“Το τραγικό συμβάν της 7ης Ιουλίου στο Λαγανά – Η αναγκαιότητα πρόληψης των φαινομένων παραβατικότητας στον τουρισμό μας”. Συνέντευξη τύπου του Συριζα Ζακύνθου


DSC_5053

 

Την πλήρη «απουσία» του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής από την άσκηση  των αναγκαίων νομικών μέτρων στην υπόθεση του θανάτου του νεαρού Αμερικανού στην περιοχή του Λαγανά στις αρχές του Ιουλίου κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ( 29/7/2017) αναφερόμενοι μεταξύ άλλων και στις κυρώσεις  για το κατάστημα στο οποίο ξεκίνησε η συμπλοκή.

Σε συνέχεια του θέματος που έθεσε ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης και Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Κασσιμάτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων, όταν επικαλούμενος έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης αναρωτήθηκε αν ο Δήμος έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την τήρηση της νομιμότητας, ο ίδιος μαζί με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρ. Καραπάνο και Κ. Κλάδη αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά στις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν από τη δημοτική αρχή για να περιορίσει φαινόμενα που στιγματίζουν αρνητικά το Λαγανά και να συμβάλουν  στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Σημαντικές ήταν οι καταγγελίες που έγιναν ειδικά από τον αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραπάνο για την πρακτική των μεγάλων tour operators όπως το 18-30, που βγάζουν χρήματα από τους νεαρούς πελάτες τους, πουλώντας έναν προορισμό με την προϋπόθεση πως θα μπορούν να κάνουν  ό,τι θέλουν ασύδοτα! 

«Στην περιοχή του Λαγανά ανθεί ένας τουρισμός γεμάτος παραβατικότητα, αλλά και με παρενέργειες όχι μόνο ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές και οικονομικές! Ένας τόπος με τόσα πλεονεκτήματα, αποκτά ένα αποκρουστικό πρόσωπο! Δεν είναι το είδος του τουρισμού που θέλουμε στο νησί γιατί έκτος όλων των άλλων υπονομεύει και τις προσπάθειες για μια υγιή ανάπτυξη. Αυτό το είδος του τουρισμού ανθίζει όχι γιατί κάποιοι το επέλεξαν, αλλά γιατί ο Λαγανάς έχει γίνει ένας χώρος αποδοχή τουριστών από τους tour operator, οι οποίοι υπόσχονται καθημερινά party και ασυδοσία.

Με αυτές τις προϋποθέσεις μαζεύουν χρήματα και στέλνουν τους πολίτες σε μια περιοχή όπου μπορούν να κάνουν ότι θέλουν» σημείωσε αρχικά ο κ. Καραπάνος, τονίζοντας πως αν και γίνονται προσπάθειες για τον έλεγχο και την πρόληψη των επιχειρήσεων, θέλουμε να επισημάνουμε πως το πρόβλημα δεν ξεκινά από τις επιχειρήσεις του Λαγανά  αλλά από πρόσωπα που με την διαχρονική κάλυψη και την ανοχή των τοπικών αρχών και λοιπών παραγόντων  έχουν κάνει το Λαγανά τον ιδανικό τόπο για τέτοιες καταστάσεις.

«Οι προωθητές αυτού του είδους του τουρισμού πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι!» τόνισε ο κ. Καραπάνος, σημειώνοντας πως γεγονότα όπως η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου εκφράζουν τον πιο απεχθή χαρακτήρα του τουρισμού.

Στην συνέχεια ο κ. Κώστας Κλάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την Πολιτεία μετά το έγκλημα στο Λαγανά. Σημείωσε πως η Δικαιοσύνη απέδωσε βαρύτατες κατηγορίες στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ η Αστυνομία μέσα σε 48ωρες προχώρησε στην ταυτοποίηση  και σύλληψη όλων των δραστών. Η περιφέρεια προχώρησε σε αναφορά προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, προτείνοντας μέτρα για την επαναφορά την έννομης τάξης και θέτει το πρόβλημα στην σωστή του βάση.

Ο κ. Κλάδης αναφέρθηκε ακόμη στις αστυνομικές επιχειρήσεις αλλά και τις επιτυχίες της Οικονομικής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος δεν είχε επιπτώσεις στα ζητήματα της αστυνόμευσης, ενώ έθιξε και το ζήτημα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων

Τέλος, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υψωθεί ένα τοίχος νομιμότητας από κρατικούς αλλά και αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Πρώτος πυλώνας είναι η στάση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου προσωπικά. Το νησί μας είχε κρεμαστεί στα μανταλάκια και ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή απουσίασαν παντελώς από την άσκηση των καθηκόντων τους αυτή την κρίσιμη στιγμή!» τόνισε ο κ. Κασσιμάτης επαναλαμβάνοντας πως η Αστυνομία με έγγραφο καλούσε το Δήμαρχο να λάβει μέτρα για την άρση της αρνητικής διαφήμισης στην περιοχή.

«Δυστυχώς υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αυτού του είδους τον τουρισμό και θα έπρεπε να τους αφαιρείται η άδεια για όλη την τουριστική περίοδο!» δήλωσε ο κ. Κασσιμάτης σημειώνοντας πως όπως αποκαλύφθηκε στην επιχείρηση όπου ξεκίνησε το συμβάν επιβλήθηκε η ελάχιστη ποινή σφράγισης 15 ημερών.

«Η ανάκληση της άδειας θα έστελνε έστω ένα μήνυμα τήρησης της νομιμότητας, Όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά αφού πέρασαν 20 ημέρες από το συμβάν η πλειοψηφία και οι άλλοι συνδυασμοί της πλειοψηφίας δεν συμφώνησαν να συζητηθεί καν σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο»  τόνισε, υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση τελικά έκλεισε… ω του θαύματος- αφού ήρθε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Ζακυνθινή Αναγέννηση.

Ο κ. Κασσιμάτης έκανε λόγο για κορυφαίο παράδειγμα ανεπάρκειας και συγκάλυψης από τη δημοτική αρχή αλλά και μια παράξενη «συμπαιγνία» από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και της Λαϊκής Συσπείρωσης που αρνήθηκαν τη συζήτηση του θέματος.

«Αν οι χώροι όπου υπάρχουν αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές δεν κλείνουν, τότε δεν έχουν νόημα οι συλλήψεις της Αστυνομίας, Χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση όλων» τόνισε και κατέληξε σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Έτσι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης το Νόμο και την Τάξη; Γνωρίζει τι έκανε ο εκλεκτός του Δήμαρχος για την συγκεκριμένη επιχείρηση;» σημείωσε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ( Εφημερίδα Ερμης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: