Στη Ζάκυνθο ο Γ.Γ. Εργασίας || Σημαντικά οφέλη από τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων στον τουρισμό


8/11/2018 – Για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κυρίως αυτές στον τουρισμό, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος επισκέφτηκε χθες τη Ζάκυνθο. Στις τοποθετήσεις του εστίασε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και για την πάταξη της μαύρης αδήλωτης εργασίας που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζει τον ιδιωτικό τομέα στην αγορά εργασίας ενώ όπως είπε στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και την απόφαση του ΟΜΕΔ για την κλαδική του επισιτισμού.

“Αυτό που εντοπίσαμε αναλαμβάνοντας στην διακυβέρνηση της χώρας στο πεδίο των Εργασιακών σχέσεων δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο σκληρά κριτικός απέναντι στα μνημόνια της περασμένης περιόδου. Τα πρώτα ακούσματα αρχές του 2015 όταν δεχόμασταν σωματεία να συζητήσουμε μαζί τους προβλήματα, ήταν πόνος, απελπισία και αν θέλετε τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Στοίχημά μας ήταν να αποδείξουμε ότι Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να μην είναι για τους εργαζόμενους” δήλωσε ο κ. γενικός και πρόσθεσε “Το δεύτερο ήταν να βάλουμε μια τάξη σε ένα απολύτως αρρύθμιστο περιβάλλον. έχουμε ένα μοντέλο που λέει ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που θα προστατεύουν την αξιοπρέπεια της εργασίας και θα ενισχύουν το υγιές επιχειρείν. Μην νομίζεται ότι στο Υπουργείο Εργασίας το μόνο που κάνουμε είναι να καταγγέλλουμε τον επιχειρηματία, την παραβατικότητα του και να κυνηγάμε το επιχειρείν. Ενισχύουμε το επιχειρείν. Επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει σαφώς καθορισμένους κανόνες, προϋποθέσεις και αρχές”.

Παρεμβάσεις και αλλαγές

Η κυβέρνηση στην πρώτη μεταμνημνονιακή περίοδο δρομολογεί την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων: και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επεκταθούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες. Και προσθέτει “Στον χώρο του τουρισμού υπήρχε η κλαδική σύμβαση με 761€. Την εφάρμοσαν τα μέλη από τον χώρο των ξενοδόχων. Το νομοθετικό πλαίσιο έδινε την δυνατότητα σε κάποιον ξενοδόχο να φύγει από την εργοδοτική οργάνωση, να φτιάξει ένωση προσώπων με εργαζόμενους που υπήρχαν, και να πάμε με το 586€. nefeloudis-2Αυτό δεν ήταν στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού; Προφανέστατα γιατί κάποιος ξεκίναγε το κοστολόγιο του από 586€ και άλλος συνεπής στην εργοδοτική οργάνωση από το 761€. Άρα καταλαβαίνετε για ποιο λόγο αρκετά εύκολα συννενοηθήκαμε με τις βασικές πλευρές των εργοδοτικών οργανώσεων για να προχωρήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επεκτασισμότητας και της γενικότερης ρύθμισης.

nefeloudis-7Τελειώνοντας την υπόθεση της επέκτασης μέσα από τις αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας της σύμβασης για τα ξενοδοχεία έχοντας κλείσει και άλλες πέντε συμβάσεις κλαδικές για τον χώρο των ναυτιλιακών εταιριών, τουριστικών πρακτορείων που είναι συνολικά τον χώρο του τουρισμού. Μένει να συζητήσουμε με τους εργοδοτικούς φορείς και το ΣΕΤΕ που έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία τι θα κάνουμε με τα ενοικιαζόμενα γιατί είναι μια άλλη κατηγορία που δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει αυτή η συμφωνία με τους ξενοδόχους και προφανώς συζητάμε και το κλείσιμο της υπόθεσης του επισιτισμού”.

Συνάντηση με προσωπικό και μαθητές του ΙΕΚ

nefeloudis-6Ο κ. Νεφελούδης συνοδευόμενος από τον πρωην Υπουργό και Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρο Κοντονή, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΙΕΚ Ζακύνθου όπου και συνομίλησε με το προσωπικό και τους σπουδαστές. Βασικά θέματα της ενημέρωσης ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που στο νησί πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό. “Και βεβαίως βελτιώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας. Δεν μπορεί η Ζάκυνθος να έχει έναν άνθρωπο. Είναι απαράδεκτο. Δεν κάνουμε δουλειά μας και δεν αισθάνονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι κάποια σχετική προστασία. Ήδη σχεδιάζουμε να πάρουμε κόσμο. Έχουμε κάνει τις σχετικές προκηρύξεις και εδώ και γενικότερα. Είναι σε εξέλιξη μια τεράστια διαδικασία μηχανισμών που θέλουμε να αναπτύξουμε και θα το συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Να διαμορφώσουμε ένα πλήρως προστατευτικό πλαίσιο και για το επιχειρείν αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις και σε αυτό το πεδίο έχουν αποδώσει οι κόποι μας και των συναδέλφων σε ΟΑΕΔ και Σώμα επιθεώρησης σε σχέση με τα ζητήματα αδήλωτης, παραβατικότητας και πρέπει να συζητήσουμε ένα γενικότερο καλό που έχει η κοινωνία” επεσήμανε ο κ. Νεφελούδης.

Σημαντική πρόταση από το Επιμελητήριο
Ο κ. Νεφελούδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι ειδικά των εποχικών επιχειρήσεων. Τέθηκε το ζήτημα του φαινομένου της αρνητικής ανεργίας στο νησί κατά την τουριστική περίοδο και στις επιπτώσεις που έχει στις εποχικές επιχειρήσεις από έλλειψη προσωπικού, και αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων. Παράλληλα το σοβαρό πρόβλημα με τα υπέρογκα πρόστιμα του ΣΕΠΕ που καταλογίζονται στις επιχειρήσεις λόγω τυπικών παραβάσεων των ασφυκτικών δεσμεύσεων των τυπικών υποχρεώσεων του ΕΡΓΑΝΗ. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για την νομοθέτηση διευθέτησης του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με όπου με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων να διευθετείται η χορήγηση τμήματος των εβδομαδιαίων ρεπό σε ημέρες που η ανάγκες είναι μειωμένες. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν άμεσα στο Υπουργείο ζητώντας την θεσμοθέτηση τους κατά την επόμενη τουριστική περίοδο.

nefeloudis-1-1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: