«Ας σηκώσουμε το χέρι μας και ας τους δείξουμε τα δυο μας δάκτυλα» του Σπύρου Τζαμαρία


shapeimage_1 Δυστυχώς ο “εκφοβισμός” χρησιμοποιείται κατά κόρον ως μέσον πειθούς. Στα μικράτα μας, παρά την ειλικρινή τους αγάπη, οι γονείς μας, οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες επικαλέσθηκαν τον “γύφτο” ή τον “αράπη” και τον “χωροφύλακα” για να μας πείσουνε να φάμε ή να ακολουθήσουμε τις εντολές τους. Ακόμα χειρότερα, πλείστοι εξ ημών, χρησιμοποιήσαμε το ίδιο “παιδαγωγικό τέχνασμα” στα παιδιά μας, νομίζοντας το πως είναι αθώο. Στην πολιτική όμως, όσοι χρησιμοποιούν τον “εκφοβισμό” ως επικοινωνιακό τέχνασμα, ως τρόπο επιβολής απόψεων και χειραγώγησης, δεν έχουν καμία αυταπάτη για την “αθωότητα” του μέσου. Αντίθετα, επιδιώκουν να ασκήσουν καταναγκασμό, εξουσία στις συνειδήσεις μας και πλήρη έλεγχο πάνω στην συλλογιστική μας και στις αποφάσεις μας.

Η ρετσέτα για πολιτικό εκφοβισμό είναι απλή. Αφού δημιουργήσουν “αισθήματα ενοχής” στους πολίτες και αφού τους δημιουργήσουν “αίσθηση μηδαμινότητας” τους παρουσιάζουν ως μονόδρομο την πλήρη υποταγή, απειλώντας με τρομερά αντίποινα σε περίπτωση ανυπακοής.

Την προσπάθεια επιβολής αισθήματος ενοχής στην κοινωνία μας την ζήσαμε αυτά τα χρόνια στο πετσί μας. Έμειναν παροιμιακές οι εκφράσεις των κ.κ. Γ. Α. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλου : “κυβερνώ μία χώρα διεφθαρμένων” και “μαζί τα φάγαμε”! Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο νεοφιλελεύθερος Τύπος μας ανέβαζε “τεμπέληδες” και μας κατέβαζε “ακαμάτηδες” και “κηφήνες”. Υπήρξαν έντυπα που μας προσέβαλαν έως εξευτελισμού, παροτρύνοντας να πουλήσουμε την ακρόπολη για να πληρώσουμε τους “τίμιους δανειστές μας”. Εν μέσω αυτού του επικοινωνιακού κλίματος οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, και Σαμαράς, με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ εκχώρησαν με τα μνημόνια την εθνική κυριαρχία (δικά τους λόγια) δήθεν για να σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Ντόπια και ξένα επικοινωνιακά κέντρα σιγοντάρουν σήμερα τα Ελληνικά μνημονιακά κόμματα και μας κουνούν το δάχτυλο σκούζοντας πως “πρέπει να τηρήσουμε τάς υποχρεώσεις μας προς τους δανειστάς”, εννοώντας την διάλυση του κοινωνικού ιστού σύμφωνα με τις επιταγές τους.

Κανείς από εκείνους που μέμφονται τον Ελληνικό λαό για διαφθορά ή ανακαλύπτουν πως “η κρίση είναι μέσα μας”, δεν μας εξήγησε τον ρόλο του στην καθοδήγηση των Έλλήνων επενδυτών στην σφαγή του χρηματιστηριακού σκανδάλου το 1999. Κανείς δεν απολογήθηκε για την ψευδαίσθηση “Ισχυρής Ελλάδας” των Ολυμπιακών αγώνων με το πλαστικό χρήμα και την υπερχρέωση, που καλλιεργούσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κανείς από τους μνημονιακούς πολιτικούς δεν κατήγγειλε το αλισβερίσι πολιτικής εξουσίας-επιχειρηματιών-μέσων ενημέρωσης-τραπεζών για την διασπάθιση του εθνικού χρήματος. Ωστόσο μιλούν για μεταρρυθμίσεις και απαιτούν “την συνέχεια του κράτους”, εννοώντας την συνέχεια εκείνων των πολιτικών που μας έφεραν στην κρίση.

Το συμπέρασμα που θέλουν να μας επιβάλουν οι πολιτικοί ταγοί του Ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμου, με την συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των μνημονιακών συνοδοιπόρων τους, βλέπει μόνο έναν ένοχο: τον Έλληνα πολίτη. Ο Έλληνας, ως ένοχος, θα πρέπει να αισθάνεται ηθικά και πολιτικά δεσμευμένος να υπακούει άνευ όρων στις επιταγές τους. Είναι άξιο προσοχής ότι κάποια συμπαθητικά λόγια που κατά καιρούς ξεστομίζουν για τους υποφέροντες Έλληνες, εκφράζουν υποκριτικά αισθήματα φιλανθρωπίας προς κατάδικους που εκτίουν την δίκαιη ποινή τους στα κάτεργα !

Το δεύτερο σκέλος της “ρετσέτας φόβου” στοχεύει στην απαξίωση των δυνατοτήτων του Έλληνα πολίτη. Στοχεύει στην καταστολή κάθε αισθήματος κοινωνικής αυτοπεποίθησης. Αφού τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης του πρόσφατου παρελθόντος συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανεργία και ανθρωπιστική καταστροφή, στη καταστροφή του κοινωνικού κράτους, έφεραν πρωτοφανή ύφεση στην χώρα, άνοιξαν τις φλέβες της κοινωνίας που αιμορραγεί με την μετανάστευση της νεολαίας, τώρα στοχεύουν στην καταστολή ακόμα και αυτής της ελπίδας για καλύτερες μέρες, αναβιώνοντας τον ραγιαδισμό. Πρόσφατα, τα Ελληνικά μνημονιακά κόμματα (αφού διασκέδασαν το πανελλήνιο με το δήθεν “σκίσιμο των μνημονίων” και τα διεθνή fora με την δήθεν “αποπομπή” του ΔΝΤ) έπαψαν να προφασίζονται ότι δήθεν θα διαπραγματευτούν. Απλώς επισημαίνουν πως η κατεστραμμένη Ελλάδα δεν έχει το ανάστημα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος της. Ισχυρίζονται πως η μόνη επιλογή μας είναι να διαπραγματευόμαστε με την τρόικα για τις κατά καιρούς ποινές που θα πρέπει να μας επιβάλλονται. Είτε αυτές είναι περαιτέρω μείωση συντάξεων, είτε είναι απολύσεις εργαζομένων, είτε είναι η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων είτε είναι και άλλη φορολογία κτλ. Απειλούν πως σε αντίθετη περίπτωση μας περιμένει η χρεωκοπία, μεγαλύτερη φτώχεια, μεγαλύτερη δυστυχία… ως και έξοδος από το ευρώ!

Αυτό λοιπόν είναι το δίπολο του εκφοβισμού: ηθική απαξίωση του πολίτη και απαξίωση της κοινωνικής αυτοπεποίθησης ! Σε λίγες, όμως, μέρες θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Ακούγονται και λέγονται πολλά. Στην ουσία όμως υπάρχουν δύο μόνο επιλογές: είτε θα επιλέξουμε να ανορθώσουμε τη χώρα μας και θα εργαστούμε σκληρά για κοινωνική ευημερία ή θα υποκύψουμε στον εκφοβισμό και θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως η επιλογή μας δεν θα είναι απλώς ένα Ελλαδίτικο γεγονός αλλά θα επηρεάσει πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Μία ισχυρή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Αριστερών συμμάχων του έχει την αποφασιστικότητα, το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί και να απαιτήσει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρέους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι αποτελεί πράγματι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και την ανόρθωση της κοινωνίας μας ως άμεσες προτεραιότητες. Αντίθετα, όλοι εκείνοι που έχουν τα λόγια περισσά και μιλάνε για “εθνικές σωτηρίες” και “σταθερότητες” με μνημόνια, εκείνοι που απειλούν με GREXIT και “δραχμή” δεν δίνουν δεκάρα για τον άνεργο και για εκείνον που ζει στη φτώχεια. Αντιλαμβάνονται την “ανάπτυξη” ως ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και είναι ικανοποιημένοι να θεωρούν την Ευρώπη ως ένωση από εθνικά φέουδα υπό Γερμανό αυτοκράτορα. Αντιλαμβάνονται βέβαια ότι το ιδεολόγημα τους έχει πλέον καταντήσει ελάχιστα ελκυστικό και προσπαθούν να σπρώξουν σε δαύτο οπαδούς, διασπείροντας τον φόβο.

Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Βρετανική κυβέρνηση χρηματοδότησε τον Laurence Olivier να σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στο έργο του Shakespeare, Ερρίκος ο Ε’ (Henry V). Αν και το έργο παρήχθη ως υλικό προπαγάνδας, αποτελεί αριστούργημα της τέχνης του κινηματογράφου. Η ταινία φτάνει στο αποκορύφωμά της αποδίδοντας την μάχη του Agincourt (1414). Ο εξαντλημένος στρατός του Ερρίκου (4000 τοξότες και 1000 σιδηρόφρακτοι ευγενείς) ενώ υποχώρούσε προς το Calais, αναγκάσθηκε να δώσει μάχη με τουλάχιστον 6πλάσιους σιδηρόφρακτους Γάλλους ευγενείς. Οι χρονικογράφοι της εποχής αναφέρουν ότι το προηγούμενο βράδυ της μάχης οι Γάλλοι πολέμαρχοι διασκέδαζαν και φώναζαν στους Εγγλέζους “ποπολάρους”-τοξότες πως την επομένη, όσους δεν σκοτώσουν, θα τους κόψουν τον δείκτη και τον μέσο του δεξιού χεριού για να μη μπορούν να ρίξουν άλλο με τα περίφημα Ουαλικά τους τόξα (longbows). Την επομένη, οι τοξότες έδωσαν την νίκη στον Ερρίκο, ανατρέποντας τις πολεμικές αντιλήψεις της εποχής, σύμφωνα με τις οποίες ήταν αδύνατο οι πληβείοι τοξότες να αντιμετωπίσουν σιδηρόφρακτους, επαγγελματίες, πολεμιστές. Την μέρα της νίκης, οι τοξότες έδειχναν τα δυο τους δάκτυλα, σχηματίζοντας V, στους Γάλλους ευπατρίδες αιχμαλώτους ως απάντηση στις απειλές και τον εκφοβισμό της προηγούμενης νύχτας. Η χειρονομία αυτή με τα χρόνια μετεξελίχθηκε να ταυτίζεται με χαιρετισμό της νίκης.

Σε όσους λοιπόν προσπαθούν να μας φοβίσουν ας σηκώσουμε το χέρι μας και ας τους δείξουμε τα δυο μας δάκτυλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s