ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ – Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η για τις ΕΚΛΟΓΕΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου


stafida

Όλοι εμείς οι Αγρότες – Παραγωγοί, πολίτες της Ζακύνθου διαπιστώνουμε ότι:

Σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης και ύφεσης με τη συρρίκνωση του εισοδήματός μας λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και υπέρμετρης φορολογίας, την εκμετάλλευσή μας από μεταποιητές και εμπόρους, τη συνολική υποβάθμιση της ζωής μας, την απειλή εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και τη φυγή από τα χωριά μας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι η οργάνωση εκείνη, που ακόμα και να μην υπήρχε, θα έπρεπε τώρα να δημιουργήσουμε. Γιατί μπορεί να συμβάλει:

Στην αντιμετώπιση, αλλά και στην κάλυψη κενών, που προκαλεί η αναιμική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία.
Να αναδείξει και να προωθήσει το σύνολο των αγροτικών αιτημάτων.

Αλλά δυστυχώς, η οργάνωσή μας η ΕΑΣΖ είναι βυθισμένη στα χρέη, παρά το γεγονός ότι εμείς συμβάλλουμε οικονομικά να διατηρείται στη ζωή.

Με την παράνομη παρακράτηση των επιδοτήσεων, που αποφασίστηκε πριν από 20 χρόνια, που ξεκινά από 1,5% και καταλήγει σε 8% και από την παραχώρηση – ενοικίαση προνομιούχων εγκαταστάσεων, τα έσοδα επαρκούν για το μισθολογικό κόστος.

Ακόμα
Με τη σημερινή δομή και λειτουργία της, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της αγοράς.
Με τη δράση και τη διοίκηση των στελεχών της είναι μακριά από τα αγροτικά προβλήματα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, την ανάδειξη προβλημάτων και προώθηση λύσεων.

Ενω
Με τη συγκεκριμένη πολιτική του κράτους (νομικό πλαίσιο, διάλυση ΑΤΕ), έκλεισε και η τελευταία στρόφιγγα χρηματοδότησης.

Όλα αυτά φυσικά δεν συμβάλλουν ούτε στην προστασία των συνεταιρισμένων αγροτών από την εκμετάλλευση ούτε και στην οργάνωση και ανάπτυξη της παραγωγής. Απεναντίας δημιουργούν αποσυσπείρωση – απομάκρυνση των αγροτών από αυτή, με αποτέλεσμα η παρέμβαση στη συγκέντρωση των προϊόντων να είναι φθίνουσα.

Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι για τον εκφυλισμό, όλο και περισσότερο, της ιδέας της ιδέας του συνεργατισμού βαρύνονται εξίσου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που με τη συγκάλυψη των ατασθαλιών και την ψηφοθηρική τους πελατειακή πρακτική, απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στο συνεταιριστικό χώρο, τα οποία μάλιστα βρίσκονται από χρόνια σε μια αξιοθαύμαστη γαλαζοπράσινη συμμαχία, σύμπτωση απόψεων και δράσεων, που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε εξυγίανση του χώρου.
Τελευταία μάλιστα πράξη συγκάλυψης της διαφθοράς – και με την βούλα της μνημονιακής συγκυβερνησης – είναι το άρθρο 19 του νόμου 4224 /2013 με το οποίο αναστέλλονται όλες οι ποινικές διώξεις για προέδρους και μέλη ΔΣ αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και για τα στελέχη τους (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, διαχειριστές, γραμματείς, ταμίες) με την προϋπόθεση ότι οι συνεταιρισμοί συγχωνεύονται ή τίθενται σε εκκαθάριση

Χρέος δικό μας είναι: Να εμπνέυσουμε ξανά στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη να πλαισιώνουν και να ελέγχουν τους συνεταιρισμούς.

Γυρίζουμε σελίδα, βάζουμε τις βάσεις όλοι μαζί για κάτι διαφορετικό, εντελώς νέο – σύγχρονο – συλλογικό.

Προτείνουμε ένα πρόγραμμα βαθειά εξυγιαντικό, πλήρους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της ΕΑΣΖ με άξονες:

1. Την κατάργηση του νόμου 4015 και ενα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει:
– τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και την κατοχύρωση πλήρως του ανεξάρτητου και αυτόνομου ρόλου των συνεταιρισμών
– την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησης
– τον παραγωγικό προσανατολισμό των ΑΣΟ
– τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του συνεταιρισμού όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή
– την δημιουργία μιάς Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας και Ελέγχου υπό τον άμεσο έλεγχο της Βουλής ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να παρεμβαίνει προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών και πελατειακών επιδιώξεων.

2. Τον Παραγωγικό Προσανατολισμό και τα Επενδυτικά Κίνητρα
Ενίσχυση μέσω του ΠΑΑ και εθνικών πόρων της καθετοποίησης της δραστηριότητάς με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας μέσω μεταποίησης και πιστοποίησης των προιόντων.
Προτεραιότητα μέσω αυξημένης μοριοδότησης για ένταξη της ΕΑΣΖ σε επενδυτικά προγράμματα που θα έχουν ως στόχο:
– Αύξηση προστιθέμενης αξίας προϊόντος μέσω μεταποίησης και πιστοποίησης των προιόντων
– Επενδύσεις ή ενέργειες που στοχεύουν στην άμεση διάθεση των προϊόντων.
– Εξασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία
– Μείωση κόστους παραγωγής
-Βαθμό συμβολής στην κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
– Προστασία τοπικού περιβάλλοντος
– Αύξηση εξαγωγών
– Δημιουργία παραγωγικών και εμπορικών δικτύων.

3. Τον στρατηγικό ρόλο της ΕΑΣΖ στην σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την με την τεράστια αγορά που δημιουργεί ο τουρισμός στην Ζάκυνθο

4. Την ρύθμιση χρεών με ταυτόχρονο λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο
Επιμένουμε ιδιαίτερα στην απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης ενώ παράλληλα επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών τόσο αποτίμησης της χρηματοοικονομικής και περιουσιακής κατάστασης όσο και οικονομικής βιωσιμότητας της ΕΑΣΖ

5. Ειδικό Φορολογικό καθεστώς
Θέση μας είναι η απαλλαγή από φορολογία των εσόδων που αποκτούν οι ΑΣΟ από δραστηριότητες που εμπίπτουν στους σκοπούς των καταστατικών τους.

6. Την Δημοκρατική λειτουργία

– Εφαρμογή της αρχής: ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος.
– Εφαρμογή απλής αναλογικής με ολιγοσταυρία.
– Δυαδικό σύστημα διοίκησης με ένα διευθυντικό και ένα εποπτικό όργανο με σαφείς διακριτούς ρόλους με έλεγχο από τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των μελών της Ένωσης
– Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε οικονομικής απόφασης πάνω από ορισμένο ποσό, τροποποίηση του καταστατικού του και αποφάσεις που αφορούν συνεργασίες, είσοδο νέων μελών, συμμετοχή σε Ενώσεις, δανεισμό, ρυθμίσεις δανείων.

7. Δημιουργία δημόσιας τράπεζας αγροτικής πίστης
Πέραν της ευνοϊκής χρηματοδότησης προς αυτούς για επενδύσεις , θα παρέχει οικονομοτεχνική βοήθεια προς τα μελη των συνεταιρισμών

Φίλοι αγρότες!

Από εμάς εξαρτάται να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Οι εκλογές που έρχονται είναι η ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο οι νέες, ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις. Να αποδυναμωθεί το παλιό, το σάπιο συνεταιριστικό κατεστημένο.

Φίλοι Αγρότες!
Είναι η ώρα να επιβάλουμε νέα αντίληψη, νέα συλλογικότητα, νέα δημοκρατική λειτουργία.

Ομάδα Πρωτοβουλίας Αγροτικής Συνεριαριστικής Κίνησης

Κακολύρης ( Βλατσός) Διονύσιος
Καμπίτσης – Ξηρογιαννόπουλος Παναγιώτης (Τότης)
Κλαυδιανός – Κανέλλος Ιωάννης
Κλαυδιανός Αναστάσιος
Ντινιωτης Κυριάκος
Σιγούρος Τζώρτζης
Φλεμοτόμος Καίσαρας
Χαλικιόπουλος Αλέξανδρος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: