Μέτρα στήριξης για τους Ζακυνθινούς μετά το σεισμό ανακοίνωσε ο Στ. Κοντονής


kontonis_seismos

Μέτρα στήριξης για τους κατοίκους της Ζακύνθου, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δια στόματος του πρώην Υπουργού και Βουλευτή, Σταύρου Κοντονή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Πρόκειται για μια σειρά από αποφάσεις με άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού και εντολές που δόθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς που περιλαμβάνουν αναστολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που περιλαμβάνεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ μετά την παρέλευση του εξαμήνου της αναστολής πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχεται η δυνατότητα νέας εξάμηνης ή δωδεκάμηνης ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε έκτακτη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ τους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019. Παράλληλα υπήρξε προαγγελία για επίσπευση στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Ως γνωστό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και αφού είχε προηγηθεί άμεση συνεργασία με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Ζακύνθου, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών.

Υπογράφηκε η απόφαση με τις ελαφρύνσεις

Την εφαρμογή άμεσων μέτρων ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στη Ζάκυνθο, προβλέπει απόφαση που υπεγράφη σήμερα.
Με βάση την απόφαση, στις πληγείσες επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών,τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Με απλά λόγια, όπως εξήγησε ο κ. Κοντονής “Πρώτα από όλα αναστολή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πολιτών της Ζακύνθου για τρεις μήνες, για όσες είχαν κριθεί ληξιπρόθεσμες και για όσες θα γίνουν ληξιπρόθεσμες μέσα στο τρίμηνο που σας περιγράφω. Αναστολή όλων αυτών των πληρωμών. Καταλαβαίνεται ότι μέσα στην αναστολή αυτή είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον όχι για ένα τρίμηνο αλλά για ένα εξάμηνο, αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και παρέχεται η δυνατότητα μετά το πέρας του εξαμήνου τις ρύθμισης των οφειλών αυτών σε 12 μέχρι 24 δόσεις. Είναι πράγματα τα οποία τα πετύχαμε με άμεση παρέμβαση και ενεργοποίηση του πρωθυπουργού και εντολές που έδωσε στους αρμόδιους υπουργούς και στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων τον κ. Πιτσιλή στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που πήρε η κυβέρνηση σε χρονικό διάστημα 48 ωρών. Το λέω αυτό, δεν έχω την διάθεση να αντιδικήσω με κανέναν αλλά όταν βλέπουν το φως ανακοινώσεις του τύπου ο κρατικός μηχανισμός ολιγώρησε ενώ είχαμε από την πρώτη στιγμή άμεση λειτουργία σε υπερθετικό βαθμό και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη όπως τόνισα είναι τουλάχιστον δεν θέλω να μεταχειριστώ τη λέξη γελοίο, είναι τουλάχιστον περίεργο. Κάποιοι που επισκέπτονται το νησί Πάσχα και καλοκαίρι να εκδίδουν ανακοινώσεις με αφορμή την υποψηφιότητα τους στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Υπάρχει και ένα μέτρο”.
Όσον αφορά στο νοσοκομείο εντός των επομένων μηνών, μέχρι του πέρατος του τρέχοντος έτους θα εκταμιευθεί το ποσό των 100,000 ευρώ για έκτακτη ενίσχυση του. Μια απόφαση, ωστόσο, που δεν συνδυάζεται με τους σεισμούς γιατί η απόφαση είχε ληφθεί πριν το γεγονός.

Αποζημιώσεις για αγρότες
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στους αγρότες, για τους οποίους με παρέμβασή του, είχε ζητήσει από τον Υπουργό, παρουσία του Διευθυντή του ΕΑΣΖ και κατόπιν σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο κ. Αντίοχο την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων.
Οι πληρωμές έγιναν προχθές ωστόσο είχαν πιστωθεί αρκετά χρήματα των επιδοτήσεων σε λογαριασμούς που δεν είχαν κριθεί ακατάσχετοι και υπήρξε σε πρώτη φάση κατάσχεση ορισμένων χρημάτων. Και πρόσθεσε ο Βουλευτής Ζακύνθου “Με απόφαση που θα εκδοθεί από τον αρμόδιο υπουργό ή με τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή για αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, για τις επόμενες επιδοτήσεις που θα καταβληθούν, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που σας περιέγραψα θα προβλέπεται το ακατάσχετο όλων των επιδοτήσεων των αγροτών της Ζακύνθου. Αυτά ήταν τα μέτρα που από την πρώτη στιγμή πήρε η Κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να δοθούν σε πρώτη φάση άμεσα οι επιδοτήσεις και αμέσως μετά θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Στα πλαίσια αυτού του γεγονότος οι αποζημιώσεις στους Ζακυνθινούς αγρότες θα δοθούν κατά προτεραιότητα. Μίλησα με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας τον φίλο μου Σταύρο Αραχωβίτη ο οποίος μου εξασφάλισε αυτό το πράγμα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και το ένα δηλαδή οι επόμενες δόσεις της επιχορήγησης να εξαιρεθούν της κατάσχεσης και βεβαίως οι αποζημιώσεις να δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα αν είναι δυνατόν από τους πρώτους νομούς”.syskepsi_seismos_kontonis

Λειτούργησε
ο κρατικός μηχανισμός

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Κοντονής επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς τους οποίους ενημέρωσε για το μέγεθος της ζημιάς αλλά και την ανάγκη στήριξης και ανακούφισης των πολιτών, εμπόρων και επιχειρηματιών. Παράλληλα, για το αίτημα που του είχε επιβληθεί από το Επιμελητήριο για την αναγκαία παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων του Οκτώβρη μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
“Ήταν συγκλονιστικό για όλους γιατί είχαμε ένα τρομερό σεισμό και σε ένταση και σε διάρκεια. Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε το άμεσο και έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών. Μέσα στα πρώτα λεπτά ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για αυτό που είχε συμβεί στη Ζάκυνθο. Μου τόνισε ότι το πρωί θα έχει έρθει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τον κ. Ταφύλη, εδικούς επιστήμονες και στελέχη του Υπουργείου τα οποία θα συντονίσουν τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών. Πράγματα τα οποία έγιναν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Γεν. Γραμματέα κ. Ταφύλη του ετέθη το ζήτημα της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά από συνεννόηση με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Δήμο και την Περιφέρεια υποβλήθηκαν τα σχετικά αιτήματα στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και το ίδιο βράδυ, όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες το αίτημα έγινε δεκτό. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση λειτούργησε από την πρώτη στιγμή προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και ότι ελήφθησαν κεφαλαιώδους σημασίας πολιτικές αποφάσεις όπως η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί χωρίς την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα μπορούσαν να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ή οι κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες σήμερα εκδίδονται”, δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Άψογη συνεργασία και συγχαρητήρια
σε Αυτοδιοίκηση και Υπηρεσίες

Πέραν από την αντισεισμική θωράκιση, άμεση και υποδειγματική υπήρξε η συνεργασία και ανταπόκριση του Φορέων της Αυτοδιοίκησης και των Υπηρεσιών για τη διαχείριση των μετασεισμικών εξελίξεων.
“Θέλω να πω και να ευχαριστήσω εν πρώτοις στον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, που υπό δύσκολες συνθήκες για τον ίδιο ήταν παρών από την πρώτη στιγμή στον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών. Στο επίπεδο των κρατικών δομών τοπικά, θέλω να πω ότι ανταποκρίθηκαν όλοι άμεσα. Όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και του Δήμου και βεβαίως τα σώματα ασφαλείας. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του νησιού. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την άμεση ενεργοποίηση του υπαλληλικού προσωπικού της ΔΕΗ γιατί ξέρετε σε συνθήκες μετασεισμικών δονήσεων και σκότους ο πανικός αυξάνεται και εδώ πραγματικά θέλω να σας πω ότι η λειτουργία των υπηρεσιών της ΔΕΗ και των υπαλλήλων της και του προϊσταμένου της. Αυτός ο σεισμός απέδειξε ότι εάν είναι η πόλη μας, τα σπίτια μας, τα δημόσια κτίρια, θωρακισμένα και κατασκευασμένα με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό και τα υψηλά στάνταρ που διαλαμβάνονται στον αντισεισμικό κανονισμό τότε οι άνθρωποι θα βγουν νικητές στην μάχη με την φύση. Επομένως ο τεχνικός κόσμος, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εργολάβοι, τεχνίτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για αυτό που έχουν δημιουργήσει στη Ζάκυνθο και το λέω διότι σήμερα πρέπει να αποδώσουμε και εύσημα σε ανθρώπους επαγγελματίες, επιστήμονες οι οποίοι δουλεύουν πάνω στον τομέα των κατασκευών”, επεσήμανε ο κ. Κοντονής.

Ραντεβού στο Ναυτιλίας
για τα Στροφάδια

Από τις αναφορές του κ. Κοντονη δεν θα μπορούσε να λείψει το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων που μπορεί να στέκεται όρθιο, αν και λαβωμένο από το σεισμό, αυτό δε σημαίνει πως εάν δεν ληφθεί μέριμνα θα εξακολουθήσει να υφίσταται μετα από κάποια επόμενα καταστροφικά φαινόμενα. Και προσθέτει “Για τα Στροφάδια έχει γίνει έλεγχος. Τα Στροφάδια είναι ένας τόπος που όχι μόνο συνδέεται με την ζωή και με τον ασκητικό βίο του Αγίου Διονυσίου όποτε χρήζει σεβασμού και προσοχής, αλλά είναι και ένας ιστορικός χώρος γιατί έχουμε ένα μοναστήρι που χρονολογείται από την εποχή των Παλαιολόγων. Τι είχαμε κάνει εμείς. Και με την βοήθεια της Μητρόπολης που είχε συντάξει μια μελέτη. Για να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ έπρεπε πρώτα και κύρια να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι των Στροφάδων. Διαφορετικά αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι χωρίς αυτό το προαπαιτούμενο δεν ήταν δυνατό να ενταχθεί αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ. Για αυτό ήταν και σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια και δικαίως διαμαρτύρεται η εκκλησία ότι ενώ υπάρχει μελέτη γιατί δεν προχωράει η υλοποίηση της. Εμείς περάσαμε από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το ΕΣΑΛ το ζήτημα του λιμανιού πρέπει όμως εξαιτίας του σεισμού να επισπευστούν οι διαδικασίες και οι εργασίες. Και θεωρώ ότι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο Φώτης Κουβέλης που έχει ευαισθησίες θα ενεργοποιηθεί, έχω ραντεβού μαζί του την Τετάρτη για να του θέσω αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουμε”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: