Συνέδριο τον Απρίλιο αποφάσισε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του κειμένου πολιτικής απόφασης και την έγκριση των Επιτροπών για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

syriza-ke_0

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

2. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

3. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

4. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

5. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

6. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΕΩΝ

 1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

 2. ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ

 3. ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

 4. ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 5. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 6. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

 7. ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 8. ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΧΑΡΗΣ

 10. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 11. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

 12. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

 14. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 15. ΠΕΠΠΕΣ ΖΩΗΣ

 16. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

 17. ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ

 18. ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 19. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ

 20. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

 21. ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

 1. ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΑ

 2. ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 3. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

 4. ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

 5. ΚΑΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΑ

 6. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 7. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 9. ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

 10. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

 11. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

 12. ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

 13. ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 14. ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΝΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΑΥΓΗ

Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ως τα μέσα του Απριλίου αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες Σάββατο και ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή με τις τοποθετήσεις στελεχών και υπουργών.

Ανάμεσα στα άλλα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν ήταν και αυτό που καταδικάζει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τον Πάνο Λάμπρου.

Προηγήθηκε πλούσιος προβληματισμός από τα θέματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ήταν, το κυβερνητικό σχέδιο, η διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα, οι τακτικές και οι στρατηγικές συμμαχίες, η ανεργία, η δημόσια διοίκηση και τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι σχέσεις της κυβέρνησης με το κόμμα αλλά και την κοινωνία, η καμπάνια και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη.

Τον τόνο της συνεδρίασης έδωσε, στο κλείσιμο, ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Ρήγας: Καθόλου τυχαία, ως φαίνεται, ξεκίνησε την ομιλία του από τον «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» και πώς «κάθε βράδυ τα κανάλια ανταλλάσσουν τη σκυτάλη μεταξύ τους για το ποιος θα διαστρεβλώσει περισσότερο τις θέσεις της κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Προκαλεί όμως θλίψη σε αυτό το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης να προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευτεί και αναζητούν στις ανακοινώσεις τους βαρύγδουπες λέξεις για ξεπούλημα, προδοσίες και σκάνδαλα», ήταν μια ακόμη εμφανέστατη αιχμή του γραμματέα.

«Η κυβέρνηση κλείνει ένα ένα τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση», είπε ακόμη, φέροντας τα παραδείγματα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης. Και ακολουθεί το ασφαλιστικό, καθώς «δεν μπορεί και δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων». «Μάχες» που «η κυβέρνηση δίνει μόνη της, με το λαό», με τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη και εγγύηση ότι θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Μια αιχμή που έχει τη δική της σημασία ήταν η πιο κάτω: «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη που, έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση». Ενώ την ΝΔ την κατηγορεί ότι έχει προσδεθεί στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, επίσης ότι έχει ταυτιστεί με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία, όπως επί λέξει ανέφερε ο Π. Ρήγας.

Όπως και η απόφαση αναφέρει, και ο γραμματέας επανέλαβε, δύο είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί προοπτική στον τόπο, παράλληλα δηλαδή με τη Συμφωνία: Η συζήτηση για το χρέος και το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ένα σημείο από την ομιλία Ρήγα στο οποίο πρέπει να σταθεί, επίσης, είναι και το παρακάτω: «είναι προφανές ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της Συμφωνίας και μόνο, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές, που θα παρακολουθούν τον άξονα, διαφάνεια -δικαιοσύνη -δημοκρατία».

Από την ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο κόμμα ασφαλώς: «Δεν απευθυνόμαστε στο εσωτερικό των γραφείων μας, αλλά έχουμε μπει στο μεγεθυντικό φακό των μελών μας και της κοινωνίας», θέτοντας το στόχο για «ένα κόμμα όχι περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα». Άλλωστε, «ένα κόμμα των μελών του πρέπει να σέβεται τα μέλη του και να μην τα αντιμετωπίζει ως μηχανισμό».

Τη δική τους σημασία έχουν όμως και τα αριθμητικά στοιχεία, έτσι όπως κατατέθηκαν από τον υπεύθυνο Οργανωτικού Πέτρο Καραγιώργο: προ της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32.000 μέλη, 6.000 από τα οποία αποχώρησαν, από τότε όμως ενεγράφησαν 2.000 πολίτες, για να φτάσουμε στο σημερινό τελικό αριθμό των 28.000 μελών.

Μια ξεχωριστή στιγμή της διήμερης Κ.Ε. ήταν η ομιλία του νέου γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Ιάσονα Σχοινά -Παπαδόπουλου, που περιέγραψε τα βήματα για μια πραγματικά μαζική, αριστερή νεολαία. Πρώτο βήμα, η πανελλαδική σύσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Ενώ εξήγγειλε και εξωστρεφή καμπάνια, περί τα τέλη Ιανουαρίου, για παιδεία, εργασία και δικαιώματα. Καμπάνια που θα καταλήξει στο τέλος της άνοιξης, οπότε και θα γίνονται στο εξής τα Φεστιβάλ.

Κεντρικός στόχος του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, «η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν».

Στόχος που θα κληθεί να υπηρετήσει, με τη σειρά του, «τον πολιτικό στόχο ενός βαθέος και ριζικού μετασχηματισμού του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Δίνοντας έμφαση στη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της περιουσίας, την αναδιανομή πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος. Τούτο προϋποθέτει -αναγνωρίζει η Π.Γ.- τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Πηγαίνοντας όμως στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η Π.Γ. προτείνει δύο προϋποθέσεις προκειμένου η συμφωνία με τους θεσμούς να μην καταστεί αδιέξοδη, αντιθέτως να δοθεί προοπτική στους πολίτες: συζήτηση για το χρέος και πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού. Με συγκεκριμένες δράσεις, που αποτελούν είτε μέρος τού υπό ανακοίνωση παράλληλου προγράμματος είτε ψηφισμένους νόμους που πρέπει τώρα να εφαρμοσθούν. Από τις εξαγγελίες ξεχωρίζει εξάλλου το σχέδιο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας από το υπουργείο Εργασίας. (Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση ήταν, άλλωστε, από τα βασικά θέματα συζήτησης τουΑλέξη Τσίπρα με τους βουλευτές).

Στο κείμενο εξαπολύεται ταυτοχρόνως επίθεση κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, γιατί «επιδίδονται σε φτηνή και λαϊκιστική αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της Ε.Ε. που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών», καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα.

Ενώ «το αδιέξοδο που παρατηρείται στη Ν.Δ., ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της. Το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της Ν.Δ., που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απέκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό».

Συγχρόνως ασκείται κριτική σε Ένωση Κεντρώων («οι πολιτικές της θέσεις συνιστούν δημαγωγικό συνονθύλευμα») και ΚΚΕ («αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία») και επαναλαμβάνεται ότι τα σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων έπεσαν στο κενό.

Εκφράζεται επίσης η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με την επισήμανση ότι όπου η Αριστερά δεν έχει λόγο, η Ακροδεξιά έχει λόγο. Τούτο όμως αναδεικνύει την κρισιμότητα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει φράχτες και κλειστά σύνορα και να προκρίνει τη συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: