ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου | Καλεί τη δημοτική αρχή να παραιτηθεί


Στη σέντρα βγάζει για μια ακόμη φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου τη Δημοτική Αρχή του νησιού αποδίδοντάς της μομφή ως προς την ικανότητα και δυνατότητα αντιμετώπισης και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας όπως τα απορρίμματα, η ύδρευση, αποχέτευση, ακόμα και οι παιδικοί σταθμοί. Μάλιστα, της θέτει το δίλλημα είτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, είτε να παραιτηθεί προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία του πολίτη. Αφορμή στάθηκε η προχθεσινή αδυναμία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αποτελεί κορύφωση, όπως διαπιστώνουν, μιας διαλυτικής κατάστασης που εμφανίζει η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και εγκυμονεί κινδύνους κατάρρευσης των λειτουργιών του Δήμου στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.
“Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και στους πολίτες και την Ζακυνθινή κοινωνία και θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Αν δεν μπορούν αυτές τις ευθύνες να τις αναλάβουν τότε είναι προφανές ότι τους καλούμε να παραιτηθούν γιατί σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει έτσι Ζάκυνθος και να καταρρεύσουν όλες αυτές τις λειτουργίες στην έναρξη της τουριστικής περιόδου με τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει για τη ζωή των Ζακυνθινών, των επισκεπτών και για την οικονομία του νησιού”, δήλωσε ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης.
Παράλληλα, αναφορές έκανε και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση χαρακτηρίζοντας καλές τις εξελίξεις και την προοπτική της εξόδου για το πρόγραμμα το 2018, αλλά τα καθημερινά θέματα των πολιτών αφού σαν ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση έχουν κάνει παραπάνω από το ανθρωπίνως δυνατό για το σχεδιασμό και δρομολόγηση λύσεων. Στάθηκαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, το μεταφορικο ισοδύναμο, το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 και 2 που έχει επιχορηγηθεί και ο Δήμος με 700,000 ευρώ, θέματα ενίσχυσης με προσωπικό των Δήμων και αναφέρομαι στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας από το οποίο 150 οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης θα πάρει ο Δήμος κ.α
Δε έλειψε και η κριτική προς τη ΝΔ και την προσπάθεια που κάνει μέσα από τα δικά της αναπτυξιακά συνέδρια να δείξει ότι κάνει κάνει αλλά καταλήγει σε αποτυχία.

“Η κατάρρευση και διάλυση
είναι προ των πυλών”

Αναφερόμενος ο κ. Κασσιμάτης στα θέματα των τοπικών προβλημάτων διαπίστωσε πως δυστυχώς στο Δήμο βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις και πως η πρόσφατη αδυναμία συνεδρίασης του Δ.Σ. δείχνει ότι η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση με αδυναμία άσκησης διοίκησης στον Δήμο. Και προσθέτει “Με αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται μέσα στους κόλπους της δημοτικής πλειοψηφίας και όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν κίνδυνο να καταρρεύσουν οι λειτουργίες του Δήμου και αφορά την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο πρόβλημα των απορριμμάτων βλέπουμε μια δραματική κατάσταση με την αποκομιδή. Με την λειτουργία της ανακύκλωσης, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αποχέτευση και την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την Κυβέρνηση που η δημοτική αρχή δεν απορροφά και θα χαθούν. Αυτή η κατάσταση διάλυσης έχει να κάνει και με το κατά πόσο οι δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια και κατά πόσο οι διευθυντές, οι υπάλληλοι λειτουργούν απρόσκοπτα χωρίς παρεμβάσεις στο έργο τους και σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια και την λειτουργία του Δήμου και την διαφανή διαχείριση πολλών ζητημάτων. Όλα αυτά τα ζητήματα εάν αντιμετωπιστούν αυτό που λέμε κατάρρευση είναι προ των πυλών. Και ανησυχεί και η κοινωνία και ανησυχούμε και εμείς και αυτό ακριβώς θέλουμε να απευθυνθούμε στην δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας στην οποία να υπενθυμίσουμε ότι συμπεριλαμβάνονται προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. και είναι γνωστό ότι και ο χώρος της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας και της δημοτικής αρχής πρόσκειται στην αντιπολίτευση τη Ν.Δ.”

32105207_1004592283031505_7402529297484742656_n

“Για το “πάπλωμα” η κόντρα Δήμου – ΦοΔΣΑ”
Η διαχείριση των απορριμμάτων μονοπώλησε για μια ακόμη φορά την τοποθέτηση του αναπληρωτή Συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου Χρήστου Καραπάνου επαναλαμβάνοντας πως στη Ζάκυνθο έχοντας λύσει το πρόβλημα με τις γνωστές παλινωδίες και την ενδιάμεση λύση να λειτουργεί τα σκουπίδια είναι στους δρόμους. “Πρόκειται περί κατορθώματος. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει πουθενά αλλού αυτό. Υπάρχει ένας τσακωμός μεταξύ ΦΟΣΔΑ και του Δήμου που δυστυχώς πέρα από την εικόνα διάλυσης που δίνει δημόσια γιατί υπάρχουν έγγραφα που δημοσιοποιούνται έχει και ένα αντικείμενο, ένα πάπλωμα. Το πάπλωμα αυτό είναι το κόστος διαχείρισης της ενδιάμεσης λύσης. Παρά τις παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής η Κυβέρνηση, η Πολιτεία, η Περιφέρεια δεν ήταν μόνο κοντά εκεί που είχε ευθύνη αλλά και εκεί που δεν είχε. Κάλυπτε ένα πολιτικό κενό και ένα κενό θέλησης και το κάνει ακόμα. Τελευταίο κορυφαίο ήταν η αγορά του εξοπλισμού που όλως τυχαίως ήταν κατώτερος, μικρότερος και φθηνότερος από αυτόν που έπρεπε και ευτυχώς που δεν παρέλαβε ο Δήμος και μπόρεσε και διορθώθηκε”, δήλωσε ο κ. Καραπάνος και πρόσθεσε “Έχουμε έναν καβγά στον ΦΟΣΔΑ που η δουλειά του είναι να συντονίζει διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα. Ένας οργανισμός που η ύπαρξη του έχει αναιρεθεί, γιατί δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν συντονίζει τίποτα βάζει ζητήματα όσον αφορά το κόστος διαχείρισης προς τον Δήμο. Και τσακώνονται για τα ποσά. Προφανώς μιλάμε για τα 49 ευρώ τον τόνο που είναι η αξία της διαχείρισης των σκουπιδιών από την ανάδοχο εταιρία. Άρα να υποθέσω ότι αν ζητήσουμε από τον ΦΟΣΔΑ πόσους τόνους έχουμε επεξεργαστεί θα ξέρουν. Κοιτώντας την έκθεση του ΚΕΠΕ στον χώρο του Λίβα δεν υπάρχει ζυγός δηλαδή ζυγαρία, δηλαδή όλος αυτός ο καβγάς που έχει να κάνει με κάποια χρήματα μιλάνε για μια διαδικασία που δεν ζυγίζεται όπως προβλέπεται. Βρισκόμαστε προς απογοήτευση δική μας και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό που προσπαθούν σε μια κατάσταση αδιανόητη που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Έχουμε μονάδα και δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια γιατί είναι 49 ευρώ ο τόνος. Είναι αστεία και επικίνδυνα αυτά τα πράγματα. Δεν βλέπουμε λόγο ύπαρξης του ΦΟΣΔΑ”.

Ύδρευση και αποχέτευση
Από την αναφορά του δεν έλλειψε η ύδρευση και αποχέτευση προτείνοντας τη δημιουργία ενός master plan στη βιολόγιση λυμάτων και μελέτης εξάλειψης προβλημάτων στην επαρκή υδροδότηση. Και πρόσθεσε “Κανένας σχεδιασμός, το προσωπικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον πάντα. Όλες οι δουλειές πελατειακά και πολλές φορές δικαιολογημένα από πολλούς συμπολίτες. Κανένα όραμα και στόχος. Υπάρχει ένας αγωγός που έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία ο οποίος κανείς δεν ξέρει τι σηκώνει, ούτε ξέρει πόσοι ρίχνουν μέσα τα λύματα αλλά δεν πειράζει. Πράγματα αδιανόητα και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται Master Plan βιολόγησης στο νησί. Δεν μπορούμε να μην ξέρουμε που πάμε και να μην έχουμε κάτι με το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα και επιχορηγήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι και μέσα στους οργανισμούς και στον Δήμο που έχουν ενδιαφέρον και είναι ευσυνείδητοι και δουλεύουν. Αλλά σε ένα κλίμα διάλυσης, σαπίλας θα έλεγα που ξεκινάει από διαταγές πληρωμής και καταλήγει σε μικρότερα μηχανήματα, πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουν;”.

“Κάτι τρέχει, με τους παιδικούς σταθμούς”
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε και για το οποίο εκφράστηκε έντονη ανησυχία είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς, ένας χώρος ευαίσθητος που πρέπει να σκύψουν όλοι με μεγάλη προσοχή στην διευθέτηση αυτών των προβλημάτων.
“Δεν μπορεί κάποια πρωία να ξύπνησαν όλοι οι εργαζόμενοι και να είπαν με τι θέλετε να ασχοληθούμε σήμερα, να τα βάλουμε με την διοίκηση. Κάτι τρέχει, κάτι συμβαίνει και φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι ικανότατοι και πρέπει για αυτούς να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι ένας ευαίσθητος τομέας”, δήλωσε το μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κυριακόπουλος.
Αναφορά έκανε και στην παρατηρούμενη δημόσια αντιπαράθεση που προέρχεται μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης και διερωτήθηκε “Υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει; Οπωσδήποτε κάτι υπάρχει και πρέπει να δοθεί λύση όχι μόνο λόγια. Ακόμη ένα δείγμα ακυβερνησίας. Βλέπουμε ότι στον Δήμο περνάνε τα πράγματα από μπροστά τους, τα βλέπουν, φεύγουν και πράξη καμία, μόνο λόγια. Η Ζάκυνθος τελεί για μας υπό καθεστώς ακυβερνησίας. Απ’ ότι φαίνεται το μοντέλο του 60% πνέει τα λοίσθια. Ο Βουλευτής Ζακύνθου και Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κάνει ότι μπορεί για τη διευθέτηση των προβλημάτων. Πλατεία Σολωμού, Παναγούλα, Δημοτικό Στάδιο, μελέτες, λιμάνι Βολιμών. Τι άλλο πρέπει να κάνει; Μήπως και τον Δήμαρχο;. Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος προσπαθεί και εσείς το γνωρίζεται πολύ καλά νυχθημερόν ακάματα να δώσει λύσεις. Στον Δήμο Ζακυνθίων απλώνεται ένα τείχος”.

“Ακόμη ψάχνουμετη γέφυρα Σπύρου”
Σε δυο από τα πιο σοβαρά, όπως τα χαρακτήρισε, αναπτυξιακά έργα που έχουν υποβαθμιστεί και δεν έχουν συζητηθεί αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικό Συμβουλος Άκης Ζήβας. Πρόκειται για το Master Plan του λιμανιού και την αποσπώμενη γέφυρα του Αγ. Χαράλαμπη.
“Είναι προσωρινή γέφυρα και παραχωρήθηκε από το ΥΠΕΘΑ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νοτιοανατολικής Ζακύνθου. Άκουσα κάποιες κριτικές για την αισθητική και χίλια δυο πράγματα. Προσπάθησα από τον καιρό που πήγα στο Λιμενικό Ταμείο να βρω την γέφυρα που έφτιαξε ο κ. Σπύρου τα τέσσερα χρόνια που ήταν Περιφερειάρχης στα Επτάνησα. Το μόνο που βρήκα ήταν κάτι απομεινάρια από μια σιδερένια γέφυρα που μας είχε παραχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ όταν ξαναήμουν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου το 2010. Αναγκαστήκαμε αφού δεν βρήκαμε τα έργα της προηγούμενης τετραετίας να καταφύγουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που με ευχαρίστηση μας παραχωρήθηκε αυτή τη γέφυρα. Επίσης απαντάω στον κ. Σπύρου πως ο Κοντονής θα είναι Βουλευτής και την επόμενη τετραετία και θα είναι Υπουργός στην επόμενη κυβέρνηση. Έγιναν παρεμβάσεις στο λιμάνι τα δυο χρόνια που έχουν περάσει από τις πιο ουσιώδεις. Βεβαίως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και η μόνιμη γέφυρα και κόμβος αλλά αυτή τη στιγμή αυτό έπρεπε να πάεικαι έγινε”.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: