Τιμητική αναβάθμιση και εμπιστοσύνη στο βουλευτή του νησιού – Ζακυνθινοί υπουργοί δικαιοσύνης – Από τον Κολυβά στον Κοντονή!


Ο χθεσινός κυβερνητικός ορισμός του βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή στο υψηλό αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης, αποτελεί επιβεβαίωση για τον μέχρι σήμερα υπουργικό του ρόλο στην Κυβέρνηση Τσίπρα.

ÏÑÊÙÌÏÓÉÁ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ( ÌÅ ÈÑÇÓÊÅÕÔÉÊÏ ÏÑÊÏ)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ο βουλευτής Ζακύνθου, ενίσχυσε αποτελεσματικά τη θέση του τόσο μέσα στο κόμμα – με την πρόσφατη εκλογή του στην ΚΕ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – όσο και με την τοποθέτησή του ως υπουργού Δικαιοσύνης στον χθεσινό ανασχηματισμό. Θυμίζουμε ότι είναι η τρίτη φορά που υπουργοποιείται.
Ο Σταύρος Κοντονής, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, από τον Πρωθυπουργό αλλά και τα μέλη της Κυβερνήσεως, αφού το υπουργείο δικαιοσύνης είναι 6ο στην τάξη των υπουργείων!
Αυτό σημαίνει ότι η θητεία του, στο πολύ δύσκολο, απαιτητικό και γεμάτο εμπόδια, υφυπουργείο αθλητισμού, αποδείχτηκε αποτελεσματική και αδιάφθορη παρά τον ανήθικο πόλεμο που δέχτηκε.

Η επαγγελματική κατάρτιση του βουλευτή Ζακύνθου, ως νομικού, είναι γεγονός ότι θα τον βοηθήσει σημαντικά στη νέα του θέση.
Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής, αναλαμβάνει το υπουργείο σε μια δύσκολη στιγμή σοβαρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το δικαστικό γίγνεσθαι, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΤΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Στους κυβερνητικούς κύκλους θεωρείται βέβαιο ότι, ο Κοντονής θα κληθεί μεταξύ άλλων να συγκρουστεί και να αντιμετωπίσει ότι χαρακτηρίζεται «παραδικαστικό» στην χώρα μας.

Η εφημερίδα μας, έχοντας τοποθετηθεί δημοσίως (και στο παρελθόν), για το νησί της Ζακύνθου είναι τιμή, στο πρόσωπο του βουλευτή της, να υπάρχει σοβαρή υπουργική θέση. Τιμή για τον ίδιο τον πολιτικό, αλλά και για την κοινωνία μας, που στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τον εξέλεξε.
Πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις – που πρέπει να υπάρχουν και όταν γίνονται με σοβαρότητα και ήθος είναι αναγκαίες για τη δημοκρατία – το νησί ενισχύει την θέση του στο πολιτικό στερέωμα, αφού για πολλές δεκαετίες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έλαμψε δια της απουσίας του, τόσο λόγω των ανίσχυρων – ανίκανων προσώπων που καταλάμβαναν τον βουλευτικό θώκο της μονοεδρικής, όσο και για τις λάθος επιλογές των κομματικών (και όχι του λαού) επιτελείων στην διανομή των χρισμάτων…

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες – που είναι θεμιτές – το νησί κερδίζει στην εξωστρέφεια του και στην διάκριση των προσωπικοτήτων του από την αριστερά μέχρι τη δεξιά.
Είθε, όσοι πολιτικά το υπηρετούν σήμερα και στο μέλλον, να έχουν παραδείγματα προς μίμηση. Οι πολιτικές προσωπικότητες είναι αναγκαίες για τον τόπο.
Στην πολιτική «λειψανδρία» δεκαετιών, οφείλεται η σωρεία προβλημάτων που ακόμη στις μέρες που διανύουμε εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν.
Τα παραπάνω, σαφώς και δεν αφαιρούν από τον πολιτικό άνδρα της Ζακύνθου την επιτακτική ανάγκη να σχεδιάσει, να δημιουργήσει, να κάνει πράγματα και να αφήσει πίσω την δική του ιστορία συνυφασμένη με τον τόπο του.
Άλλωστε, αλίμονο στον πολιτικό που δεν συμβιβάζεται με την ημερομηνία λήξης της θητείας του!
Την επομένη μόνο η ιστορία κρίνει και γράφει.

Πρέπει να αναφέρουμε πως, το υπουργείο δικαιοσύνης έχουν υπηρετήσει δύο Ζακυνθινοί, ο Νικόλαος Κολυβάς (1884 – 14 Ιουλίου 1951) και ο Σταύρος Κοντονής.

Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Νικόλαο Κολυβά

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και σπούδασε νομικά. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Σύμβουλος, από ιδρύσεως, του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και αντιπρόεδρος του ίδιου δικαστηρίου ως πρόεδρος (1935) του Β΄ τμήματος. Στις εκλογές του 1926 είχε εκλεγεί βουλευτής Ζακύνθου. Το 1936 συμμετείχε στις εθνικές εκλογές στην ίδια παράταξη μαζί με άλλες προσωπικότητες (Παναγιώτης Κανελλόπουλος κ.α.) χωρίς όμως επιτυχία. Στην κυβέρνηση Πλαστήρα (1945) διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης ασκώντας προσωρινά χρέη υπουργού Κοινωνικής Προνοίας και Υγιεινής.
Είχε συγγράψει διάφορα έργα νομικού περιεχομένου.
Απεβίωσε στις 14 Ιουλίου 1951 και η σορός του μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο για ταφή, όπως ήταν η επιθυμία του.

 

Πηγή: Ημέρα τση Ζακυθος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: