ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ “ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”: Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για τους εξής λόγους


ZAKUNTHINH ANAGENNHSH.jpg

Ζακυνθος 28/12/2015: Πάγια θέση της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” αποτελεί η σύνταξη δημοτικού προϋπολογισμού με ισχυρή αναδιανομή πόρων για τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών, ο οποίος θα διαμορφώνεται με διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης και συμμετοχής.

 Καταψηφίσαμε στην 30η/14-12-2015 συνεδρίαση τον προτεινόμενο από την δημοτική αρχή προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα διότι δεν πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις. Ειδικότερα από τους αριθμοδείκτες του προϋπολογισμού προκύπτει ότι, ανά δημότη το σύνολο των εσόδων του δήμου ( από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, προγράμματα και τέλη-φόρους) ανέρχεται στο ποσό των 1321,6 ευρώ την στιγμή που η δαπάνη ανά δημότη είναι μόλις 942,02 Ευρώ.

 Τελικά όχι μόνο περί αναδιανομής πόρων δεν πρόκειται, αντιθέτως δεν αποδίδονται στους δημότες με την μορφή έργων και υπηρεσιών ούτε τα εισπραττόμενα έσοδα.

 Η καταψήφιση εκ μέρους μας του προϋπολογισμού σηματοδοτεί ακόμα την γενικότερα διαφωνία μας στην ασκούμενη οικονομική διαχείριση εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

 Κρίσιμης σημασίας ζήτημα αποτελεί η συντεταγμένη προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλόμενων προς τον δήμο με αιχμή τις μεγάλες οφειλές.

Την στιγμή που 16.000.000 ευρώ οφειλών προηγούμενων οικονομικών ετών περιγράφονται σαν μη εισπρακτέες, προκαλεί ιδιαίτερα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ 300 επιχειρήσεις οφείλουν 12.000.000 ευρώ – σύμφωνα με δήλωση του κ Δημάρχου στην συνεδρίαση – δεν υπάρχει προτεινόμενο σχέδιο και στοχοθεσία για την είσπραξη τους.

 Ακόμα με βάση τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα που περιγράφονται στον προϋπολογισμό, διαπιστώνουμε ολιγωρία στην σταθερή είσπραξη των μισθωμάτων των ακινήτων του δήμου ενω την ιδια στιγμή εξακολουθούμε να πληρώνουμε σαν δήμος μισθώματα για πελατειακές σχέσεις προηγούμενων δημοτικών αρχών ( ενοίκιο για το αρχείο της πολεοδομίας).

 Τέλος πάρα το γεγονός ότι η κεντρική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού το 2016 παραμένει πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το 2015, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι περικοπές που επέβαλλαν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2010-2015 (70% μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων) είναι φανερή η αναγκαιότητα μιας σταθερής διεκδικητικής στάσης του δήμου μας προς την κεντρική κυβέρνηση για την σταδιακή ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Πηγη: Εφημερίδα Ερμης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: