Ε, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, που θα επέτρεπαν μια πρώτη, ουσιαστική βελτίωση της μεσαίας τάξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να μετριάσει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων για «ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων»,  δεν δίστασε να συμπεριλάβει στη μεσαία τάξη «τα νοικοκυριά που έχουν μηνιαίο  εισόδημα πάνω από 450 (ένα άτομο) ή 636 (δύο άτομα) ή 778 ευρώ (τρία άτομα)», επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Φυσικά η μεσαία τάξη δεν ορίζεται μόνο με βάση το εισόδημά της, αλλά και με τη θέση της στην παραγωγή, την κατεχόμενη περιουσία, τις προοπτικές ανέλιξης και άλλους παράγοντες. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, μια σειρά κοινωνικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ (στήριξη του παιδιού,  επίδομα ενοικίου, οικογενειακά επιδόματα, προνοιακά επιδόματα,  ενίσχυση της δημόσιας υγείας) τις οποίες η ΝΔ λοιδορούσε, ήταν σημαντικές και για την μεσαία τάξη. Όμως στον διορισμό διοικητών στα νοσοκομεία παρατηρούμε την επέλαση του κομματικού στρατού της ΝΔ,  ενώ στον προϋπολογισμό του 2020, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα ανέρχονται συνολικά σε  436 εκ. (μειωμένα τα οικογενειακά επιδόματα κατά 139 εκ., το επίδομα ενοικίου κατά 52 εκ., τα επιδόματα ΑμεΑ κατά 173 εκ. και τα προγράμματα ανέργων κατά 83 εκ.). Επιπλέον, το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο η ΝΔ χαρακτήριζε ως «ψίχουλα» τα προηγούμενα χρόνια, θα ανέλθει μόνο στα 175 εκ. Ε για 953.000 δικαιούχους, όταν το 2018 δόθηκαν 780 εκ. Ε σε 3.700.000 δικαιούχους.  

 Συμπερασματικά, το νέο φορολογικό προσφέρει μειώσεις φόρων σημαντικού ύψους για τις επιχειρήσεις και τους έχοντες  υψηλά εισοδήματα, αξιόλογες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες,   και αμελητέες ή ακόμη και ανύπαρκτες για τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», που θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή.

 

* Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακυνθου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ημέρα Τση Ζάκυθος, στις  20/12/2019

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: