Σπύρος Μαρίνος – Γεωργαράς || O νεκρός ζακυνθινός αγωνιστής του Πολυτεχνείου


gewrgaras

Το χρονικό των γεγονότων

Ο Σπύρος Μαρίνος – Γεωργαράς του Διονυσίου, ηλικίας 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Έξω  Χώρα Ζακύνθου, κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 και ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιο- εγκεφαλικές κακώσεις.

Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Παπαδημητρίου της Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα,19.11.1973, με αναφερόμενη αιτία «οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στο νεκροταφείο του χωριού του. Μάλιστα ένα χρόνο αργότερα στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

Για την ιστορία και σύμφωνα με μαρτυρίες θα πρέπει να επισημανθεί πως ενώ ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε το οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εντούτοις όταν οι δικοί του παρέλαβαν την σωρό του από το νοσοκομείο αρχικά δεν τους επετράπη το άνοιγμα του φέρετρου.

Στην συνέχεια η αστυνομία συνόδευσε μέχρι την Κυλλήνη την νεκρώσιμη πομπή και επεχείρησε, χωρίς επιτυχία, να εμποδίσει τους συγγενείς του να επιβιβαστούν στο πλοίο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκα με την άφιξη της σωρού στην Έξω Χώρα. Μετά την επιμονή των γονιών του, κατά τη διάρκεια της ταφής, να ανοίξουν το φέρετρο – παρά τις απαγορεύσεις – διαπιστώθηκε ότι ο νεκρός έφερε γάζες και χτυπήματα στο κεφάλι.

Η ιστορική τεκμηρίωση

Ο  Σπύρος Μαρίνος – Γεωργαράς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 24 επίσημα αναγνωρισμένων νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τίτλο  «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973″ με συγγραφέα τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα ζήτημα ιστορικής έρευνας, προκαλώντας συζητήσεις, αλλά και ισχυρισμούς ανιστόρητους και πέρα από κάθε λογική.

Το “κουβάρι” επιχείρησε και κατάφερε να ξετυλίξει η ιστορική έρευνα που ξεκίνησε από τα μέσα του 2002 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973″ από το συγγραφέα Λεωνίδα Καλλιβρετάκη.  Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων. Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια.
Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Μεταξύ των οποίων είναι και ο συμπατριώτης μας  Σπύρος Μαρίνος Γεωργαρας.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας ακόμα κατάλογος δεκαέξι ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί.

Το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου τιμά τον νεκρό αγωνιστή

Τη μνήμη του  Σπύρου Μαρίνου Γεωργαρα , αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει το Δημοτικό συμβούλιο  στην 30η/19-11-2018 συνεδρίαση του, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ζακυνθινή Αναγέννηση”,  Αντώνης Κασσιμάτης.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια σπουδαία απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λαμβανομένου υπόψη πως αφενός για τους περισσότερους ήταν άγνωστο ως γεγονός, αφετέρου δεν του είχαν αποδοθεί μέχρι σήμερα οι οφειλόμενες τιμές. Αποφασίστηκε  η τέλεση ενός πολιτικού μνημόσυνου, όσο και η ονοματοδοσία δημόσιου χώρου η οδού στην μνήμη του.

Πηγή: Εφημερίδα Ημέρα τση Ζακυθος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: