Δημοσκόπηση Marc: «Μην κάνετε πίσω στις ‘κόκκινες γραμμές’»


Επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μεγάλη διαφορά (15,2 εκατοστιαίων μονάδων) του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, μείωση προσδοκιών και θετική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, αλλά με ποσοστά εμφανώς κατώτερα εκείνων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου: Αυτά τα βασικά στοιχεία συνθέτουν την εικόνα που αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

horis_titlo_11 Την έρευνα διενήργησε η Marc, από τις 5 έως τις 7 Μαϊου 2015, σε πανελλαδική κλίματα. Τα ευρήματά της, αναλυτικότερα:

Το 56,7% των ερωτηθέντων κρίνει ότι πρέπει να μείνουν απαράβατες οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αποτροπή ομαδικών απολύσεων, κλπ), «έστω και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη». Το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν το απαράβατο των «κόκκινων γραμμών», αν υφίσταται ενδεχόμενο ρήξης», περιορίζεται στο 39,3%. Ταυτοχρόνως όμως παραμένει υψηλότατο το ποσοστό (65,9% έναντι 30,7%) όσων απαντούν ότι προτιμούν συμβιβασμό αντί ρήξης, εάν αυτή θα σήμαινε «επιστροφή στη δραχμή».

Εάν είχαμε σήμερα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε το 36,2% και θα ακολουθούσαν: ΝΔ 21%, Ποτάμι 6,7%, Χρυσή Αυγή 5,4%, ΚΚΕ 5%,ΑΝΕΛ 4,1%,ΠΑΣΟΚ 3,1%, Ένωση Κεντρώων 1,5%, ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο 1,8%. Το 12,9% δεν διευκρίνισε τι θα επέλεγε.

Θετικά/μάλλον θετικά κρίνει την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης το 53,2% των ερωτηθέντων και αρνητικά/μάλλον αρνητικά το 42,8%. Καθαρό παραμένει το προβάδισμα του «θετικού πρόσημου», αλλά καθαρή είναι και η υστέρησή του έναντι των αντίστοιχων ποσοστών, τα οποία είχε καταγράψει η ίδια εταιρεία, στο πρόσφατο παρελθόν (83,6% τον Φεβρουάριο και 64% τον Μάρτιο).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σταθερή είναι η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα σήμερα, εάν στις εκλογές είχε επικρατήσει η ΝΔ. Αυτό εκτιμά το 56,6%, έναντι του 23,4% που πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ. Τον Μάρτιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 54,4% και 19,4%.

Όσοι δηλώνουν ότι η νέα κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα από όσο προσδοκούσαν αντιπροσωπεύουν πλέον το 30,1% (τον Φεβρουάριο ήταν 55,2%). Χειρότερα απαντά το 47,6%. Τον Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 6,8%, αλλά φυσικά τότε η κυβέρνηση δεν είχε «προλάβει» καλά- καλά να αντιπαρατεθεί με δυσκολίες και αντιξοότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s