«Όσα μας έφεραν μέχρι εδώ: Η ανιδιοτελής επιμονή του Γιάννη Μπανιά». Αρθρο του Σταυρου Κοντονή στην Εφημερίδα των Συντακτών για την προσφορά του κομμουνιστή ηγέτη


Σήμερα στις 6.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στο Γκάζι θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση τιμής στο Γιάννη Μπανιά, τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Εσωτερικού και πρωτεργάτη της ενότητας της αριστεράς.

Ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι εφημερίδες ΑΥΓΗ και ΕΠΟΧΗ είναι: «Όσα μας έφεραν μέχρι εδώ: Η ανιδιοτελής επιμονή του Γιάννη Μπανιά»

KontonisBaniasZante Σε σημερινό άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταυρος Κοντονής γράφει: «Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ένας από τους τελευταίους και σημαντικούς ιστορικούς ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα. Μέλος του ενιαίου ΚΚΕ πριν από την δικτατορία και ηγετική μορφή της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και εντάχθηκε μετά την διάσπαση του 1968 στο ΚΚΕ Εσωτερικού.
Το 1982 εκλέχτηκε Γραμματέας της Κ.Ε. και έδωσε σημαντικούς αγώνες για την ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής γραμμής του κόμματός μας και τη χειραφέτησης της αριστεράς, έναντι της κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας μεγάλες αντιδράσεις και δυσκολίες, από τις μέχρι τότε κυρίαρχες συντηρητικές αντιλήψεις οι οποίες έρεπαν προς την «πράσινη ΕΑΔΕ» και οι οποίες ήταν η φυσική συνέχεια της συμμετοχής του κόμματος στο πείραμα της φιλελευθεροποίησης Μαρκεζίνη και την ΕΑΔΕ της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου.
Μακριά από τα πρότυπα της αριστεράς της ήττας και των μορατόριουμ, της εκσυγχρονιστικής αλαζονείας και τύφλωσης, ο Γιάννης Μπανιάς αδιαφόρησε για οποιαδήποτε επίδειξη ή κατοχύρωση προσωπικών ωφελημάτων, όταν πλουσιοπάροχα του προσφέρθηκαν, αλλά συμμερίστηκε και εν πολλοίς καθόρισε, την πορεία μιας αριστεράς που δεν συμβιβάζεται, μέσα από βάσανα, λοιδορίες και επιθέσεις που δεν είχαν προηγούμενο. Κράτησε ψηλά, παραδειγματίζοντας όλους εμάς που στα χρόνια της νεότητάς μας τον ακολουθήσαμε, με συγκινητική επιμονή τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας και της κομμουνιστικής ταυτότητας. Παρέμεινε πάντα αντιμέτωπος σε προτάσεις και πειρασμούς αξιωμάτων συναλλαγής, με σκοπό την προσέγγιση της εξουσίας, όπως είχαν πράξει άλλωστε και οι δύο προκάτοχοί του ο Μπάμπης Δρακόπουλος και ο Νίκος Καρράς. Ιδίως όταν αυτά τα αξιώματα προσφέρθηκαν την περίοδο της ύφεσης των αγώνων του λαϊκού κινήματος και της πολιτικής υποχώρησης της αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, όχι μίας ανάπηρης αριστεράς που θα συμμετείχε ηττημένη και αποϊδεολογικοποιημένη στη νομή της εξουσίας, κατά παραχώρηση των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, όπως επέλεξε να πράξει το ΚΚΕ και η ΕΑΡ μέσω των κυβερνήσεων Τζανετάκη και Ζολώτα, αλλά της οικοδόμησης μίας αριστερής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης στις δυνάμεις του αστισμού και στα ιδεολογήματα περί του τέλους της ιστορίας.
Έτσι ο Γιάννης Μπανιάς μπόρεσε ν’ αφήσει πίσω τις σειρήνες της εξουσίας, όχι δεμένος στο κατάρτι, ως άλλος Οδυσσέας, αλλά με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης να οικοδομηθεί μέσα στα χρόνια της ήττας και της υποχώρησης, η αριστερά των κοινωνικών αγώνων, ως σημείο εκκίνησης μιας νέας πορείας, αλλά και σημείο συνάντησης και ενότητας των ριζοσπαστικών – αντικαπιταλιστικών κινήσεων και συλλογικοτήτων στο μέλλον.
Η στάση του Γιάννη Μπανιά, όπως και άλλων λιγοστών αγωνιστών (Γ. Γράψας-Κ.Κάππος) και η οξύτατη κριτική που άσκησε στην ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού για τον «ανιστόρητο συμβιβασμό» της συγκυβέρνησης Τζανετάκη, όπως και τα επόμενα χρόνια για την υπερψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, από την τότε ηγεσία του Συνασπισμού, έσωσε την τιμή της αριστεράς, εκείνη τη δύσκολη στιγμή και έγινε σημείο αναφοράς για την αριστερή στροφή του χώρου.
Πέτυχε όμως και κάτι ακόμη σπουδαιότερο, που απέδειξε το ηθικό προσωπικό του ανάστημα: να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια ενότητας της αριστεράς, κατ’ αρχάς με την συγκρότηση του Χώρου Διαλόγου και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικού φορέα της κατακερματισμένης αριστεράς. Δηλαδή άφησε πίσω προσωπικές πικρίες, χωρίς δεύτερη σκέψη και εργάστηκε αταλάντευτα για την συνεργασία, ακόμη και μ’ εκείνους που επί μία εικοσαετία βυσσοδομούσαν εναντίον του και συνέχισαν να το κάνουν ακόμη και στις εκλογές και ευρωεκλογές του 2004, προβλέποντας ότι η εμβάθυνση του ενωτικού μας εγχειρήματος, η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η γείωση του στη κοινωνία, θα οδηγούσαν σε πολιτική περιθωριοποίηση τις δεξιόστροφες και σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, πράγμα που τελικά έγινε.

Αναλογιζόμενος τις ανοίκειες και προσβλητικές επιθέσεις, που είχε δεχτεί από τη δεξιά ομάδα, τον κατευθυνόμενο τύπο, τους γλυκανάλατους της «κυβερνώσας αριστεράς» και το Γολγοθά που είχε ανέβει ο ίδιος, ως ο νέος γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού, στήριξε χωρίς περιστροφές και μισόλογα τον νεοεκλεγέντα νεότατο τότε, σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση έντονης αμφισβήτησής του μετά το ατυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2009. Και αυτή την στήριξη ο Γιάννης Μπανιάς την προσέφερε με ένταση και αυστηρότητα έναντι όσων αμφισβητούσαν τον νέο Πρόεδρο, την στιγμή μάλιστα που πολιτικά διαφωνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα, για το πώς έπρεπε να προχωρήσει και να οικοδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενδέχεται να μη το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Δικαιώθηκε σε όλα και για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και για την ηγεσία του Προέδρου του κόμματος.

Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε για όλους μας ένας μεγάλος πολιτικός παιδαγωγός, συνδέοντάς μας με τις χαμένες αξίες της Αριστεράς του 1960 και 1970. Μας έδειξε ότι ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό δεν είναι περίπατος, ούτε το πλατύ πεζοδρόμιο της λεωφόρου Νιέφκυ, όπως έλεγε ο Λένιν. Είναι μία μεγάλη πορεία ποτισμένη με αγώνα και αγωνία, αλλά και με ατελείωτη προσφορά, σταθερότητα και προσωπικό κόστος. Μπορεί σε αυτή τη πορεία κάποιες φορές να μείνεις μόνος σου, αλλά εξακολουθεί να ισχύει η ρήση του Αλτουσέρ, ότι οι μαρξιστές όταν είναι κομμουνιστές και οι κομμουνιστές όταν είναι μαρξιστές, ακόμη και αν μένουν μόνοι, δεν είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ούτε όσοι παραμένουμε κομμουνιστές της ανανέωσης, ούτε ο Γιάννης υπήρξαμε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η σημερινή κατάσταση το πιστοποιεί απολύτως.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s