Μέχρι το 2017 τα “ Άπαντα του Κάλβου” από το Μουσείο ΜπενάκηPAROUSIASH ARVANITAKH
Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του ΤΕΙ παρουσιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η δίτομη έκδοση του Μουσείου Μπενάκη «Ανδρέας Κάλβος: Αλληλογραφία» με επιμέλεια του συμπατριώτη μας ιστορικού Δημήτρη Αρβανιτάκη. Εκτός από τον ίδιο τον κ. Αρβανιτάκη, το έργο που αποτελεί μια σημαντικότατη παρακαταθήκη σε όσα έχουν ήδη γραφτεί για τον Εθνικό μας ποιητή, σχολιάστηκε και από άλλες σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και πιο συγκεκριμένα από την Αικατερίνη Τικτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ , τον Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευρυπίδη Γαραντούδη, τον συγγραφέα και ερευνητή Νίκια Λούντζη , που με αφετηρία την έκδοση, ανέπτυξαν μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα..

Φιλόξενο το αμφιθέατρο του ιδρύματος στην Παναγούλα, όχι μόνο γιατί αποτελεί έναν από τους ελάχιστους σύγχρονους χώρους στη Ζάκυνθο που θα μπορούσε να στε-γασει μια τέτοια εκδήλωση, αλλά κυρίως γιατί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικά το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός φορέας που μέχρι στιγμής πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο ζακυνθινό κοινό το έργο που επιμελήθηκε ένας συμπατριώτης μας και – κυρίως- αφορά μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που «γέννησε» ο τόπος μας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός ίσως από ένα αρκετά συγκεκριμένο κοινό που ασχολείται με τα γράμματα και τον πολιτισμό στη Ζάκυνθο, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων. Ακόμη όμως και αυτοί που ενδεχομένως δεν γνώριζαν αρκετά για το έργο και την ζωή του Α. Κάλβου (ενδεχόμενο καθόλου απίθανο, αν λάβει κανείς υπόψη το …ημίφως που όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εκδήλωση διακρίνει όχι μόνο τη ζωή αλλά και το μεγάλο μέρος του έργου του) είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλές και άγνωστες πτυχές τους.

Να φωτίσει την ζωή του Κάλβου, επιχειρεί άλλωστε και η ίδια η έκδοση της αλληλογραφίας, που όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον κ. Αρβανιτάκη δεν είναι μια βιογραφία , αλλά μάλλον μια .. ένεση βιογραφίας λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι αναφερόμαστε σε έναν ποιητή του οποίου το πρόσωπο δεν έχει ποτέ αποτυπωθεί!

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την εκδήλωση στην γλώσσα του ποιητή, την καριέρα του στην Ευρώπη, στο σημαντικό αλλά άγνωστο στη χώρα μας έργο του στην ιταλική γλώσσα, στην ιστορική περίοδο που έζησε, στο χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του.
Σημειώνεται πως οι δύο τόμοι της Αλληλογραφίας, που εκδόθηκαν το Νοέμβρη του 2014, είναι «προπομπός» για τα Άπαντα του Ποιητή που πρόκειται να εκδοθούν μέχρι και το 2017 από το Μουσείο Μπενάκη.

Πηγη: Εφημερίδα Ερμής- Μαριλένα Παπαδάτου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s