Η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ: Τι είπε για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία, τις αντιδράσεις, την Ευρώπη (βίντεο)


Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός στους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, στη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Ήταν μία κακή νύχτα για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι στο τραπέζι υπήρχαν η συμφωνία με αυτούς τους όρους ή η άτακτη χρεοκοπία, καθώς και το κάκιστο σχέδιο Σόιμπλε.

Σημεία από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

-Η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια κακή νύχτα για την Ευρώπη. Η στάση των εταίρων δεν τιμά τη δημοκρατική Ευρώπη.

-Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά είναι βελτιωμένη σε σχέση με το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου που οδηγούσε σε απόλυτο αδιέξοδο.

-Σε αυτή τη συμφωνία, υπάρχουν σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, κάτι για το οποίο αγωνίστηκε η κυβέρνηση τους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης.

-Για το ΦΠΑ: είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αν αυξηθούν οι συντελεστές θα μειωθεί η εισπραξιμότητα αλλά το επέβαλαν με τη δύναμη που είχαν τη δεδομένη στιγμή.

-Για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις στη σύνταξη κάποιον στα 45. Προοδευτικό είναι να έχεις κοινωνικές παροχές. Δε χρειάζεται μια μητέρα να σταματά να δουλεύει στα 45, αλλά να μπορεί να πάρει δύο χρόνια άδεια μητρότητας.

-Η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει αυτή η συμφωνία. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τέτοια που σε εύλογο χρονικό διάστημα, όταν η οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, να μπορείς να κάνεις αναδιανεμητικές πολιτικές. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να προσανατολιστεί η πολιτική μας, μέσα στο σκληρό πλαίσιο υπάρχει δυνατότητα αναδιανομής. Με την καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, δίκαιη κατανομή των βαρών, στήριξη των δομών αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους.

-Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δε θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και χάσουν οι πολίτες τις καταθέσεις τους. Να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Θα εφαρμόσω το πολιτικό μου πρόγραμμα, σε ορίζοντα τετραετίας, μέσα στο σκληρό πλαίσιο που υπάρχει.

-Η πολιτική ηγεμονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς και την ισχύ. Νομίζω ότι η χθεσινή μέρα, οι 5 μήνες που πέρασαν, ήταν σταθμός για την Ευρώπη. Ρίξαμε σπορά που θα φέρει καρπούς. Σύντομα η λιτότητα δε θα είναι μονόδρομος.

-Όλος ο ευρωπαϊκός τύπος λέει ότι έγινε πραξικόπημα. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν αυτή η κυβέρνηση έπεφτε. Είναι ευθύνη μας να μην κάνουμε το χατήρι σε όσους θέλουν να μας τελειώσουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

-Εγώ θα κάνω ότι περνάει το χέρι μου για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενιαία. Από εκεί και πέρα καθένας έχει την ευθύνη να συνειδητοποιήσει πιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί, της αριστερής κυβέρνησης ή αυτών που θέλουν να τη ρίξουν.

– Προφανώς δε θα πω στο λαό ότι αυτό είναι ένα Success Story. Εγώ λέω ότι αυτή η πολιτική δε μας βοηθάει και κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

-Μας δόθηκαν 3 επιλογές: Η δεδομένη συμφωνία, η άτακτη χρεοκοπία και η συναινετική έξοδος από το ευρώ. Η άτακτη χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική για τις λαϊκές τάξεις και όσοι είχαν βγάλει τα χρήματά τους έξω θα έρχονταν και θα αγόραζαν την μισή Ελλάδα. Η συναινετική έξοδος από το ευρώ, που ήταν η πρόταση Σόιμπλε, σήμαινε και μνημόνιο και εθνικό νόμισμα.

-Για μένα, η μεγαλύτερη διάψευση, γιατί διερευνούσα κι εγώ τις επιλογές μου, ήταν ότι αυτό που φάνταζε ίσως ως καλύτερη επιλογή, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ήταν τελικά ένα σχέδιο που ήθελε ο Σόιμπλε. Ήταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο που μετέφερε αυτή την πρόταση μέσω του Βαρουφάκη. Ρώτησε τη Μέρκελ γι’ αυτό, μου είπε «δεν είναι δικό μου σχέδιο» και έκλεισε εκεί η ιστορία. Ποτέ δεν θα παραδεχθώ ότι η Ευρώπη είναι του Σόιμπλε.

-Η χώρα δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Από όλες τις επαφές μου προέκυψε ότι ούτε η Αμερική αλλά ούτε και η Ρωσία δεν ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα.Πήγα σ΄ όλο τον κόσμο, μίλησα με τον Ομπάμα, στην Ρωσία, μίλησα με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, κανένας δεν μου είπε προχώρα, σε στηρίζουμε για το δικό σας νόμισμα.

-Δεν υπάρχει Plan Β. Plan B ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε. Η άτακτη χρεοκοπία δεν ευνοεί κανένα.

-Επειδή ήξερα ότι οι δυνάμεις στο σχεδιάζουν την άτακτη χρεοκοπία, την τραπεζική αργία κλπ ζήτησα να υπάρξει ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit και να δω τι θα μπορούσε να γίνει. Όταν διάβασα την ανάλυση, πείστηκα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική. Δεν ήταν εξαρχής ο στόχος μου.

-Για την ψηφοφορία στη Βουλή: Βρισκόμαστε σε συνθήκες μη φυσιολογικές. Σε αυτές τις συνθήκες, καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την ιστορία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, καθένας τοποθετείται.

Μετά από 5 μήνες που πήρα αποφάσεις δύσκολες, δε θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει δίλημμα αν η επιλογή μου σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτές τις στιγμές δε μπορείς να κάθεσαι στις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας.

-Δεν είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ οι διαγραφές.

-Όλα θα ξεκαθαριστούν στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή κάποιοι εμποδίζουν το πρόγραμμα- γέφυρα. Άρα αυτό που προέχει στο δικό μου μυαλό τούτη την ώρα, είναι με όποιον τρόπο να φτάσουμε στην εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα τα δούμε όλα.

-Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Δεν ήρθα επειδή θα ήταν ένας εύκολος περίπατος. Δεν ήρθα να πω στον λαό, στα εύκολα είμαι εδώ, στα δύσκολα βγάλτα πέρα μόνος σου. Ή να αποδεχτώ πρώτος τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι να πέσει η κυβέρνηση.

– Ο Βαρουφάκης έδωσε μια μεγάλη μάχη στη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας το πρώτο διάστημα. Η στοχοποίηση και η πολεμική που έγινε εις βάρος του έγινε γι’ αυτό. Σίγουρα έγιναν λάθη, που δε θα φορτώσω στον Βαρουφάκη, εγώ είμαι πρωθυπουργός.

Ο Βαρουφάκης έχει ιδιαίτερες γνώσεις, δυνατότητες και ευφυΐα, αυτό δε σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός, θέλει κι άλλα στοιχεία, πχ να συγκρατείται.

Δεν τον απέπεμψα, ήταν συναινετική απόφαση, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, γιατί εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του για την αφοσίωσή του στην εθνική προσπάθεια.

-Για το κατά πόσο αποφεύχθηκε οριστικά το Grexit: Δεν μπορώ να πω τίποτε με βεβαιότητα, αν δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση. Είμαστε σε μετατραυματικό σοκ, μετά τη Σύνοδο.

Ο καπετάνιος όταν έχει φουρτούνα δεν εγκαταλείπει το καράβι. Το μέλλον διαρκεί πολύ και η Ιστορία έχει πολλές στροφές. Θα δικαιωθεί το όνειρο για μια άλλη Ευρώπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s