Οι δέκα μικρές νίκες στην οικονομία


Μπορούν τα κυβερνητικά στελέχη να κοιτάξουν κατάματα τους ελεγκτές των δανειστών όποτε έρχονται στην Ελλάδα για επιθεώρηση / αξιολόγηση χωρίς τον επί 5,5 χρόνια γνώριμο «Φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι» (για να θυμηθούμε τον συμπατριώτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγγραφέα τού εν λόγω βιβλίου, Πέτερ Χάντκε); Μπορούν τα ίδια αυτά στελέχη να υποσχεθούνελαφρύνσεις -έστω και περιορισμένες- για το 2016 χωρίς να διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους και να δικαιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία τής 20ής Σεπτεμβρίου; Μπορούν ακόμη να δείξουν επιτέλους μια -έστω αμυδρή- αχτίδα φωτός στο βάθος του μνημονιακού τούνελ;

euro_xrimajpg_10 Για πρώτη φορά στην περίοδο των Μνημονίων η σημερινή κυβέρνηση έχει ενδείξεις -ούτε μία ούτε δύο- πως και οι τρεις αυτές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν καταφατικά.

Από το 2010, για πρώτη φορά η Αθήνα έχει στα χέρια της τόσα «χαρτιά και ντοκουμέντα» που δικαιώνουν τις δικές της εκτιμήσεις έναντι εκείνων των δανειστών (όπως για παράδειγμα, το μέγεθος της ύφεσης, με τις εξελίξεις να δικαιώνουν την κυβέρνηση και όχι τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΚΤ που στόχευσαν σε περισσότερα μέτρα) και πρώτη φορά έχει να επιδείξει τόσες «μικρές νίκες» (όπως λ.χ. να αποσοβηθεί η απαίτηση των δανειστών για απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα). Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά αποστομώνουν τα κερδοσκοπικά εκείνα funds που αναμένοντας μεγάλη μείωση των χρηματιστηριακών τιμών -ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση- θα απείχαν των αυξήσεων κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας,στοχεύοντας σε μια βολική «αυτοεκπληρούμενη» προφητεία για να αγοράσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Αλλά και άλλες αναμενόμενες όπως και απροσδόκητες καλές ειδήσεις έρχονται από τα περισσότερα μέτωπα της οικονομίας:

ΑΝΕΡΓΙΑ. Καταγράφηκε μείωση κατά 6,2% των ανέργων τον Αύγουστο του 2015, αφού αυτοί ήταν κατά 78.084 λιγότεροι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Στην εξέλιξη αυτήν θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργανη» δημιουργήθηκαν 10.100 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.

ΥΦΕΣΗ. Οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία στην επιβολή των capital controls ήταν αξιοσημείωτες, δεδομένου ότι η ύφεση συγκρατήθηκε μόλις στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δεύτερου και 0,4% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014, παρ’ ότι πολλοί οικονομολόγοι φοβόντουσαν για επίπτωση ενδεχομένως και άνω των 2 μονάδων. Στο προσδοκώμενο σενάριο ύφεσης 0,7 με 0,8% θα έχουν αποσοβηθεί μέτρα λιτότητας και φόρων περίπου 500 εκατ. ευρώ.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Στα της ρευστότητας της οικονομίας οι εξελίξεις είναι εξίσου ενθαρρυντικές καθώς είναι πιθανή ακόμη και απόψε από το EuroWorking Group η κατ’ αρχήν έγκριση αποδέσμευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και μεταφοράς των 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ανέφερε άλλωστε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι θετικές και στο τέλος της όλης διαδικασίας θα είναιεπαρκώς θωρακισμένες κεφαλαιακώς με το book building.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Καλή είδηση ήλθε από το μέτωπο των δημοσίων οικονομικών. Τακαθαρά τακτικά έσοδα ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 4.422 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο σκέλος των κρατικών δαπανών, συγκρατήθηκαν στα 40.548 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4.194 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.742 εκατ. ευρώ).

ΟΜΟΛΟΓΑ. Στην αγορά τίτλων, το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε προχθές απόδοση αγοράς 7,25% και απόδοση πώλησης 7% με spread έναντι του γερμανικού Bund στις 645 μονάδες βάσης.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ. Στα του εμπορικού ισοζυγίου, αισιόδοξη για μια χώρα με ελλειμματική σχέση εξαγωγών / εισαγωγών είναι η πρόβλεψη της Alpha Bank για προσδοκώμενη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς σε χαμηλά επίπεδα.

ΕΚΑΤΟ ΔΟΣΕΙΣ. Έστω και «στο παρά πέντε» αποσοβήθηκε η απαίτηση των δανειστών για απώλεια της ρύθμισης για τις 100 δόσεις για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως επέρχεται συμφωνία, βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου πληρωμής της οφειλής των 30 ημερών, με δυο ενδιάμεσους σταθμούς: Ιούνιο 2016 και Ιανουάριο του 2017.

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ. Μείζονος σημασίας θεωρείται η -έστω και υπό προϋποθέσεις- συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς «παράθυρο» άνοιξε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s