ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ | Ξεκινά η μεταφορά του δεματοποιητή


xyta_dematopoihtis_egkatastasi

Ξεκινά από σήμερα η μεταφορά του Δεματοποιητή Απορριμμάτων στο Σκοπό, στην είσοδο του ΧΥΤΑ, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η εγκατάσταση θα γίνει σε χώρο που διαμορφώθηκε από το πρωί της Πέμπτης, λίγα μέτρα μετά την είσοδο του ΧΥΤΑ, με τσιμέντο, οριοθετώντας το σημείο της τοποθέτησης και εγκατάστασης και προετοιμάζοντας τον περιβάλλοντα χώρο.
Παρά τις αντιδράσεις από (πολύ μικρή, είναι αλήθεια), μερίδα κατοίκων της περιοχής και τις ενστάσεις που εγείρουν, η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.
Στις αντιδράσεις όσων κατοίκων υποστηρίζουν πως το σημείο δεν είναι επαρκές ή κατάλληλο για την εγκατάσταση του Δεματοποιητή, απάντησε ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επέστρεψε στη Ζάκυνθο για να παραμείνει μέχρις ότου ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Δεματοποιητής. «Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής διαμαρτύρονται και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, ακόμη και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη», λέει στην ΗΜΕΡΑ. «Αυτό όμως δεν εμποδίζει εμάς να κάνουμε το σωστό», προσθέτει.

Όπως έγινε γνωστό, ο οδηγός του οχήματος που μετέβη στο σημείο, το απόγευμα της Τετάρτης, για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, δέχτηκε 6 διαφορετικές μηνύσεις από αντίστοιχους καταγγέλλοντες-κατοίκους της περιοχής, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο αλλά αφέθηκε ελεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. «Στο Αστυνομικό Τμήμα δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και κρίθηκε πως δεν υπήρξε ποινικό αδίκημα, επομένως όλα κρίθηκαν εν τάξει», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Συμπληρώνει άλλωστε πως, κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής ήθελαν να διαμορφωθεί ένα νέο κύτταρο και να χρησιμοποιηθεί για εναπόθεση των απορριμμάτων. «Με άλλα λόγια, μας πρότειναν να κάνουμε μια παρανομία μέσα στην παρανομία», λέει ο Γ.Γ. «Αντίθετα, εμείς βγαίνουμε στην ουσία εκτός ΧΥΤΑ, εκτός κυττάρων και απλώς δεματοποιούμε».

panagiotopoylos_niotopoulosΌπως εξηγεί, ο χώρος που εγκαθίσταται ο Δεματοποιητής μετρήθηκε, εξετάστηκε, κρίθηκε λειτουργικός και κατάλληλος για το μηχάνημα, το οποίο έχει μήκος 26 μέτρα και πρόκειται να μεταφερθεί στο σημείο αποσυναρμολογημένος. Εκεί, θα ενωθεί και πάλι και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, αποφορτίζοντας το νησί από τόνους απορριμμάτων.
Τα δέματα βάρους περίπου ενός τόνου έκαστο, δεν θα παραμένουν στο χώρο του ΧΥΤΑ αλλά, καθώς μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος στο Λίβα, θα μεταφέρονται εκεί. Παράλληλα, τα στραγγίδια που θα προκύπτουν από το διαχωρισμό και τη δεματοποίηση, θα διοχετευτούν στο Βιολογικό Καθαρισμό του ΧΥΤΑ που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Δεματοποιητή. «Ο χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον υποδομών. Υπάρχει ηλεκτροδότηση, υπάρχει εγκατάσταση Βιολογικού για τα στραγγίδια, υπάρχει ήδη διαμορφωμένος χώρος. Ολες οι άλλες προτάσεις θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο προετοιμασίας κι βέβαια πολύ μεγαλύτερα κόστη και μάλιστα για μια διαδικασία που δεν θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 2 με 3 μήνες», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: Ημερα τση Ζακυθος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: