ΣΥΡΙΖΑ Ζακυνθου: «Όχι Μικροπολιτικά παιχνίδια με την Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο»


9cd603434e08315586f1e1ece7989027_w1050_h530_cp

22/6/2016: Με αφορμή την δημόσια συζήτηση και τα  δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, το γραφείο τύπου της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :   

«Είναι γνωστές οι τραγικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που ασκήθηκαν απο τις κυβερνήσεις ΝΔ και Πασοκ την πενταετία 2010- 2015 και στο χώρο της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ παρέλαβε στην ουσία ενα σύστημα στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης και από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για την σταθεροποίηση και την ανάταξη του μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό πλαίσιο και με την κοινωνία οικονομικά εξουθενωμένη, που αντικειμενικά τείνει να χρησιμοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ολοένα και συχνότερα.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου υγείας και η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ με την ουσιαστική συμβολή του υφυπουργού αθλητισμού και βουλευτή ζακύνθου Σταύρου Κοντονή εχουν δώσει συγκεκριμενα δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση.

  1. Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου μας είναι αυξημένη για το 2016 κατά 1.000. 000 ευρώ ( ύψος προϋπολογισμού 2016: 4.500.000 ευρω συμπεριλαμβανομένης και της επί πλέον φαρμακευτικής δαπάνης των φάρμακων υψηλού κόστους, εξωτερικών ασθενών ).

  2. Έχει υλοποιηθεί η δρομολογηθεί άμεσα ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων προσωπικού που υποστηρίζει την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας σημαντικών κλινικών και τμημάτων και του ΕΚΑΒ.

  3. Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού: Έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη πέντε (5) επικουρικών γιατρών με τριετείς συμβάσεις σε κρίσιμες ειδικότητες όπως : Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος, Μικροβιολόγος – Βιοπαθολογος (δύο θέσεις) και Παιδίατρος που δεν αποδέχθηκε τελικά τον διορισμό.

Ενώ έχει επί πλέον ενισχυθεί το σύστημα εφημερίας της καρδιολογικής και της παιδιατρικής κλινικής και με εξωτερικό συνεργάτη γιατρό με σύμβαση για έξι (6) και δώδεκα μήνες ( 12) αντίστοιχα.

  1. Προσλήψεις νοσηλευτικού- παραιατρικού προσωπικού: Έχει ήδη ανακοινωθεί ο πίνακας διοριστέων της 4Κ/2015 και 5Κ/ 2015 προκηρύξεων με τον οποίο αναλαμβάνουν άμεσα υπηρεσία πέντε (5) άτομα νοσηλευτικού και δυο ( 2) παραϊατρικού κλάδου. ( ΤΕ ακτινολογίας και ιατρικών εργαστηρίων). Εχει μάλιστα ληφθεί και ειδική μέριμνα για άμεση αντικατάσταση απο τους πίνακες επιλαχόντων προσωπικού, που λόγω ενδεχόμενου διορισμού σε άλλο νοσοκομείο πιθανά θα αποχωρήσει.

  2. Πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) μόνιμες προσλήψεις διασωστών για το τοπικό παράρτημα του ΕΚΑΒ Ζακύνθου, με αποτέλεσμα σύνολο υπηρετούντων σήμερα εννέα (9) επί συνόλου δώδεκα ( 12) οργανικών θέσεων.

  3. Προκηρύχθηκαν ( στις 25/5/2016 μετά από πέντε χρόνια αναστολής διορισμών ) οκτώ θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ ( επιμελητών Β) σε κρίσιμες ειδικότητες. Αναλυτικά οι θέσεις: Δυο (2) Επιμελητές Β Ακτινολόγοι, Δυο(2) Επιμελητές Β Ψυχίατροι, Ένας (1) Επιμελητής Β Αναισθησιολόγος, Ένας (1) Επιμελητής Β Παιδίατρος, Ένας (1) Επιμελητής Β για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Ένας (1) Επιμελητής Β Καρδιολόγος ( προκήρυξη μέχρι το τέλος Ιουνίου ). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχει  υποβληθεί σημαντικός αριθμός αιτήσεων για όλες τις υπό προκήρυξη θέσεις.

  4. Προκηρύσσονται μέσα στο Ιούνιο επί πλέον έξι ( 6) θέσεις νοσηλευτικού και δυο (2) θέσεις παραϊατρικού κλάδου. Προκειμένου μάλιστα να έχουν προσληφθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, η επιλογή θα γίνει από τους πίνακες επιλαχόντων της 4Κ και 5Κ/ 2016 προκήρυξης για να μην χρειασθεί νέα υποβολή δικαιολογητικών.

  5. Ακόμα μέσω της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΟ για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν προκηρυχθεί τρείς (3) θέσεις για τρων ΜΕΘ και οκτώ ( 8) θέσεις νοσηλευτικού κλάδου με διετείς συμβάσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία που υλοποιούνται από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα σε καμμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν πολιτική αδιαφορία απέναντι στα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αν μάλιστα συνδυαστούν και με άλλες παρεμβάσεις που αφορούν τους χρήστες υπηρεσιών υγείας όπως η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ( 5) ευρώ, η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη των 2.5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία μόνο με το ΑΜΚΑ ( χωρίς να ακολουθεί το γνωστό ραβασάκι στην εφορία) καθώς και η συνταγογραφία επίσης για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας με την χρήση του ΑΜΚΑ στις δημόσιες δομές υγείας ( ΠΕΔΥ, Κεντρο Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία και Νοσοκομείο) σηματοδοτούν ένα ριζικά διαφορετικό κοινωνικό πρόσημο της σημερινής ασκούμενης πολιτικής υγείας συγκριτικά με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και Πασοκ.

Η πραγματικότητα του νοσοκομείου ζακύνθου δεν είναι αυτή της διάλυσης και της καταστροφολογίας ούτε φυσικά της αναστολής λειτουργίας κλινικών και τμημάτων όπως τεχνηέντως διαρρέουν στον τύπο “δήθεν αποφάσεις” συνελεύσεων.

Η ποιότητα και η ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εξακολουθεί – παρά τα προβλήματα – να είναι υψηλού επιπέδου για τους κατοίκους του νησιού και για τους επισκέπτες. Γεγονός που εκτός των άλλων πιστώνεται και στην υψηλού επιπέδου προσφορά και αυταπάρνηση του προσωπικού του.

Είναι χαρακτηριστική η σημαντική αύξηση που παρατηρείται το Α εξάμηνο του 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2015 σε εξειδικευμένες ιατρονοσηλευτικές πράξεις όπως είναι τα γενικά αλλά και τα ειδικά χειρουργεία ( πχ ορθοπεδικά ). Εξειδικευμένες χειρουργικές πράξεις πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο μας, με την συνέργεια των ιατρών του, με πανεπιστημιακούς συνεργάτες από το νοσοκομείο του Ρίου γεγονός που αποδεικνύει επίσης την επάρκεια οργάνωσης, μέσων και υλικών. Ενώ το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό διακομιδών ασθενών σε τριτοβάθμια νοσοκομεία καθώς και ο χαμηλός μέσος όρος νοσηλείας αντανακλούν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής της νέας Διοικητού  του νοσοκομείου μας και η επικείμενη ανάληψη καθηκόντων της θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ένταση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση των άμεσων δράσεων και την υλοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας απο το ίδρυμα.»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: