Φρουροί γρηγορείτε! – Απόπειρα συνεισφοράς στην πολιτική σκέψη.


Του Ηλία Β. Μακρή

10492334_10203339744087317_7917329127830919810_n Η υπογραφείσα συμφωνία που κάποιοι τη λένε μνημόνιο, είναι μια συμφωνία που ικανοποιεί και τα δύο μέρη στο επίπεδο της διατύπωσης.
Δηλαδή: Η Γερμανία ικανοποιείται επειδή η συμφωνία μιλάει για παράταση του προγράμματος, ενώ η Ελλάδα ικανοποιείται επειδή η ευελιξία της επιτρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, αν όχι εξ ολοκλήρου στο μεγαλύτερο μέρος τους σίγουρα. Επίσης, δεν δεσμεύεται για εξωπραγματικά πλεονάσματα, κάτι που θα αναιρούσε την «ευελιξία», τα οποία θα την οδηγούσαν σε ακόμη σκληρότερη λιτότητα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ρευστότητα. Όλα αυτά όμως είναι εντελώς θεωρητικά. Στην πράξη το ζήτημα δεν είναι αν η υπογραφείσα συμφωνία είναι «καλή» ή «κακή», όπως επιχειρούν τα ΜΜΕ συνεπικουρούμενα, δυστυχώς, και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν. Στην πράξη αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα λένε και πώς ακριβώς θα είναι διατυπωμένα τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν και θα αφορούν τις θεματικές ενότητες: «Ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης» και αμέσως μετά την “παραγωγική ανασυγκρότηση”. Ζητούμενο αποτελεί η μηδαμινή έως ελάχιστη απόκλιση από τις δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να κρατήσουν τις δυνάμεις τους για την ενδελεχή μελέτη των σχεδίων νόμων, να καταθέσουν με παρρησία τις παρατηρήσεις τους στη Βουλή ως οφείλουν, αν βέβαια διαπιστώσουν αποκλίσεις και τέλος αν δεν εισακουστούν, τότε να καταψηφίσουν. Είναι ευθύνη τους επίσης να επιδιώξουν την εκκίνηση ενός διαλόγου που πρέπει να βγει και στην κοινωνία για την πιθανότητα ρήξης με τους εταίρους μας στη “μητέρα των μαχών”, που θα δοθεί Μάη με Ιούνη. Εκεί τότε ΔΕΝ θα ζητάμε παράταση όπως ζητήσαμε τώρα για να προετοιμαστούμε για προτάσεις, αποφεύγοντας παράλληλα την παγίδα της Αριστερής παρένθεσης που είχε στηθεί περίτεχνα από τον Σαμαρά και την παρέα του.
Σε σχέση με τις συγκεντρώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ, επειδή πολλά ακούστηκαν και ειπώθηκαν από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
Το πρόβλημα δεν είναι οι συγκεντρώσεις αυτές καθαυτές. Μάλλον είναι απαραίτητες για να κρατιέται η μηχανή σε θερμοκρασία εκκίνησης, αφού δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ρήξης τον Ιούνη. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ποιοτικές διαφορές ανάμεσά τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπήρξε έντιμη και συνεπέστατη. Δεν συνενώθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι διαφορετικές και ξεκάθαρες θέσεις της στο θέμα του χρέους, της Ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, δεν το επέτρεπαν, αλλά σιωπηρά, προεκλογικά, είχε δεχτεί ως εναλλακτική λύση, για το παρόν τουλάχιστο, τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω για πρακτικούς λόγους, παρά τις ξεκάθαρες διαφωνίες της. Τέλος, ποτέ δεν έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αντίθετα και παρά τις διαφορές μας, στο δρόμο ήμασταν πάντα μαζί. Θα έλεγα ακριβώς τα ίδια και για το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχε η βρώμικη πολιτική της νομενκλατούρας του Περισσού και ο τρόπος που αυτή υλοποιούνταν προς τα κάτω (βλ. χωριστές συγκεντρώσεις, πολεμική και λασπολογία στον ΣΥΡΙΖΑ πριν καν γίνει κυβέρνηση, όταν ήταν ακόμη αντιπολίτευση, πώρωση αντί ΣΥΡΙΖΑ, κ.λ.π). Προφανέστατα το ΚΚΕ δεν πείθει!
Ανεξάρτητα όμως από τα κίνητρα των οργανωμένων πολιτικών χώρων στη βάση ή στην ηγεσία τους, η Αριστερά ως κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει χειροκροτητές, αλλά εποικοδομητική κριτική, όσο κι αν καμιά φορά αυτή η κριτική μπορεί να αδικεί τις προθέσεις και να γίνεται σκληρή. Το κίνημα έχει τις δικές του νόρμες με βασικότατη αυτή της διεκδίκησης. Μη ξεχνάμε ότι και ένας άγιος στην εξουσία, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τη διαχειριστεί με το σταυρό στο χέρι. Τέλος, όσο ωραία και αν τα καταφέρει στις διαπραγματεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αλίμονο αν το κίνημα τελματώσει. Τότε, το μόνο σίγουρο θα είναι ότι χαθήκαμε……

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s