Στ. Κοντονής: «Την ευθύνη από εδώ και πέρα θα έχει η ΕΠΟ» ομιλία στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου«Ο κίνδυνος Grexit έχει ελαχιστοποιηθεί αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί», τόνισε ο υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο κατά της αθλητικής βίας – «Παίζει με τη φωτιά», η απάντηση της ΕΠΟ – «Πώς τοποθετείται η ΕΠΟ με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο;» ανταπαντά ο υφυπουργός

Ο κος Κοντονής άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της ΕΠΟ για παραπληροφόρηση των διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου σε σχέση με τον ορισμό των τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα δήλωσε πως «έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, για να συγκροτήσουμε μία επιτροπή ελέγχου, που θα ξετινάζει όλα τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων και θα λειτουργεί και υποβοηθητικά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, συνάντησε ευρεία συναίνεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από τις νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε ο υφυπουργός.

Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν επί της αρχής (καθώς το νομοσχέδιο ρυθμίζει και επίμαχα ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), υπερψήφισαν τα περισσότερα άρθρα του.

Κρίσιμη συμβολή στην εξέλιξη αυτή, είχαν οι συναντήσεις του γ.γ. της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με τον υφυπουργό, «όπου διαπιστώθηκε πως ο κος Ινφαντίνο, νόμιζε πως τους τακτικούς δικαστές τους διορίζει ο υπουργός Αθλητισμού και εξεπλάγη όταν άκουσε πως ορίζονται με κλήρωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Κοντονής.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε υποδείξεις στις διεθνείς ομοσπονδίες και να θέσουν την ΕΠΟ υπό Επιτροπεία, αλλά να έχουν τα μάτια και τ’ αυτιά τους ανοιχτά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» ανέφερε ο υφυπουργός. «Οι εκλογές στην ΕΠΟ αφορούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου και γι’ αυτό δεν έχουμε κάνει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο – αλλά έχουμε συζήτηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να αλλάξει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, να ψηφίζουν για το Δ.Σ. της ΕΠΟ 57 άνθρωποι, και να υπάρχουν εκλέκτορες που δεν ψηφίζουν για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους» ανέφερε.

Η κυβέρνηση περιμένει τις απαντήσεις της FIFA και της UEFA, ελπίζοντας πως ειδικά με την εισαγωγή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, «μπορεί να αποκατασταθεί ένα μέρος του κύρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έχει βληθεί – γιατί θα υπάρχουν πλέον και άξιοι άνθρωποι που θα εκδίδουν αποφάσεις με βάση το νόμο και τον όρκο τους».

Σημειώνεται πάντως, ότι παρά το συναινετικό κλίμα της τελευταίας συνεδρίασης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατήρησαν τις ενστάσεις τους για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, που δίνει στον υπουργό το δικαίωμα της επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων, έστω και κατόπιν διαβούλευσης με την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, ή τις Ομοσπονδίες.

Απέναντι στην πρόταση για την σύσταση ανεξάρτητης αρχής που να επιλαμβάνεται των κυρώσεων αυτών, ο κος Κοντονής αντέταξε πως «η πρόταση αυτή δεν είναι εποικοδομητική: Δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που η κυβέρνηση ή η εκτελεστική εξουσία θα έχει μπροστά της το ενδεχόμενο ή πιθανότητα να επιβάλει ένα διοικητικό πρόστιμο να συγκροτεί και μία Αρχή – γιατί τότε θα γεμίσουμε με ανεξάρτητες αρχές».

Αν δε, κάποιος υπουργός ευνοήσει στο μέλλον κάποια ομάδα, «θα είναι επίορκος δημόσιος λειτουργός, και ο έλεγχος θα καταδείξει το βαθμό συνέπειας ενός εκάστου με τα καθήκοντά του».

Τέλος, για τους οπαδούς που έχουν αναρτήσει πανό σε γήπεδα της Α’ Εθνικής με συνθήματα εναντίον του, ο Σ. Κοντονής παρατήρησε πως «2-3 πανό μεταφέρονται από γήπεδο σε γήπεδο – και τους λέω πως δεν ιδρώνει το αυτί μου. Ας τα κρατήσουν για προσάναμμα το χειμώνα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s