« Ο Δήμος Ζακύνθου οφείλει να διεκδικήσει τα 8.600 στρέμματα, που του ανήκουν // Θα αντισταθούμε στην αρπαγή !» // Συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Κασσιματη για την επίμαχη αγοραπωλησία των 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή του όρμου του «Ναυαγίου»


IonianRadio.gr:  Ο Αντώνης Κασσιμάτης, για την αγοραπωλησία στα ορεινά «Υπάρχει μία αρπαγή , ένα πλιάτσικο» – «Πίσω από αυτό το σχέδιο βρίσκεται ο υπουργός ανάπτυξης  κ. Άδωνις Γεωργιάδης»

 

 


825a45a3ccd6cdcb258625f741138fff_w800_h450_cp

 


( ακούστε από το 35 min και μετά)

Αντώνης Κασσιμάτης (επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ζάκυνθος-Ανατροπή- Αναγέννηση» και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου)
«Η ανάρτηση μου στο f, σχετίζεται με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τη Ζάκυνθο,
Υπόθεση που έχει ξεκινήσει από το 2014 και αφορά  την αγοραπωλησία 15 χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και παραθαλάσσιας έκτασης, συμπεριλαμβανόμενων όρμων και παραλιών καθώς  και της παραλίας του «Ναυαγίου».
 Που ως γνωστό αποτελεί παγκόσμιο  σήμα  κατατεθέν για τη Ζάκυνθο.
Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα όμως υπάρχουν και νέα στοιχεία. Κάποια ανέφερα στην αναρτηση μου, και κάποια όχι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι αυτό.
Παρακολούθησα  όλη τη διαδικασία της δίκης αρχές του 2017. Έχω τοποθετηθεί και με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου  αλλά και η συμβολή της παράταξης μας ήταν σημαντική . Επίσης έχω τοποθετηθεί και με την ιδιότητα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ σε εκείνες τις ουσιαστικές δημόσιες παρεμβάσεις και σε όσους τις έχουν πράξει για να μην θεωρηθεί ότι μονοπωλω τον δημόσιο λόγο για το θέμα.
Στν υπόθεση αυτή που ξεκίνησε από το  Μάιο 2014, έχουν υπάρξει δημόσιες και ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως έχουν υπάρξει και κρίσιμες αφωνίες. Σε αυτούς που έκαναν τις ουσιαστικές παρεμβάσεις  είναι οι δυο μητροπολίτες Διονύσιος και Χρυσόστομος, ο τ. αντιπεριφερειάρχης  κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος που ήταν η ψυχή της προσπάθειας αυτής στο   να μη προχωρήσει το πλιάτσικο αυτής της έκτασης,  όπως επίσης  ήταν και η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων της περιοχής που επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Επίσης και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου ήδη με την δημοσιοποίηση της υποθεσης απο τον Ιούλιο του 2014  εχουμε παρέμβει  με ανακοίνωση, αλλά  και ο τ. Βουλευτής κ. Σταύρος Κοντονής και ο κ. Γαλιατσάτος  έχουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Ο  κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ήταν κρίκος σημαντικός που εξασφάλισε την ενότητα όλων αυτών που πάλεψαν.
Σήμερα όμως έχουμε νέα δεδομένα.
 Μετά τις εθνικές εκλογές αμέσως, υπήρξαν νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα.
Υπήρξαν δημοσιεύματα ότι ξεπαγώνει το «επενδυτικό σχέδιο των 2 δις» με την κυβερνητική αλλαγή. Επίσης επισκεφτήκαν το νησί,  εκπρόσωποι τω φερόμενων επενδυτών και εκδήλωσαν και ενδιαφέρον να αναλάβουν κοινωνικές δράσεις
Μεταξύ των πρώτων δηλώσεων, που ο σημερινός βουλευτής κ. Ακτυπης  έκανε ήταν ότι , « πρέπει να προχωρήσει η επένδυση και η Ζάκυνθος δεν πρέπει να φοβηθεί τίποτα γι αυτό.
Έχουμε λοιπόν, αλλαγή κυβέρνησης, δημοσιεύματα, αλλά κυρίως να πούμε ότι , πίσω απ΄αυτό το σχεδιασμό βρίσκεται ο υπουργόας ανάπτυξης  κ.  Άδωνις Γεωργιάδης , ο οποίος  μάλιστα  κατα την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης  στο πολυμελές πρωτοδικείο Ζακύνθο –  τον Ιανουάριο του 2017 –  είχε  τοποθετηθεί σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό  λέγοντας   ότι η«επένδυση θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη και αν πρέπει να μην εφαρμοστούν οι νόμοι» όπως επίσης είχε πει στην ίδια δήλωση  ότι  » όταν γίνει  κυβέρνηση η ΝΔ θα άλλαξει τον  νόμο»
Το δεύτερο ζήτημα είναι  οι αλληλοσυγκρουόμενες  πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή προστασίας αιγιαλού και παραλίας . Υπάρχει προβληματισμός σε κυβερνητικό επίπεδο, αν μπορεί και αν πρέπει να αλλάξει ο  συνταγματικά κατωχυρωμένος δημόσιοας χαρακτήρας αυτός αιγιαλού και παραλίας  και να πάμε στην παραλία και στον αιγιαλό και να έχουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και δημοσιεύματα… υπάρχει όμως κινητικότητα και σίγουρα υπάρχει η δεδηλωμένη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη ,ότι «πρέπει να προχωρήσει η επένδυση ουτως η άλλως…»
Κάποιοι λένε ότι υπάρχει επενδυτικό project,  για τη Ζάκυνθο. Θεωρώ, ότι η συζήτηση αυτή, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει. Ένας σοβαρός επενδυτής, όταν κάνει μία αγορά δεν βάζει πρώτα νομικό να ελέγξει τους τίτλους κυριότητας;
Βγήκε η εκκλησία, μετά βγήκαν πολίτες, μετά βγήκε ο δήμος και όλοι μιλούσαν για κυριότητα σε εκτάσεις , στη περιοχή. Στη συνέχεια αναρωτιέμαι, ένας επενδυτής,  γιατί δε πάει να αγοράσει από τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης;
Αμφισβητώ, ότι υπάρχει σοβαρή επενδυτική προσπάθεια αυτού του ύψους. Έδειξαν ότι υπήρξε διάθεση να αρπάξουν ένα φιλέτο της Ζακύνθου.
Στην ουσία  υπάρχει μία αρπαγή , ένα πλιάτσικο και μία πρόθεση που προκύπτει από τα ακόλουθα…
Σε αυτή την έκταση των 15 χιλιάδων στρεμμάτων, υπάρχουν χιλιάδεςστρέματα  δάσους καθώς και επίσημα κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις μετά απο πυρκαγιές. Έχουν μάλιστα  καεί και καλλιέργειες κατοίκων που στο παρελθόν είχαν αποζημιωθεί λόγω ζημιών που από πυρκαγιές είχαν υποστεί
Επίσης υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία, αλλά και 10 χιλιομετρα παραθαλάσσιας  ζωνης natura…,
Ακόμα περιλαμβάνονται χιλιάδες στρέμματα δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας, που παλιά  οι κοινότητες  μίσθωναν σε κατοίκους της περιοχής για οικονομική εκμετάλλευση..
Ακόμη υπάρχουν χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου.
Όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί στο συμβόλαιο που συντάχτηκε το Μάιο του 2014,,, δεν αποτυπώθηκαν.
Και λέμε… Τι είδους σοβαρή επένδυση είναι αυτή;
Ο τίτλος που προσκόμισε ο πωλητής ‘ήταν ένα αμετάφραστο ενετικό διάταγμα του 1783. Αυτά δείχνουν τι διακυβεύεται. Ότι στην ουσία πάμε σε αρπαγή και πλιάτσικο.
Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα.
Τον Μαιο 2014 όταν υπογράφτηκε αυτό το συμβόλαιο, πάλι είχε ανοίξει, από την τότε κυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου  μία συζήτηση περί  fast track εκμετάλλευσης δασών και αιγιαλού-παραλίας, η οποία δεν είχε κατάληξη διότι η τότε κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές του 2014 «κατέβασε τα μολύβια και επλελεξε την τακτική του  «στρίβειν δια της αριστερής παρενθέσεως»
Έχουν εξελιχθεί μία σειρά δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από Ιούλιο 2015. Για την υπόθεση σύνταξης του συμβολαίου, έχουν μετά από καταγγελία της μητρόπολης ,έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον οικονομικό εισαγγελέα γι αυτούς που συνέταξαν το συμβόλαιο. Την εξελιξη των δικαστικών υποθέσεων εχει περιγράψει αναλυρικά με δημόσια παρέμβαση του ο κοινωνιολογος ερευνητής  κ Σπύρος Ξένος.
Οι μητροπολίτες Ζακύνθο Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση . Αυτοί που συνέταξαν το συμβόλαιο, διώκονται αυτή τη στιγμή.
Υπάρχει και η έννοια της τελεσιδικίας. Το αποτέλεσμα δεν θεωρείται δεδομένο. Απέναντι σε αυτή τη προσπάθεια να υπάρξει αρπαγή ενός φιλέτου γης  υπήρχε ενιαίο μέτωπο εκκλησίας, περιφερεια ιονίων νήσων, δήμου  κατοίκων και  του ελληνικού δημοσίου.
Το Νοέμβριο του 2016   ο τότε υπουργός οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος  ζητά  με πρόσθετη παρέμβαση στην αγωγή της εκκλησίας  να ακυρωθεί, το επίμαχο συμβόλαιο.
Δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχει δίκιο στην υπόθεση.
Από την αντίπαλη πλευρά, προσπαθούν, να δημιουργηθεί μία καχυποψία, ενώ οι φορείς όταν έχουν προσφύγει εγγράφως στη δικαιοσύνη και έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αυτό αποτελεί και τη πλέον επίσημη τοποθέτηση .
Δεν επιδέχονται αυτά τα στοιχεία καμίας αμφισβήτησης.
Προσπαθούν να καμφθούν οι αντιστάσεις , να σπάσει το μέτωπο…  είναι θέμα τακτικής και δε θα πρέπει ο κόσμος να ακούει αυτά.
Λένε ότι οι επενδυτές αποζημιώνουν… Τι ;;; και ποιους και για ποια περιουσία αποζημιώνουν;
Ο δήμος στη πρόσθετη παρέμβαση αναφέρει ότι έχει 8600 στρέμματα στην Αναφωνήτρια και στις Μαριές και είναι καταχωρημένα στο δημοτικό  Κτηματολόγιο.
 Θεωρώ ότι  ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση αυτών των στρεμμάτων. Θα πρέπει να κατοχυρώσει τη κυριότητα τους.
Η εξέλιξη  αυτή  θα αποτελέσει  Λυδία λίθο για να κρίνει κάποιος την στάση της νέας δημοτικής αρχής του κ Ν. Αρετάκη
Ο κ.Αρετάκης ανέλαβε 1η Σεπτεμβρίου. Θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα ζητήσουμε,  να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Για να δούμε, τι θα γίνει ,θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο και πρέπει  ο δήμος να διεκδικήσει και αν μετά θέλει, να αξιοποιήσει, να εκμεταλλευτεί, να μεταβιβάσει δεν έχουμε αντίρρηση. Πλιάτσικο δεν  θέλουμε να γίνει .
Δεν γνωρίζω αν με τη μητρόπολη το έχουν συζητήσει από το δήμο.
Η κυβέρνηση θεωρεί αυτή την υπόθεση ανάπτυξη και επενδύσεις. Στον  όρο  ανάπτυξη και επενδύσεις, όλοι λέμε ΝΑΙ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε δίκαιη ανάπτυξη, ο  κ. Μητστοτάκης λέει ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Αν εννοούμε ανάπτυξη, το  ότι θα κλείνουμε το μάτι και θα κάνουμε δωράκια σε μεγάλα συμφέροντα,  αυτό μας βρίσκει απέναντι..
Δεν μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης,  να λέει  «αγνοούμε τους νόμους και προχωράμε και όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα αλλάξουμε τους νόμους για να προχωρήσει».
Ο κ. Ακτύπης μέσα στις προτεραιότητες του και στις πρώτες δηλώσεις του λέει ότι «ο τόπος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απο μία σωστή επένδυση».
Στην προκειμένη περίπτωση ούτε σωστή αλλά ούτε και επένδυση μπορεί να υπάρξει
Μία λιβανέζικη εταιρεία  real estate- η ΠΙΜΑΝΑ SA., επισήμως εκπροσωπεί τους αγοραστές. Σε αυτή την υπόθεση, ούτε επένδυση υπάρχει, αλλά ούτε και σωστή ανάπτυξη, μπορεί να γίνει.
Ο οικονομικός εισαγγελέας δε μπορεί να τρελάθηκε και να ασκεί διώξεις… κάτι συμβαίνει εδώ….
Αν το κτηματολόγιο υπήρχε πριν 20 χρόνια δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Οι άνθρωποι έχουν νόμιμα συμβόλαια. Αυτοί θα πάνε και θα τα καταγράψουν στο κτηματολόγιο. Θα τα καταγράψει και ο φερόμενος αγοραστής .και θα οδηγηθούμε σε κτηματολογικά δικαστηρια.
Μέσα στο DNA της υπόθεσης, ετσι όπως  ξεκίνησε, δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση.
Οι προθέσεις των πλευρών, που προσπάθησαν με νόμιμο τρόπο να πάνε στη δικαιοσύνη, κινδύνεψαν να λοιδορηθούν. Αυτό εξυπηρετεί την άλλη πλευρά. Ακύρωση του συμβολαίου και τοποθετήσεις από την εκκλησία δε μπορούν να αναιρεθούν.
Τώρα έχουμε μία νέα Περιφερειακή Αρχή , που δε ξέρουμε τι στάση θα έχει επί του θέματος.
Ο κ. Γαλιατσάτος είχε πει πριν αναλάβει ότι «θυμίζει βατοπαίδι» η αγοραπωλησία στα ορεινά…,
ο Σταύρος Κοντονής είχε πει για απάτη.
Ο Νιοτόπουλος είχε κάνει εκδήλωση και είχε εξηγήσει γι αυτή την ιστορία…
Όταν εξεδόθη η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων τον Ιούλιο του 2015 ο κ. Κοντονής είχε δηλώσει, ότι  είναι δικαίωση στον αγώνα, ενάντια στη καταπάτηση δημόσιας γης.
Τώρα,  πρέπει να ακούσουμε τι θα μας πουν οι νέες αρχές …..
Σέβομαι και τη πολιτική τοποθέτηση και τη πολιτική ένταξη …Όταν κάποια στιγμή όμως, βλέπω ότι κάτι στραβό γίνεται για το τόπο μου, θα πρέπει να πάρω θέση.
Δεν θα υποδείξω εγώ στο Βουλευτή σήμερα,  τι πρέπει να κάνει…
Δεν ασκώ πίεση και θα  το βάλω στο δημόσιο λόγο στο δημοτικό συμβούλιο  και θα είναι καθαρές οι θέσεις.
 
 Δεν λέμε όχι στην Ανάπτυξη.  Να υπάρξει όμως, ανάπτυξη που θα σέβεται νόμους, περιβάλλον, εργασιακό δικαιώματα  και θα στηρίζεται στη νομιμότητα.
 Η Ζάκυνθος δεν βιώνει αποεπένδυση σαν νομός. Αντίθετα βιώνει τα προβλήματα μιας στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης.  Ενω ταυτόχρονα  βρίσκεται είναι 6η θέση σαν νομός της χωρας   στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Όμως αυτή η τουριστική ανάπτυξη, που εγώ την βλέπω θετικά, πόσα προβλήματα έχει;
Εχουμε σήμερα σαν κοινωνία αρκετή εμπειρία πάνω στο ζήτημα.
Θα ήταν τραγικό να εγκλωβισυούμε σε απλουστευτικά διλήματα τού τύπου: «Ναι η Οχι στην ανάπτυξη»
.
Πηγή:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: