Η ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


 

Του Λευτέρη Γιαννάτου *

 Πρόσφατα, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής, δήλωσε ότι στην Ελλάδα χάνονται 33 δις ευρώ ετησίως εξαιτίας της διαφθοράς και ότι αυτό σημαίνει πως εάν μπορούσαμε να εξαλείψουμε τη διαφθορά και να εξοικονομήσουμε το παραπάνω ποσό, τότε σε μια δεκαετία θα είχε εξαλειφθεί το δημόσιο χρέος της Χώρας.

EKDHLWSH SURIZA   Κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ρητή δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι θα δώσει με κάθε κόστος αυτήν την αδυσώπητη μάχη ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής που χρεοκόπησε την Χώρα. Και ήδη, έγιναν οι τρείς πρώτες θετικές κινήσεις στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, ενώ επίκειται εντός των προσεχών εβδομάδων και τέταρτο χτύπημα κατ’ αυτής.
Ειδικότερα: Α) Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Η εν λόγω λίστα παρελήφθη από τις Ελληνικές αρχές το έτος 2010. Τα έτη 2010, 2011 και 2012 δεν είχε ξεκινήσει καν ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της παραπάνω λίστας. Για την ακρίβεια ο έλεγχος ξεκίνησε από το ΣΔΟΕ τον Δεκέμβριο του 2012. Είναι φανερό ότι η υπόθεση οδηγείτο μαθηματικά και μεθοδευμένα σε παραγραφή. Ειδικότερα ο χρόνος παραγραφής της εν λόγω υπόθεση θα συμπληρώνονταν στις 31-12-2015.

Η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε διάταξη με την οποία η παραπάνω προθεσμία παραγραφής αναστέλλεται για ένα έτος, δηλαδή η παραγραφή της θα συμπληρωθεί στις 31-12-2016. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί πλήθος υποθέσεων που παραγράφονταν σε λίγες ημέρες (δηλαδή την 31-12-2015) και ευελπιστούμε να καταλογιστούν και να εισπραχθούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Β) Η ψήφιση του νόμου για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα συστημικά Μ.Μ.Ε. χρησιμοποιούνται απροκάλυπτα ως ιδεολογικοί μηχανισμοί, ως εκφραστές συμφερόντων, με στόχο να χειραγωγούν την πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα και να παρεμβαίνουν ευθέως στις αποφάσεις τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας.
Δυστυχώς το άναρχο και διαπλεκόμενο τοπίο των μεγάλων ιδιωτικών Μ.Μ.Ε., υπήρξε «τέκνο» της επαίσχυντης συγκυβέρνησης ΝΔ και Αριστεράς το καλοκαίρι του 1989. Μέγα ιστορικό λάθος της τότε ηγεσίας της Αριστεράς, η οποία εν ονόματι της προσωπικής εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου και της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε στην Δεξιά, δηλαδή στον ιστορικό της κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό της αντίπαλο, το ισχυρότερο όπλο για την πλήρη επικράτηση του. Οι διατάξεις του νέου νόμου που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους ιδιοκτήτες και στα μεγαλοστελέχη των τηλεοπτικών σταθμών είναι οι εξής: 1) Όπως συμβαίνει στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. στην Γερμανία, Ισπανία κ.λ.π.) όπου οι τηλεοπτικές άδειες αποτελούν δημόσιο αγαθό και χορηγούνται κατόπιν διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών, έτσι και στην Χώρα μας, με το νέο νόμο, η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα γίνεται μόνον κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από μηδενική βάση. Δηλαδή οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν μοριοδοτούνται με οποιονδήποτε τρόπο έναντι όσων θέλουν να επενδύσουν σήμερα στην ελληνική τηλεόραση, 2) οι συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλιστική, φορολογική και ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ενημερότητα. Αυτή η διάταξη είναι το σημείο κλειδί του νέου νόμου. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα δάνεια των συστημικών Μ.Μ.Ε. αγγίζουν το ποσό του ενός (1) δις ευρώ περίπου, πολλά από τα οποία θεωρούνται «θαλασσοδάνεια» και τα οποία τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος δια μέσω της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Με τον νέο νόμο, οι «κύριοι» καναλάρχες εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την κτήση τηλεοπτικής άδειας, τότε θα πρέπει να εξυπηρετούν τα παραπάνω δάνεια τους, δηλαδή να τα ρυθμίσουν και να τα πληρώσουν επιτέλους, 3) Όλες οι μετοχές όσων θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα είναι ονομαστικές, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο offshore εταιριών. Όλοι οι μέτοχοι που θα κατέχουν πάνω από 1% στην εταιρία θα πρέπει να καταθέσουν το «πόθεν έσχες» τους. Επίσης, προκειμένου να χτυπηθεί η ροή μαύρου χρήματος, τίθεται η προϋπόθεση ελέγχου της προέλευσης των οικονομικών μέσων του υποψηφίου και των δέκα μεγαλύτερων μετόχων, τα οποία διέθεσαν για την συμμετοχή τους στην εταιρία.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε κάθε κεντροαριστερό ψηφοφόρο το γεγονός ότι, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο μεν Ευάγγ. Βενιζέλος πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας αυτού, ο δε Ανδρ. Λοβέρδος απείλησε ότι θα σύρει την Ελληνική Δημοκρατία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Φυσικά, ουδεμία έκπληξη δημιούργησε η αντίθεση της Ν.Δ.
Γ) Την εβδομάδα που μας πέρασε, για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους, έγινε «έφοδος» των οικονομικών εισαγγελέων με την συνδρομή των αστυνομικών αρχών, σε τράπεζα, ειδικότερα στην UBS, όπου κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και ηλεκτρονικά αρχεία, από τα οποία ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες με λογαριασμούς από 1,5 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πρόσωπα που σχετίζονται με διάφορους τρόπους με την πολιτική, τη δημόσια ζωή και το επιχειρείν, τα οποία φύλαγαν εκεί τα λεφτά τους, πλυμένα και όμορφα, όπως επίσης γλίτωναν πλυμένα και όμορφα την πληρωμή του αναλογούντος εις αυτά φόρου. Αφήνοντας τα κορόιδα, όπως λ.χ. τους καστανάδες, να πληρώνουν το μάρμαρο.
Δ) Τον Απρίλιο του 2013, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στα κόμματα !! Η συγκεκριμένη διάταξη, εκτός από σκανδαλώδης, είναι και αντισυνταγματική. Στην ουσία παραγράφηκαν οι όποιες ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων τραπεζικών στελεχών στη χορήγηση των παραπάνω δανείων, αφού η οποιαδήποτε κατάργηση της παραπάνω διάταξης, από ποινικής απόψεως, δεν δύναται να έχει αναδρομική ισχύ. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, όλως ενδεικτικά, αναφέρω ότι το κόμμα της ΝΔ χρωστά σε δάνεια το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τα οποία εάν δεν πληρωθούν, τότε θα τα πληρώσει ο έλληνας πολίτης δια μέσω της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Για το θέμα αυτό, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, θα καταργήσει την παραπάνω διάταξη. Με αυτόν τον τρόπο, τα τραπεζικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε διαδικασίες είσπραξης των δανείων που έχουν χορηγήσει στα κόμματα, καθώς διαφορετικά, οι σημερινές διοικήσεις τους, θα κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα. Για τις παλαιές διοικήσεις, όπως προανέφερα, η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες τους.
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πανηγυρίζει για τις παραπάνω πρώτες επιμέρους νίκες της κατά του συστήματος της διαφθοράς. Αντιθέτως αποτελεί υποχρέωσή της και ρητή προεκλογική της δέσμευση να φθάσει μέχρι τέλους τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και να βγει νικήτρια σ’ αυτόν τον πόλεμο. Όταν σε τέσσερα έτη περίπου θα ξαναέρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας, η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα αποτελέσματα που θα έχει πετύχει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

*Ο Λευτέρης Γιαννάτος είναι δικηγόρος και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
στις εκλογές της 20ης-9-2015.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: