ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Καταγγέλλει η «Ζακυνθινή Αναγέννηση» για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Ζάκυνθο


syriza_katagelia_xyta

Σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το Δήμο κατέθεσε η Δημοτική Κίνηση «Ζακυνθινή Αναγέννηση»  στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι.
«Σκανδαλώδη σύμβαση» με «απευθείας ανάθεση σε κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών», «στημένο διαγωνισμό» που διενεργήθηκε «αθόρυβα», στην καρδιά του Αυγούστου, με όρους απολύτως ζημιογόνους για το ΦοΔΣΑ και την κοινωνία του νησιού, «λαθροχειρία» του Δήμου και «απάτη» απέναντι τους πολίτες του νησιού, αναφέρει μεταξύ άλλων η η Δημοτική Κίνηση «Ζακυνθινή Αναγέννηση». 

Σημείο αιχμής ήταν το γεγονός ότι, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη τον Απρίλιο, ψηφίστηκε  ώστε η ενδιάμεση μεταβατική λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, τελικά η πρόταση που κατατέθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αναφέρει απλά «συμπίεση του όγκου των απορριμμάτων» και δεν γίνεται λόγος για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Μαζί με τις συνθήκες που διεξήχθη ο πρόχειρος διαγωνισμός, η  η Δημοτική Κίνηση «Ζακυνθινή Αναγέννηση» καταγγέλλει εκχώρηση πλούτου της τοπικής κοινωνίας σε ιδιώτες και σοβαρή απώλεια εσόδων από το Δήμο. Τη ίδια στιγμή, φέρνει εκ νέου στη δημοσιότητα τη διάνοιξη δασικού δρόμου στην προστατευόμενη ορεινή έκταση του Λίβα, για την οποία  η Δασική Υπηρεσία  έχουν αποστείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Ζακύνθου.

Η η Δημοτική Κίνηση «Ζακυνθινή Αναγέννηση» έχει ενημερώσει σχετικά την Περιφέρεια και ετοιμάζεται για προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Εισαγγελία.

«Απάτη κατά των πολιτών»
Η Ζάκυνθος, αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία λαμβάνονται αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Εκεί απέδωσε ο κ. Κασσιμάτης, την απροθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει προς συζήτηση το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, παρά το αίτημα της παράταξης «Ζακυνθινή Αναγέννηση».

Υπενθύμισε πως η  «Ζακυνθινή Αναγέννηση»  είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την επιλογή του Λίβα, ως λύση ανέφικτη, εξόχως προβληματική και τελικά αδιέξοδη. Αυτό το διάστημα, το θέμα βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της συζήτησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση, μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου.

Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται ενσωματωμένα τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων κάθε νησιού των Ιονίων, έτσι όπως επικυρώθηκαν από αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.
  Έχει γίνει τόση συζήτηση για την περίφημη ενδιάμεση λύση, δηλαδή τη μικρή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελούμενη από έναν εξοπλισμό που αναμένεται το επόμενο διάστημα, και που θα πραγματοποιεί τεμαχισμό, διαχωρισμό, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Δόθηκαν άλλωστε και συγκεκριμένα στοιχεία για το τι θα αποδίδει: 3 τόνους μετάλλων, 55 τόνοι οργανικών υλικών και 8 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, όλα αυτά ημερησίως. «Όταν μελετήσαμε όμως την πρόταση που απέστειλε ο Δήμος για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, διαπιστώσαμε μια σοβαρή λαθροχειρία: για την ενδιάμεση μεταβατική λύση αναφέρεται ότι θα γίνεται απλώς μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στη συνέχεια τα απορρίμματα θα αποθηκεύονται προσωρινά. Καμία αναφορά σε τεμαχισμό, διαλογή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, όπως ανέφερε ο δήμος και ο Σύνδεσμος. Πρόκειται για πραγματική απάτη! Ολοι χαιρετίσαμε το γεγονός ότι το νησί μας θα ακολουθήσει τη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης, άρα και ανακύκλωση, ήδη από την περίοδο της ενδιάμεσης λύσης, που αποτελεί και την απάντηση στο επίμονο ερώτημα του τι κάνουμε με τα σκουπίδια μέχρι να γίνει η εγκατάσταση της μονάδας μόνιμης λύσης που τοποθετείται σε τουλάχιστον 5 χρόνια», τονίζει ο κ. Κασσιμάτης είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την επιλογή του Λίβα, ως λύση ανέφικτη, εξόχως προβληματική και τελικά αδιέξοδη. Αυτό το διάστημα, το θέμα βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της συζήτησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση, μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου. Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται ενσωματωμένα τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων κάθε νησιού των Ιονίων, έτσι όπως επικυρώθηκαν από αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

«Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί»

Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ζακύνθου βρίσκεται, σύμφωνα με τη «Ζακυνθινή Αναγέννηση», μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα και πως ο Δήμος, αντιλαμβανόμενος τα αδιέξοδα αυτά, θεωρεί ότι λύση τους είναι η εκχώρηση ολόκληρης της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων (μεταξύ αυτών και της ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης), σε ιδιώτες και, μάλιστα, με διαδικασία που αποκλείσει κάθε οικονομικό όφελος από τους τοπικούς δημοτικούς φορείς και βέβαια από την τοπική κοινωνία.

«Το ότι η δημοτική αρχή της Ζακύνθου δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνεται από μια σειρά εξελίξεων που οι πολίτες του νησιού δεν τις γνωρίζουν διότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει», εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Αντώνης Κασσιμάτης.

dromos_liba

«Στημένος διαγωνισμός»

Σύμφωνα με τον κ. Κασσιμάτη,  η προσπάθεια που κάνουν οι πολίτες της Ζακύνθου για ανακύκλωση πάνε χαμένες, αφού η διαδικασία δεν γίνεται σωστά από το ΦοΔΣΑ, κάτι που φαίνεται από τα συνεχώς μειούμενα έσοδα του Συνδέσμου από την ανακύκλωση. «Η αδιέξοδη αυτή κατάσταση ώθησε το Σύνδεσμο να αναζητήσει ιδιωτική εταιρεία και να της αναθέσει την αδιάφορη, για το Δήμο διαδικασία της ανακύκλωσης. Στις 19 Αυγούστου (δηλαδή σε εποχή νεκρή για τέτοιες διαδικασίες, αφού πολλές εταιρείες είναι κλειστές και δεν τους γνωστοποιείται η διαδικασία του διαγωνισμού), ο Σύνδεσμος διεξήγε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό (ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο, έχει όριο προϋπολογισμού 60.000 ευρώ και επίσης δεν λαμβάνει δημοσιότητα, σε σύγκριση με τους τακτικούς διαγωνισμούς που λαμβάνουν πανελλαδική διάσταση), με τον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες σε κοινοπραξία εταιρειών, ενώ είχε προηγηθεί αναμονή για εκδήλωση ενδιαφέροντος και μάλιστα με τίμημα αρκετά χαμηλό, που έφτανε τις 58.000 ευρώ, για 3 χρόνια», αναφέρει ο κ. Κασσιμάτης.
Τελικά όμως ενδιαφέρον εκδήλωσε μόνον η κοινοπραξία επομένως, η στόχευση για αναζήτηση της οικονομικότερης και αποτελεσματικότερης πρότασης, ακυρώθηκε, αντί να δοθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημοσιότητα ώστε να κατατεθούν όσο το δυνατό περισσότερες προτάσεις.
«Με άλλα λόγια, έγινε κάτι σαν απευθείας ανάθεση, όπως προκύπτει από το έγγραφο κατακύρωσης του διαγωνισμού. Οι υποψίες μας για στημένο διαγωνισμό σοβαρεύουν περισσότερο, με δεδομένο ότι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος έλαβε με 100% έκπτωση το διαγωνισμό και παράλληλα λαμβάνει 2.500 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό για την τριετία 2016-2018, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 160.000 ευρώ (ποσό που δικαιολογεί τη γενναιόδωρη έκπτωση 100% της Κοινοπραξίας). Αυτή η κατάσταση καθιστά το διαγωνισμό ‘σκανδαλώδη παραχώρηση’, αφού στο διαγωνισμό δεν αναφέρθηκαν τα έσοδα του ιδιώτη από την πώληση του ανακυκλώσιμου υλικού», συμπληρώνει.

«Δώρα» στην Κοινοπραξία
Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει τις υποψίες περί σκανδαλώδους παραχώρησης είναι το γεγονός ότι, 10 ημέρες πριν από την ανακοίνωση του διαγωνισμού, μία από τις δύο εταιρείες που αποτελούν την Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, η Green Media, έλαβε, με ανάθεση 15.000 ευρώ, το έργο «Διευθέτηση Απορριμμάτων Δημοτικών Ενοτήτων Ζακύνθου». Μια απλή πρόσθεση αποδεικνύει ότι το συνολικό ποσό δηλαδή 58.000 ως αξία του διαγωνισμού συν 15.000 ευρώ η ανάθεση του έργου Διευθέτησης, μας κάνουν 73.000 ευρώ. «Με άλλα λόγια έγινε κατάτμηση ενός έργου, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να γίνει τακτικός και όχι πρόχειρος και σκανδαλώδης, χωρίς καν δεύτερη προσφορά. Αντιθέτως, ο Δήμος δεν διεκδίκησε ούτε καν ένα μέρος από το ποσό των 160.000 ευρώ, ως στοιχείο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Παρανομίες στο Λίβα
Ο κ. Κασσιμάτης στάθηκε και στο γεγονός της πραγματοποίησης παράνομων εργασιών σε δασικό δρόμο στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής στο Λίβα. Όπως εξήγησε, ένας από τους πολλούς δρόμους της περιοχής, μετατράπηκε από δασικός, με πλάτος 4 μέτρα, σε κανονικό δρόμο, με πλάτος 10 μέτρα, μετά από παράνομη διαπλάτυνσή του (όπως φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες) και με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής. Για την παρέμβαση αυτή υπάρχει αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πόρισμα που αναφέρει παράνομη διάνοιξη δασικού δρόμου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης. Υπενθύμισε ότι η Δασική Υπηρεσία είχε καταθέσει τον Απρίλιο συγκεκριμένο έγγραφο, με το οποίο πληροφορούσε το Δήμο πως η εγκατάσταση σε προστατευόμενο μέρος έχει αδειοδοτηθεί ώστε να γίνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και όχι με παράνομες διαδικασίες.

Προσφυγές…

Το πρώτο βήμα από πλευράς ήταν να τεθούν οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες της σύμβασης στη γνώση των πολιτών της Ζακύνθου. Το δεύτερο να ζητηθεί απόφαση Ελέγχου Νομιμότητας της απόφασης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τέλος, να απευθυνθεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα πρέπει να εξετάσει κάθε παράμετρο της διαδικασίας και όχι μόνο τα αμιγώς οικονομικά στοιχεία της.
Ο κ. Κασσιμάτης επεσήμανε πως είναι αυτονόητο πως έχουν ενημερωθεί σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λ. Νιοτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος και ασφαλώς ο υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής, Ζακύνθου, Στ. Κοντονής.

… και έκτακτη συνάντηση

Το θέμα κρίνεται εξόχως σοβαρό και έχει αποφασιστεί ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση στο νησί μας, σε συνεργασία με το κ. Νιοτόπουλο, ενόψει του Περιφερειακού Σχεδιασμού, με θέμα ακριβώς αυτό το ζήτημα. Θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έτσι ώστε να γίνει πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση. Και όπως εξήγησε ο Νίκος Ζαράνης, μηχανικός με εξειδίκευση στην διαχείριση απορριμάτων,

«πλέον στον Περιφερειακό Σχεδιασμό η Ζάκυνθος θα αναφερθεί στο καθαρά τεχνικό μέρος του Σχεδιασμού, πέρα και μακριά από πολιτικές τοποθετήσεις. Για το λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει σχετική έκθεση που περιλαμβάνει καθαρά αμιγώς τεχνικά στοιχεία που θα καταδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ Τοπικού Σχεδιασμού και αυτού που τελικώς απεστάλη στο Περιφερειακό».

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: