Τι σημαίνει Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA


Ψηφίστηκε στις 17/3  στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελεί την απάντηση σε ένα βασικό αίτημα ετών με στόχο τον απαλλαγμένο από κάθε σκιά, διαφανή και διαυγή Ελληνικό Αθλητισμό και ταυτόχρονα την απόδειξη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προωθεί αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στο ντόπινγκ, τη μάχη ενάντια στη νόθευση του αθλητικού αποτελέσματος, με στόχο την ένταξη όλων και περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο της Άθλησης για έναν Αθλητισμό με κοινωνικό πρόσημο.

Ο σκοπός του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ της WADA, το οποίο τον υποστηρίζει είναι:

Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των Αθλητών να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο, Και

Η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι κανόνες Αντιντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.), οι οποίοι ως στόχο έχουν:

• ήθος, ευ αγωνίζεσθαι και εντιμότητα

• υγεία

• αριστεία και επίδοση

• χαρακτήρας και εκπαίδευση

• ψυχαγωγία και απόλαυση

• ομαδική εργασία

• αφοσίωση και δέσμευση

• σεβασμός στους κανόνες και τους νόμους

• σεβασμός στην ατομική προσπάθεια και την προσπάθεια άλλων συμμετεχόντων

• σθένος

• συλλογικότητα και αλληλεγγύη

Προβλέπεται η υποχρεωτική εναρμόνιση με τους κανόνες αντιντόπινγκ σε όλα τα καταστατικά και τους κανονισμούς των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έκδοση ή την διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης καθώς και κάθε κρατικής επιχορήγησης, η εφαρμογή των κανόνων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως με τον αθλητισμό (αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό κλπ) και προσδιορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων. Προσδιορίζεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, οι τύποι των ελέγχων και o τρόπος διαχείρισης των αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές διατάξεις του νόμου είναι και οι εξής:

  • Το πειθαρχικό όργανο ελέγχου βρίσκεται πλέον εντός του ΕΣΚΑΝ και όχι στις Ομοσπονδίες.
  • Καθιερώνεται Αντικειμενική Ευθύνη Ομοσπονδιών και Ομάδων για περιπτώσεις Φαρμακοδιέγερσης και μεθόδων Ντόπινγκ με συγκεκριμένες ποινές: αφαίρεση βαθμών, αποβολή από το πρωτάθλημα, περικοπή επιχορηγήσεων.
  • Θεσμοθετείται βιολογικό διαβατήριο αθλητή με διατήρηση δειγμάτων για μεταγενέστερους ελέγχους.
  • Αίρονται προνόμια και επιβραβεύσεις σε αθλητές που καταδικάστηκαν για παράβαση της νομοθεσίας περί Ντόπινγκ.

Σε άλλα άρθρα του νόμου:

  • Ορίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να τηρεί ηλεκτρονικό μητρώο εποπτευόμενων αθλητικών φορέων, µε σκοπό την ταχύτητα και την ακρίβεια στην επεξεργασία των στοιχείων τους, την πληρέστερη παρακολούθηση των αναγκών τους και τη δημιουργία μηχανογραφικής υποδομής για την ορθότερη αξιολόγησή τους και την κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων. Έτσι, για πρώτη φορά η αξιοκρατία και η διαφάνεια τίθενται ως τα βασικά κριτήρια για την ανάπτυξη του Αθλητισμού σε εθνικό επίπεδο και την ορθή και διαφανή κατανομή των κρατικών πόρων.
  • Υποστηρίζονται αποφασιστικά από την πλευρά της αθλητικής ηγεσίας τα ΑΜΕΑ με ειδικά προνόμια για κωφούς, συνοδούς αθλητών ΑΜΕΑ κλπ. και υποχρεωτική προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα γήπεδα της Super League και της Α1 (σημειωτέον: η συγκεκριμένη διάταξη καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία)
  • Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη του αθλητισμού εν μέσω ολυμπιακής χρονιάς σε σχέση με άδειες προπονητών, διαιτητών, εκπροσώπων Ομοσπονδιών στις παγκόσμιες Ομοσπονδίες, σκακιστών, παραολυμπιονικών, κωφών κλπ.
  • Υποστηρίζονται οι πτυχιούχοι της Ανώτατης Σχολής Φυσικής Αγωγής με ταυτόχρονη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.
  • Αναδιοργανώνεται ο Οργανισμός της ΓΓΑ με επαναφορά της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα των υπαλλήλων.

Μετά τον νόμο 4326/2015 για την καταπολέμηση της βίας στον Αθλητισμό, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA, είναι η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης της Αριστεράς στον χώρο του Αθλητισμού. Όπως είχε πει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015 «Το ντόπινγκ αποτελεί μία μάστιγα για τον αθλητισμό, εξίσου σοβαρή με τη βία. Αφορά πάνω από όλα την υγεία των αθλητών και δευτερευόντως την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων».

Η πορεία για την αντιμετώπιση του Αθλητισμού με ριζικά διαφορετικό σκεπτικό και κοινωνικούς όρους, με ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου, συλλογικότητα, διαφάνεια και εμβάθυνση της δημοκρατικής του λειτουργίας συνεχίζεται αταλάντευτα και θα φτάσει έως το τέρμα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: