«Ή σημερινή λειτουργία του ΦΟΣΔΑ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αποκομιδή των απορριμάτων » – Δελτίο τύπου της «Ζακυνθινής Αναγέννησης»


 Παρασκευή 19/5/2017. «Σοβαρούς κινδύνους για την αποκομιδή των απορριμάτων εγκυμονεί η σημερινή λειτουργία του ΦΟΣΔΑ» 

στην εκτίμηση αυτή καταλήγει  με δελτίο τύπου η Δημοτική Κίνηση» Ζακυνθινή Αναγέννηση» μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της  στις εγκαταστάσεις του ΦΟΣΔΑ στην περιοχή του αεροδρομίου και στον ΧΥΤΑ του Σκοπού και συνάντηση με την διοίκηση του σωματείου εργαζομένων του φορέα, οι οποίοι ευρίσκοντο σε απεργιακή κινητοποίηση.

anakyklosi-8

και συνεχίζει το δελτίο τύπου.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τους εκπρόσωπους των εργαζομένων και πραγματοποιήθηκε αυτοψία της αντιπροσωπείας στις συνθήκες λειτουργίας και τα προβλήματα των εργαζομένων του φορέα.

Η συνολική εικόνα της λειτουργίας του ΦΟΣΔΑ στον κρίσιμο τομέα της αποκομιδής των απορριμάτων, στην λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμου Υλικού ( ΚΔΑΥ) , στην λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού και στις συνθηκών εργασίας του προσωπικού είναι εξαιρετικά προβληματική.

Η πιστοποιημένη συντήρηση των απορριμματοφόρων έχει καθυστερήσει απαράδεκτα παρά την πολύμηνη αναστολή της αποκομιδής. Η οργάνωση και λειτουργία του συνεργείου ελέγχου και συντήρησης των οχημάτων είναι πλημμελής . Μεγάλος αριθμός οχημάτων και εξοπλισμού ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί με τεράστια οικονομική αιμορραγία για το φορέα.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ – που έχει ανατεθεί με προβληματικό τρόπο σε ιδιωτική εταιρεία – με την διαλογή, συσκευασία και διακίνηση του ανακυκλώσιμου υλικού, οδηγεί σε άτακτη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων υλικών τα οποία τελικά οδηγούνται στον ΧΥΤΑ.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα απορριμματοφόρα οχήματα είναι ανύπαρκτες . Ακόμα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες ( οφειλόμενες αμοιβές) από μέρους της διοίκησης προς τους εργαζόμενους και οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού καθυστερούν, παρά την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι με βάση την εμπειρία προηγούμενων χρόνων ένας ικανός αριθμός των προσλαμβανόμαστε συμβασιούχων δεν καταλήγει να εργάζεται στην καθαριότητα.

Συμπερασματικά το σημερινό επίπεδο λειτουργίας του ΦΟΣΔΑ στο τομέα της αποκομιδής των απορριμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να ξαναβιώσουμε άμεσα σαν κοινωνία – και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι – την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση με τόνους σκουπιδιών στους δρόμους με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την οικονομία του νησιού.

Και αυτό την στιγμή που η αποκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε όλες τις περιοχές του νησιού και ταυτόχρονα υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση μέρους των απορριμάτων.

Καλούμε την διοίκηση του ΦΟΣΔΑ και την δημοτική αρχή να κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του φορέα με,

  1. Την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και την διασφάλιση των προβλεπόμενων από τον νόμο συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας τους

  2. Την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποιημένης συντήρησης των απορριμματοφόρων.

  3. Την ολοκλήρωση της αποκομιδής των απορριμάτων σε όλες τις περιοχές του νησιού και την επαρκή διάθεση κάδων σε αντικατάσταση αυτών που έχουν καταστραφεί.

  4. Την απρόσκοπτη λειτουργία της ανακύκλωσης ( συλλογή -συσκευασία – διακίνηση)

  5. Την ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος της λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης απορριμάτων» 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: