ΗΡΘΕ – πάλι – Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ, ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ του Θανάση Καραισκου


Με το τίτλο «Ανοικτή Επιστολή» ο φίλος και σ/φος μας Θανάσης Καραισκος μας έστειλε ενα κείμενο του, το οποίο ηδη δημοσιευθηκε στις 20/7 στην Εφημερίδα «Ερμής» προκειμένου να δημοσιευθεί στο σαιτ μας σαν μια συμβολή στον διάλογο

«Ανοιχτή επιστολή:
-Προς όσους νομίζουν ότι οι ίδιοι θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση και καλύτερους χειρισμούς.
-Προς όσους προτάσσουν την «ιδεολογική καθαρότητα» τους, ακόμη κι όταν όλα γύρω τους γίνονται συντρίμμια.
-Προς όσους αρκούνται στη βολή τους και διατυπώνουν τη γνώμη τους -με ασφάλεια – μόνο στις παρέες τους.

Ναι, η Συμφωνία ήταν ΗΤΤΑ για τη χώρα,ήταν ήττα για τον Σύριζα.
Ναι, η συμφωνία που υπέγραψε ο Α.Τσίπρας είναι σκληρή. Αλλά χρειάζονται πολλά στοιχεία -όχι αβασάνιστα- για να αποφανθεί κανείς ότι είναι σκληρότερη από τις προηγούμενες. Αλλά ακόμη κι αν είναι σκληρότερη, από που προκύπτει το συμπέρασμα ότι όποιος τολμά να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ , τον περιμένουν τα χειρότερα? Όσοι υποστηρίζουν οτι η αντίσταση στους δανειστές οδηγεί σε χειροτέρευση, προφανώς προτείνουν στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού να ΜΗΝ αντιστέκονται. Έτσι όλα θα είναι μια χαρά και φυσικά δεν θα υπάρχει και βιασμός…

Η συμπεριφορά των «ιδεολογικά καθαρών»

Όσοι μέσα-και έξω- από την κυβέρνηση είχαν διαφωνίες με αυτά που υπέγραψε ο Α.Τσίπρας, αλήθεια τι ακριβώς έκαναν εκείνες τις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης? Τι παρότρυναν τον πρωθυπουργό? Ή μήπως εκείνες τις κρίσιμες στιγμές απέφυγαν την επαφή μαζί του? Και τελικά το ερώτημα του Α.Τσίπρα παραμένει αναπάντητο: Ποιο ήταν το εναλλακτικό τους σχέδιο?
Η «ιδεολογική καθαρότητα» φίλοι και συναγωνιστές της Αριστερής Πλατφόρμας (και όχι μόνο) δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός οδηγός. Όταν όλα γύρω σας θα καίγονται η «καθαρότητα» δεν θα σώσει κανέναν, ούτε καν εσάς τους ίδιους! Πρέπει να έχετε και ΣΧΕΔΙΟ. Αλλά εδώ μπαίνουμε σε άλλη μια πικρή «ελληνική» κατάσταση:

ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΕΔΙΟ?

Προφανώς όχι. Προφανώς δεν είχε ο Πρωθυπουργός, που βασίστηκε στις καλές προθέσεις των ευρωπαίων. Προφανώς δεν είχαν και οι «ιδεολογικά καθαροί». Δυστυχώς το «βλέποντας και κάνοντας» συμπυκνώνει παμπάλαιες ελληνικές συμπεριφορές… Οι δανειστές όμως είχαν εκπονήσει πολλά σχέδια: ακόμη και αυτό που για κάποιους ήταν επιθυμία: το Grexit. Αλλά φυσικά με τους όρους των πιστωτών: Grexit αιφνιδιαστικό και βίαιο και την ώρα που το επιθυμούσαν οι ίδιοι!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?

Ο Α.Τσίπρας συν-ομολόγησε σε αυτή τη σκληρή «συμφωνία». Αλλά μας έδωσε ΧΡΟΝΟ. Χρόνο που τον χρειαζόμαστε:
α) Για να εκπονήσουμε αυτό που συστηματικά αποφεύγαμε : ένα Σχέδιο.
β)Να αναπτύξουμε το κράτος ,την παραγωγή και την -όποια- αυτάρκεια , αυτής της παντελώς απροετοίμαστης χώρας.
γ)Να εκμεταλευτούμε τις ρηγματώσεις που προκάλεσε στο Ευρωπαικό οικοδόμημα η σθεναρή στάση του Α.Τσίπρα και η αήθης στάση των δανειστών απέναντι σε μια αδύναμη χώρα.
δ)Να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας με τις υπόλοιπες αδύναμες-και μη- χώρες της ΕΕ. Τις φοβισμένες πλέον από τον γερμανικό κνούτο. Αν το Ποντέμος νικήσει στην Ισπανία ακόμη καλύτερα. Αλλά πρέπει να αντέξουμε μέχρι τότε…
ε) Για να ερωτηθεί ο λαός μας στις επόμενες εκλογές (φθινόπωρο?) για τις άλλες εναλλακτικές λύσεις.Ναι, και για την ΕΞΟΔΟ απο την ευρωζώνη! Αλλά ο λαός μας πρέπει να το γνωρίζει. Και να προετοιμαστεί για αυτό! Και φυσικά:
ε)Εμείς οι πολίτες οφείλουμε να ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ στο δρόμο ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο στα μέτρα της Συμφωνίας που θα επιχειρήσουν να ποδοπατήσουν τη ζωή μας. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πραγματική ΕΝΟΤΗΤΑ μέσα στο λαό μας . Για αυτό φίλοι της Αριστερής πλατφόρμας (και όχι μόνο) οφείλετε να:

ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ!

Ούτε διαγραφές,ούτε απόσυρση και μετάταξη στην αντιπολίτευση.
Γυρίστε πίσω φίλοι και συναγωνιστές της Αριστερής πλατφόρμας (και όχι μόνο). Υπερασπιστείτε τον Σύριζα και τη χώρα, όχι μόνο τον εαυτό σας. Στο χαλί που τραβάτε κάτω από τα πόδια του Α.Τσίπρα βρίσκεστε και εσείς και η χώρα και ο λαός μας! Δεν ήταν άχρηστες (και διαπραγματευτικά) κάποιες αρνητικές ψήφοι σας. Αλλά όλα έχουν ένα όριο.Διαχειριστείτε την οργή σας: Γυρίστε πίσω ,κανείς δεν θα σας κατηγορήσει . Αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ σημαντικότερα απο την «ούλτρα καθαρότητα».
Οι ιδιωτικοί-προσωπικοί δρόμοι που επιλέγουν κάποιοι προβεβλημένοι βλ. Κωσταντοπούλου,Βαρουφάκης,Ραχήλ και λοιποί, δεν μπορούν να «σημαδεύουν» μια ολόκληρη παράταξη.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδοθεί ,ούτε στον πολιτικό(?) κουτσαβακισμό του κ.Μειμαράκη, ούτε στους παρα-Ποτάμιους Βενιζέλους,ούτε στην ηγεσία του ΚΚΕ που κάθεται κάτω από το υπόστεγο,κρατώντας και ομπρέλα (!) για να μην βραχεί. Άλλωστε κανείς από τους ανωτέρω ΔΕΝ επιθυμεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ:

Αρνητικές προβλέψεις: Η λιτότητα που αυτά τα 5 χρόνια προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ κατά 27% δεν πρόκειται να δώσει λύση. Και μάλιστα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Τα μέτρα θα αποτύχουν. Τότε τι κέρδισε ο Α.Τσίπρας με τη διαπραγμάτευση?

-Κέρδισε ΧΡΟΝΟ,για άλλες -προετοιμασμένες-λύσεις όπως αναφέραμε προηγουμένως.
-Έστειλε ένα δυνατό μήνυμα με το 62% του Δημοψηφίσματος
-Έκανε το χρέος της Ελλάδας διεθνές θέμα με μεγάλες διαστάσεις.
-Έδειξε σε όλους οτι η ΕΕ είναι κυρίως ένας τεχνοκρατικός,νομισματικός μηχανισμός με μπόλικο αυταρχισμό.
-Προκάλεσε φόβο και συσπείρωση στους νότιους της Ευρώπης. Η Ε.Ε. δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν. Τώρα κατάλαβαν όλοι ότι πρέπει να αντιδράσουν για να μην έχουν την τύχη του Ιθαγενή (Ελλάδα) που πρέπει να τσακιστεί παραδειγματικά. Ειδικά αν αυτός ο «ιθαγενής» είναι και Αριστερός…
-Ανάγκασε ακόμη και τον καγκελάριο της Αυστρίας να αποκαλέσει τον Σόιμπλε «προβοκάτορα».
Συμπέρασμα: Η ρήση των γιαγιάδων μας εξακολουθεί να ισχύει:
«Ασχέτως κι αν τις φάγαμε, ο ΚΑΥΓΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ»

Υ.Γ. (αλλά όχι έσχατο):
Το θέμα …Ενωμένη Ευρώπη έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Και αρχίζουνε και το καταλαβαίνουνε και άλλοι.Ακόμη και ο Ραχόι. Η Ελλάδα όφειλε να κάνει έναν τελευταίο ελιγμό (πέστε το και Συμφωνία-μνημόνιο), αλλά πρέπει πλέον να προετοιμάζεται για την ΕΞΟΔΟ. Προσωπικά ήμουν πάντα υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Αλλά όλα έχουν ένα ΟΡΙΟ: Το θέμα Ευρώπη εχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ και για μένα . Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζω «μαζί» με κοινούς εκβιαστές.Υπάρχει ζωή και ΜΕΤΑ το ευρώ. Αλλά πρεπει να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ για αυτό. Ο Α.Τσίπρας -αν μη τι άλλο- μας εξασφάλισε τώρα τον αναγκαίο ΧΡΟΝΟ…
Στους όποιους επαχθείς νόμους αναγκαστεί να νομοθετήσει τώρα η Κυβέρνηση , κανείς δεν μας εμποδίζει να εναντιωθούμε στους δρόμους ή να τους καταργήσουμε στο μέλλον. ΟΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ. Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί: 400 χρόνια κράτησε η οθωμανική κατοχή, 5 χρόνια κράτησε η γερμανική Κατοχή. Και η Αριστερά κυβερνάει μόλις 6 μήνες… Μην τα περιμένουμε όλα από αυτήν. Ας κουνήσουμε και εμείς το δαχτυλάκι μας. Και να μην είναι μόνο στο πληκτρολόγιο…»

Θανάσης Καραίσκος

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s