«Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω»


«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Αριστερών συμμάχων του θα προσφέρει τον τόπο που θα σταθεί ο Πολίτης για να κινήσει την γη»

shapeimage_1 του Σπύρου Τζαμαρία

Είναι δυνατόν να διδαχθούμε από τους Φυσικούς Νόμους για τον τρόπο που θα πρέπει να οργανωθεί η κοινωνία; Η ερώτηση δεν είναι απλή. Μάλιστα, εύκολα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Επί παραδείγματι, ο ισχυρισμός πως η ελεύθερη αγορά μιμείται τους φυσικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε καταστάσεις θερμοδυναμικής ισορροπίας, κρύβεται πίσω από την διάλυση του κοινωνικού κράτους που πρεσβεύουν οι σύγχρονοί μας νέο-φιλελεύθεροι. Γενετικά μοντέλα, πολλές φορές, αποτέλεσαν την αφετηρία ψευδο-επιστημονικών κοινωνικών θεωριών που χρησιμοποιήθηκαν από ναζιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στην ουσία, πρόκειται περί χυδαίων διαστρεβλώσεων της επιστήμης κατά τις οποίες το άτομο-πολίτης ή οι κοινωνίες των πολιτών απογυμνώνονται από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους και ορίζονται ως οντότητες χωρίς συνείδηση, με συμπεριφορές που καθορίζονται από πάθη, συνήθως γενετικά καθορισμένα. Η κυριαρχία αυτών των μοντέλων, στις σύγχρονες κοινωνίες, έγκειται στην επιβολή αυτών των “παθών” ως να είναι οι κύριοι δείκτες για ισορροπημένη λειτουργία της κοινωνίας., επί παραδείγματι η μεγιστοποίηση του κέρδους ή πλούτου ανεξαρτήτως του τρόπου που κατανέμεται στην κοινωνία.

Ωστόσο, για όλα αυτά δεν ευθύνεται η επιστήμη. Η Οικονομία, τα Μαθηματικά, η Βιολογία ή η Φυσική δεν ευθύνονται για την διαφθορά τους προκειμένου να εξυπηρετηθεί το ολιγαρχικό συμφέρον. Αποτελεί επιλογή της Πολιτικής, η χρήση των υψηλών λειτουργιών της ανθρώπινης συνείδησης, όπως είναι οι Επιστήμες, προς όφελος του Πολίτη ή προς μεγιστοποίηση της Ισχύος της καθεστηκυίας τάξης των ισχυρών. Δεν υπάρχει Πολιτική προς όφελος του Πολίτη που να αντιμετωπίζει τον Άνθρωπο και τις Κοινωνίες του ως πιόνια στην οικονομική σκακιέρα με κύρια χαρακτηριστικά, μόνο, την κατανάλωση και παραγωγή αγαθών. Πόσο μάλλον δεν είναι προς όφελος του Πολίτη η πολιτική του μνημονίου που προϋπόθετε την ανθρωπιστική κρίση, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της επιστημονικής έρευνας και της υγείας.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πως οι πλέον “σοβαροί”, διανοούμενοι υποστηρικτές της πολιτικής των μνημονίων (π.χ. ο κ. Ράμφος) επικαλούνται ψευδό-επιστημονικές θεωρίες για να αποδείξουν πως “η κρίση ελοχεύει μέσα μας”. Πως με κάποιο τρόπο θα πρέπει να υποστούμε την ευγονική κάθαρση από τα ψυχολογικά ή βιολογικά γονίδια της διαφθοράς που μεταφέρουμε ως λαός. Πως οι μεταρρυθμίσεις είναι το φάρμακο, τις οποίες θα εκτελέσουν τα μνημονιακά κόμματα και τα έμπειρα στελέχη τους, καταστέλλοντας “πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία” (Ματθ. Δ’ 23) του Ελληνα. Έχει ιδιαίτερη δε σημασία η καταστολή: π.χ. την αξιολόγηση ή την αξιοκρατία δεν τις θεωρούν κοινωνικές λειτουργίες επιβράβευσης αλλά διαδικασίες για να τιμωρηθούν οι κακοί. Θεωρούν, επί παραδείγματι, πως το σχολείο θα πρέπει να είναι εξεταστικό κέντρο διότι ο μαθητής είναι ένοχος αμάθειας και ο διδάσκων ένοχος μεροληψίας. Κάθε μικροεπιχειρηματίας είναι δυνάμει φοροφυγάς, κάθε δημόσιος υπάλληλος είναι δυνάμει επίορκος.

Δεν θα δαπανήσω μελάνι για να αποδείξω πως οι πρωταγωνιστές της πολιτικής των μνημονίων και οι συνοδοιπόροι τους ήταν και είναι οι πρωταθλητές της διαφθοράς συνειδήσεων και θεσμών. Ούτε θα ρισκάρω να αποδείξω πως ο εγώ, ο Έλληνας Πολίτης, δεν έχω ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Ωστόσο, την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Όχι απλώς για το πως θα λύσουμε το οξύ πρόβλημα του χρέους αλλά για το πως η κοινωνία μας θα λειτουργεί αποδοτικά προς τον Πολίτη, με γνώμονα την ευτυχία του, έστω και εάν καθένας μας φέρνει μέσα του τα κακά και τα καλά του παρελθόντος. Θα αποφασίσουμε για το εάν είμαστε διατεθειμένοι να πιστέψουμε ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην ικανότητά μας να ανορθώσουμε την κοινωνία μας. Θέτω λοιπόν στην κρίση σας την ακόλουθη μεταφορά, όχι βέβαια ως πολιτικό μοντέλο αλλά επικαλούμενος την εμπειρία σας για τον τρόπο συμπεριφοράς μας..

Κάθε κύτταρο του σώματός μας περιέχει ακριβώς την ίδια γονιδιακή πληροφορία. Το DNA στα κύτταρα του δέρματος είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το εγκεφάλου και με εκείνο των νεφρών. Εν τούτοις εντελώς άλλη λειτουργία επιτελεί το καθένα και επιπλέον εάν τα κύτταρα του νεφρού άρχιζαν να λειτουργούν ως εγκεφαλικά κύτταρα θα ερχόταν ο θάνατος. Έστω λοιπόν και εάν όλα τα κύτταρα του σώματός μας έχουν την πληροφορία να επιτελέσουν πληθώρα λειτουργιών εκτελούν μόνο εκείνες τις λειτουργίες που χρειάζονται στο όργανο στο οποίο συμμετέχουν. Η Φύση, μέσω των μηχανισμών εξέλιξης των ειδών, επέλεξε να επιτυγχάνει αυτή την διαφοροποίηση δια του χημικού περιβάλλοντος του DNA. Η χημική σύσταση του κάθε κυττάρου (π.χ. σε ένζυμα) καθορίζει ποιες από τις περιεχόμενες πληροφορίες στο DNA θα αποκωδικοποιηθούν και εν τέλει θα καθορίσουν τις λειτουργίες του κυττάρου. Το περιβάλλον είναι λοιπόν ο παράγων που κάθε κύτταρο εκφράζεται με τον τάδε ή δείνα τρόπο.

Προσωπικά αναγνωρίζω, στο παράδειγμα της συμπεριφοράς των κυττάρων, ομοιότητες με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ισχυρίζομαι πως το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται ο Πολίτης καθορίζει τις αρετές που θα προάγει και τα κουσούρια που θα αποβάλει. Το πολιτικό περιβάλλον είναι εκείνο που καθιστά κάθε σκέψη για ρουσφέτι, φακελάκι ή γρηγορόσημο κολάσιμη ή την αναγάγει σε “μαγκιά” και καπατσοσύνη.

Ισχυρίζομαι επίσης, πως το μεγάλο διακύβευμα της Κυριακής είναι να αρχίσουμε να χτίζουμε μια κοινωνία για τον Πολίτη, όλοι μαζί, πιστεύοντας ο ένας στον άλλον. Σε εμάς έγκειται να το καταφέρουμε διότι διαθέτουμε τον δυναμισμό και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα. Δυστυχώς όμως, οι “αρετές” μας ήταν επί μακρόν εν υπνώσει, υπό την κατασταλτική επίδραση του πολιτικού περιβάλλοντος που εγκαθίδρυσαν εκείνες οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην ανθρωπιστική καταστροφή. Θα θυμάστε βέβαια πως πριν τις φιλοσοφικές ανησυχίες του κ. Ράμφου, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μας τροφοδοτούσε με άλλα φιλοσοφικά διλήμματα περί ηθικής και νομιμότητας. Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν μεν βέβαιη για το ποιος στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο “αρχιερέας της διαπλοκής” αλλά ήταν ηθικά αναποφάσιστη εάν η φοροαποφυγή μέσω έξω-χωρίων εταιρειών αποτελούσε έστω και πταίσμα

Το περιβάλλον της κοινωνικής σύμπνοιας για την ανοικοδόμηση της χώρας δεν διαμορφώνεται με συμμαχίες και συγκυβερνήσεις εκείνων ή με εκείνους που κατέστειλαν τις πολιτικές αρετές του Πολίτη. Μία Αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αναγκαία μόνο για να διαπραγματευτεί το χρέος. Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ για να δημιουργήσει το περιβάλλον που ο Πολίτης θα εκφράσει τον δυναμισμό του προς όφελος της Κοινωνίας και η Κοινωνία θα λειτουργεί σε όφελος του Πολίτη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Αριστερών συμμάχων του θα προσφέρει τον τόπο που θα σταθεί ο Πολίτης για να κινήσει την γη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s