Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου: Άνοιξε το διάλογο για τα “κόκκινα” δάνεια σε εκδήλωση την Παρασκευή 27/11 στο Πνευματικό Κέντρο.


    syriza_kokkina_daneia     «Κόκκινα» δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας και της επιχείρησης είναι τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον ιδιωτών και επιχειρηματιών το τελευταίο διάστημα, μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία. Για το λόγο αυτό η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανοιχτής ενημερωτικής συζήτησης για το κοινό, με ομιλητή το δικηγόρο και μέλος του κόμματος στη Ζάκυνθο, Λευτέρη Γιαννάτο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοέμβρη στις 8μμ στο Πνευματικό Κέντρο.

Στόχος της αυτής συζήτησης ήταν να ενημερωθούν οι ζακυνθινοί δανειολήπτες για τις τροποποιήσεις του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αναλυτικά και με παραδείγματα. Με άλλα λόγια για τις αλλαγές στον επονομαζόμενο Νόμο Κατσέλη.

Ο κ. Γιαννάτος τόνισε, πως η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μοναδική που ασχολήθηκε ουσιαστικά με το σοβαρό πρόβλημα των κόκκινων δανείων ενώ υποστήριξε πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών προστατεύονται από τις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας.

«Έφτασε η ώρα και η Χώρα μας να ασχοληθεί με το θέμα των Κόκκινων Δανείων και αυτό γιατί οι τράπεζες λειτουργούν με τον εξής απλό τρόπο: Λαμβάνουν χρήματα από τις καταθέσεις των πολιτών και αυτά τα χρήματα τα δανείζουν. Από τις μηνιαίες δανειακές δόσεις που εισπράττουν, ένα  μέρος είναι το κεφάλαιο και ένα άλλο μέρος οι τόκοι που είναι το κέρδος τους. Όταν υπάρχει απώλεια καταθέσεων και μη πληρωμή των δανειακών δόσεων, τότε μια Τράπεζα πρέπει να κλείσει και αυτό είναι ένα σενάριο εφιαλτικό για την οικονομία αλλά και για τους καταθέτες»

 Ο  κ. Γιαννάτος υπογράμμισε  πως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποιήσεις χωρίς να κάνουν καμία πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια και το αποτέλεσμα ήταν να δίνουν χρήματα στις τράπεζες, όπως μπορεί κάποιος να ρίχνει νερό σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

«Εάν δε μπει τάξη και δεν εισπραχθούν ποσά από αυτούς που μπορούν να τα δώσουν, δε θα πετύχουμε το στόχο αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία. Οι τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν στο Νόμο Κατσέλη, είχαν ακριβώς αυτό το στόχο, να βρεθεί μια οριστική λύση με τα κόκκινα δάνεια» συμπλήρωσε.

Ο  κ. Γιαννάτος ανέφερε  τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να μη διατρέξει τον κίνδυνο των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας του.

« Το 60% των ελληνικών νοικοκυριών μπορεί να προστατεύσει την κύρια κατοικία του. Θα πω ενδεικτικά πως μια οικογένεια με ένα ανδρόγυνο και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 35.000 Ευρώ προστατεύει την κύρια κατοικία του. Δε θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση στον κόσμο από την στιγμή που η Αντιπολίτευση προβάλει μόνο τις δυσμενείς αλλαγές και όχι το σύνολο των τροποποιήσεων. Σημειώνεται πως για όσες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο και σε όσες πρόκειται να κατατεθούν μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς»

κατέληξε, υποστηρίζοντας πως το θέμα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: