Ζακυνθινή Αναγέννηση: «Η εικόνα της καθαριότητας και η διαχείριση των απορριμάτων στο δήμο είναι εξαιρετικά προβληματική»


Ζάκυνθος 1/12/2015: «Η τοποθέτηση της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” για δημοτικά τέλη του 2016»

 Anagennisi F1   Κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην 27η(30-11-2015) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των νέων τελών καθαριότητας για τους δημότες, οι εκπρόσωποι της δημοτικής κίνησης τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόταση της δημοτικής αρχής, διότι:
1. Τα τέλη καθαριότητας αποτελούν ανταποδοτική χρέωση των δημοτών έναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας από τον δήμο ( αποκομιδή και διαχείριση των απορριμάτων). Η χρέωση αυτή μάλιστα είναι και υποχρεωτική για όλους. Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών. Η εικόνα της καθαριότητας στο δήμο καθώς και οι ρυθμοί αντιμετώπισης του προβλήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων είναι εξαιρετικά προβληματικοί.
2. Η οριζόντια χρέωση των τελών καθαριότητας ανεξάρτητα απο τον όγκο των παραγόμενων απορριμάτων απο κάθε μονάδα είναι και οικονομικά άδικη αλλά παραβιάζει στην ουσία και την αρχή της ανταποδοτικότητας. Για μια ακόμα φορά ο όγκος των παραγόμενων απορριμάτων δεν επιδρά στον επιμερισμό των δημοτικών τελών. Ετσι για την χρέωση των επαγγελματικών χρήσεων εφαρμόζεται ομοιόμορφη αύξηση κατά 0.15 ευρώ ανά  τμ -και η τιμή διαμορφώνεται στα 2.1 ευρώ  ανά τμ – και εξισώνονται μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις με επαγγελματικές χρήσεις που παράγουν λιγότερα απορρίμματα ακόμα και από την οικιακή χρήση. Απο την άλλη μεριά η οικιακή χρέωση στην πρόταση της δημοτικής αρχής αποτελεί το 35% του συνολικού  προϋπολογισμού της καθαριότητας ενώ είναι γνωστό ότι αποτελεί πολύ μικρότερο ποσοστό  από τις 25.000 τόνους αποκρίματα που παράγουμε τον χρόνο.
3. Μέτα  από έξι χρόνια συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο και επείγον να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τις διευκολύνσεις των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας ( πλήρης απαλλαγή απο τέλη η μείωση κατα 50%) . Η Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” προτείνει να αντιστοιχηθουν με τα εισοδηματικά κριτήρια και τις κατηγορίες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ για την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να αξιοποιηθεί μάλιστα η βάση δεδομένων και τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ, ώστε κάθε δημότης με κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα να έχει και κοινωνικό τιμολόγιο στα δημοτικά τέλη.
4. Η γενίκευση της υποχρέωσης όλων των δημοτών για την καταβολή στο δήμο του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ( ΤΑΠ ) με την ενιαία εφαρμογή της τιμής εκκίνησης ελάχιστου κόστους, να διαμορφώνεται στα 500 Ευρώ ανά  τμ  κάθε είδους ακίνητου και ανεξάρτητα περιοχής σε ολόκληρη την Ζάκυνθο ( πλην του δημοτικού διαμερίσματος της Πόλης όπου υπάρχει ήδη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών) δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” πρότεινε η διαμόρφωση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιων για ολόκληρο τον νομό ( πλην της Πόλης  που  υπάρχει ήδη ) να γίνει αντικείμενο μελετης απο ειδική επιτροπή. Η πρόταση μάλιστα αυτής της επιτροπής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την υποβολή προτάσεων προς το υπουργείο οικονομικών για την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: