«Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 153 χρόνια μετά» Η ομιλία του υπουργού δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στην Αίθουσα της Γερουσίας


 

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, μίλησε στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: «Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα 153 χρόνια μετά».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κυρίες και κύριοι, είναι γνωστός ο ρόλος που επεφύλαξε η ιστορία στα νησιά του Ιονίου και στους κατοίκους τους. Αιώνες πριν την Ένωση με την Ελλάδα, η συμβολή των Επτανησίων στην πολιτική και πνευματική συγκρότηση του ελληνικού έθνους είναι τεράστια.

Οι Επτανήσιοι ήταν αυτοί που μετέφεραν στον ελλαδικό χώρο τις πολιτικές ιδέες της Δύσης, τους καρπούς της Αναγέννησης, το φαινόμενο του Διαφωτισμού, τις Τέχνες, όπως γοργά αναπτύσσονταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη. 

Από την εποχή της προεπαναστατικής Ελλάδας, οι Επτανήσιοι λόγιοι και καλλιτέχνες «μπόλιασαν» την πνευματική ζωή του λαού μας με τις εξελίξεις στη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική, τις επιστήμες και την παιδεία την ίδια στιγμή που λάμβαναν χώρα στη γειτονική Ιταλία και Γαλλία, κυρίως, αλλά και στην Αγγλία. Οι άνθρωποι του λαού μας, μέσα από το λαϊκό θέατρο και τις ομιλίες που παραπέμπουν στην ιταλική commedia dell’ arte, συγκρότησαν έναν κύκλο πολιτισμού μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. 

Τα Ιόνια νησιά έγιναν από πολύ νωρίς η «πύλη» ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αποκόπηκαν ήδη από τον 12ο αιώνα από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δεν γνώρισαν την οθωμανική κατάκτηση και την ίδια στιγμή κρατούν συνεχή, στενή επικοινωνία με τις πολιτικές και πολιτιστικές ιδέες της Ευρώπης. Το 1800 ιδρύθηκε η Ιόνιος Πολιτεία, το πρώτο αυτόνομο ελληνικό κράτος, με δική του διοίκηση, εκπαίδευση, εφημερίδες, αλλά και με το πρώτο ελληνικό σύνταγμα, το οποίο μπορεί να αποτυπώνει τις κυρίαρχες και εν πολλοίς συντηρητικές αντιλήψεις της περιόδου και κυρίως των ξένων επικυρίαρχων, αλλά μπορούμε σε αυτό να βρούμε τα πρώτα στοιχεία που αναζητούν την προοδευτική εξέλιξη και προοπτική. 

Τα Επτάνησα έγιναν ο χώρος όπου όχι μόνο καλλιεργήθηκαν, αλλά και άνθισαν οι ιδέες και το αγωνιστικό πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Με την έλευση των δημοκρατικών Γάλλων απελευθερώθηκαν εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις των νησιών που επί αιώνες ήταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και ανέτρεψαν το καθεστώς της ολιγαρχίας αποδεικνύοντας ότι «η γη κινείται» ή ότι αλλιώς η πολιτική και ιδεολογική ταξική πάλη και οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι αυτές που διαμορφώνουν την ιστορική εξέλιξη και ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμη, όμως, και τα δεδομένα καταργούνται, ανατρέπονται και αναδιατάσσονται. Στην Ευρώπη η Γαλλική Επανάσταση, διεκδίκησε ελευθερία και ισότητα για όλους και έθεσε για πρώτη φορά με τη συγκρότηση των εθνικών αστικών τάξεων το αίτημα των λαών της Ευρώπης να αποκτήσουν κρατική οντότητα. Αργότερα, η Επανάσταση το Φεβρουάριο του 1848, με την γενικευμένη ευρωπαϊκή της διάσταση εμπλούτισε τη γνώση και το θεωρητικό οπλοστάσιο των Επτανησίων.

Παράλληλα, οι πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες του Σεν Σιμόν, και του Προυντόν, έχουν ήδη γίνει, αντικείμενο επεξεργασίας, ενώ εκείνη τη χρονιά, ας μην το ξεχνάμε, κυκλοφόρησε και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Μέσα από την ζύμωση των πιο πάνω ιδεών, στα Ιόνια νησιά αναπτύχθηκε ήδη, από το 1848, το φαινόμενο του ριζοσπαστισμού. Πρόκειται για ένα κίνημα με δύο όψεις, τόσο εθνική, όσο και κοινωνική. Από τη μια πλευρά, απαιτεί την ένωση με την Ελλάδα και από την άλλη, θέτει τις ίδιες διεκδικήσεις που ανέδειξε η Γαλλική Επανάσταση, προχωρώντας μάλιστα, ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Ιωσήφ Μομφεράτου στην εφημερίδα «Αναγέννησης», με τίτλο «Ο προς τους λαούς ασπασμός μας», όπου ο επτανήσιος Ριζοσπάστης θέτει για πρώτη φορά τα ζητήματα της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, αλλά και της ευρωπαϊκής συμπολιτείας. Ζητήματα ιδιαιτέρως επίκαιρα, ακόμα και σήμερα. Σοφά λόγια, από ένα σοφό μυαλό.

Πολλά από τα μέλη του ριζοσπαστικού κόμματος, που μάλιστα αποτελεί και το πρώτο κόμμα, με την ευρεία συμμετοχή πολιτών, όργανα και δομές, που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο, θεώρησαν ότι η Ένωση, έτσι όπως έγινε, άφησε στο περιθώριο, βασικά πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα.

Βασικά πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα. Αυτή είναι, όμως, η τύχη των πρωτοπόρων. Θέτουν τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, σπάνια όμως, οι ίδιοι, είναι εκείνοι που θα ζήσουν την υλοποίησή τους.

Όμως, κυρίες και κύριοι, το 1864, ήταν ένα έτος που ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται, ως πηγή και φορέας της πολιτικής εξουσίας, το Ελληνικό Έθνος. Καθιερώνεται η άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία και ορίζεται σαφώς, ότι οι εκλογές θα διοργανώνονται ταυτόχρονα, σε όλη την Επικράτεια.

Τέτοιες δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές, δεν θα είχαν γίνει, εάν δεν προϋπήρχε η σπουδαία παρακαταθήκη των ριζοσπαστών. Το ιστορικό αποτύπωμα του Συντάγματος του 1864, δείχνει επομένως, ότι όλοι οι αγώνες, αφήνουν το ίχνος τους, στις κοινωνικές εξελίξεις. Δείχνει, ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος, καμία μάχη δεν είναι ανώφελη. 

Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των περιορισμών, που έθεταν οι συσχετισμοί δυνάμεων, της εποχής εκείνης, ο ριζοσπαστικός πραγματισμός, είχε ιστορικό καθήκον να μείνει προσηλωμένος στον τελικό στόχο, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα, ο νικηφόρος δρόμος να είναι στρωμένος με μικρούς συμβιβασμούς ή και υποχωρήσεις. 

Οι αναλογίες, με τη σημερινή πραγματικότητα, είναι εμφανείς. Σε ένα δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η Ελληνική Κυβέρνηση πετυχαίνει σημαντικές νίκες. Σε κάποια σημεία υποχωρεί, αλλά, σε κάθε περίπτωση επιδιώκει δίκαιη ανάπτυξη, με την κοινωνία όρθια.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα, 153 χρόνια μετά την Ένωση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι μεγάλες. Μεγάλες όμως, είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις και τους περιορισμούς της νησιωτικότητας. 

Να αξιοποιούμε το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, έτσι ώστε σύντομα να ισχυριζόμαστε ότι τα Επτάνησα βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην πρωτοπορία μιας εθνικής προσπάθειας και όλα αυτά με την προσοχή στραμμένη στην κατεύθυνση του κοινωνικού μετασχηματισμού, πάνω από όλα με κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό ακριβώς που ήταν και το αίτημα των ριζοσπαστών πριν από 153 χρόνια, αυτό ακριβώς που είναι το αίτημα κάθε προοδευτικού πολίτη, ανεξαρτήτως εποχής, κοινωνίας και χώρας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: