» Δημόσια αντιπαράθεση για το εναλλακτικό σχέδιο» Aρθρο του Σταύρου Κοντονη στην Εφημερίδα των Συντακτών


kontonis1405761098

Το αρθρο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 17/9 στην Εφημ. των Συντακτών

Είναι άξια απορίας η έμπνευση ορισμένων κύκλων, προεξάρχοντος του κ. Κουτσούμπα, να επιτεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κόμο.
Η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνή ακροατήρια, που συγκροτούνται από τους κοινωνικούς και πολιτικούς ανταγωνιστές της Αριστεράς και η δημόσια-διεθνής αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, αποτελεί καθήκον του κόμματός μας και της ηγεσίας του για να καταδειχθεί σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, σε όλους τους εργαζόμενους, ότι ο δρόμος του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των αγορών, δεν είναι μονόδρομος, αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή «η οδός της απωλείας» και της κοινωνικής καταστροφής.
Η ανάδειξη της εναλλακτικής λύσης δεν μπορεί να γίνεται μόνο με προγραμματικές εκφωνήσεις ενώπιον φιλικών ακροατηρίων, εκτός και αν θεωρεί το ΚΚΕ, ότιη ιδεολογική και πολιτική ταξική πάλη εξαντλείταισε μονολόγους και ρητορείες και όχι σε σφοδρές αντιπαραθέσεις απέναντι στους εκφραστές του νεοφιλελεύθερου σχεδίου σε όλα τα επίπεδα: από τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, μέχρι τις διεθνείς συναντήσεις.
Η πολιτική της φτωχοποίησης και της λεγομένης δημοσιονομικής σταθερότητας, ως η πιο ακραία και οξυμμένη μορφή του ευρωπαϊκού οικονομικού νεοφιλελευθερισμούδεν είναι πλέον θέσφατο που οι εργαζόμενοι πρέπει ν’ αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα. Οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» της πολιτικής Μέρκελ, πέραν του γεγονότος ότι είναι κοινωνικά άδικες κοιτάζοντάς τες από την μεριά των εργαζομένων, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικές, καθώς προκαλούν μακροχρόνια ύφεση και υπονομεύουν σε τελική ανάλυση την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών σε σχέση με άλλους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες.Ο εκνευρισμός λοιπόν του Μπαρόζο, δεν ήταν άσχετος με το γεγονός, ότι σημαντικοί κύκλοι του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου, απολύτως εχθρικοί με την Αριστερά και τα πρωτάγματά της, κατανοούν πλέον το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, από τη σκοπιά της καπιταλιστικής ανάπτυξης και προβληματίζονται για τη συνέχισή της.Αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο για την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αριστερά, ιδίως για ένα κόμμα στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κύριο σημείο που ανέδειξε ο Α.Τσίπρας στο παραπάνω φόρουμ είναι αυτό της πλήρους αποτυχίας και κατάρρευσης της μερκελικής στρατηγικής, αναφερόμενος στο κρίσιμο παράδειγμα της Ιταλίας. Η ιταλική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και συρρίκνωσης πρέπει να στερηθεί περίπου 80δις ευρώ και να καταστρέψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 7% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την αντιγραφή του ελληνικού μοντέλου της «δημιουργικής λογιστικής», της αλλοίωσης των μεγεθών και της θυσίας τόσο της ανάπτυξης, όσο του κοινωνικού κράτους, χάριν της εικόνας ενός δήθεν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και μιας δήθεν υπέρβασης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Το ερώτημα που τέθηκε από τον Α.Τσίπρα στο Κόμο ήταν απλό: αν μπορεί μία κοινωνία, όπως η ελληνική, που έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2014, έχει δει το εισόδημα των μισθωτών της να μειώνεται κατά 45%, το δημόσιο χρέος της ν’ αυξάνεται στο 180% του ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά της ελλείμματα να μεταμφιέζονται σε εικονικά φανταστικά «πρωτογενή πλεονάσματα», να συνεχίζει να κινείται στην ίδια καταστροφική πορεία, ενώ υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, η οποία αποτελεί και τον τρόμο των νεοφιλελεύθερων κύκλων στην Ευρώπη.
Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Κουτσούμας και όσοι άλλοι επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλώντας την επιχειρηματολογία τους στην απαρίθμηση των συμμετεχόντων στο φόρουμ ή στην ιστορία του ιδρύματοςAmbrosetti, ότι για την Αριστερά, η εκμετάλλευση και όξυνση των αντιθέσεων στο στρατόπεδο του αντιπάλου, πάντοτε αποτέλεσε και αποτελεί εργαλείο για την ριζοσπαστική πολιτική. Αυτό μας δίδαξαν οι μεγάλες επαναστάσεις του 20ου αιώνα, που οδήγησαν στην νίκη και την εξουσία τα λαϊκά κινήματα της εποχής τους, ανεξάρτητα την περαιτέρω πορεία και κατάληξη. Όπως δεν μπορεί κανείςνα μεγιστοποιεί τις τοποθετήσεις διεθνών οικονομικών παραγόντων, που διαμαρτύρονται κατά της Μέρκελ, καθώς από την ίδια την πρακτική τους γνωρίζουμε, ότι δεν αποβλέπουν στην ριζική ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, αλλά σε διαφορετικό «μείγμα πολιτικής», άλλο τόσο πρέπει ν’ αντιληφθούμε, ότι ακόμη και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άνευ πολιτικής αξίας, πολύ περισσότερο που η δημόσια αντιπαράθεση νεοφιλελευθερισμού-αριστεράς στο Κόμο ωφέλησε και δεν έβλαψε την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μια και φάνηκε ότι η Αριστερά έχει μία συνεκτική στρατηγική, ικανή να διεμβολίσει και να προβληματίσει, έστω και περιορισμένα τους αντιπάλους της, ενώ αυτοί δοκιμάζονται από αμφιβολίες και σημαντικές διαφωνίες.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να πολιτεύεται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με συκοφαντίες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις, όπως άλλωστε έκανε προσφάτως με τον ορισμό του Α.Τσίπρα ως υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν. Επειδή όμως όλα αυτά μπορεί να είναι και ακατανόητα για την ηγεσία του ΚΚΕ τουλάχιστον ας απαντήσουν στο κύριο ερώτημα: θα συνεχίσουν να δίνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προς δόξα του νέου τζανετακισμού ή θα συμπράξουν στην δημιουργία αριστερού μετώπου ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και την ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς; Απλά πράγματα, αλλά πολύ κρίσιμα.

Ο Σταύρος Κοντονής είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ζακύνθου

Advertisements
Comments
One Response to “» Δημόσια αντιπαράθεση για το εναλλακτικό σχέδιο» Aρθρο του Σταύρου Κοντονη στην Εφημερίδα των Συντακτών”
  1. Ο/Η Άκης Ποταμίτης λέει:

    Άκης Ποταμίτης Αριστερά της ευθύνης είναι η αριστερά που σκέφτεται. Η αριστερά που σχεδιάζει που ανανεώνεται και ενεργεί . Είναι η αριστερά που βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με την κοινωνία, που διαθέτει επαρκές σχέδιο παραγωγής πλούτου, υλικού και πνευματικού, που λειτουργεί στο φώς και με πλήρη διαφάνεια, που μοιράζει δίκαια ευκαιρίες και τον παραγόμενο πλούτο. Αριστερά της ευθύνης είναι η προστάτιδα του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων είναι η καταφυγή των αδυνάτων. Είναι η τιμωρός της αλαζονείας, του οχαδερφισμού, των σφετεριστών του κοινού πλούτου, των τεμπέληδων.
    Μια τέτοια αριστερά δεν κρύβεται, είναι παντού και πάντα. Συνομιλεί με όλους και για όλα, μυεί στις ιδέες της και δεν αφομοιώνεται από το κατεστημένο. Είναι η αριστερά της προόδου για το καλό των πολιτών και του τόπου κάθε στιγμή . Είναι η αριστερά με αρχές και αξίες που δεν φοβάται και παντού δηλώνει παρόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s