ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ (9.9.2014) ΣΤΟ Σ/Ν: «Κύρωση συνθήκης για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της διαφθοράς»


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ (9.9.2014) ΣΤΟ Σ/Ν: «Κύρωση συνθήκης για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της διαφθοράς».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ευτυχής η συγκυρία ότι συζητάμε σήμερα σχετικά με την Κύρωση Πρωτοκόλλου για την Ακαδημία Διαφθοράς μια εβδομάδα μετά τις εορτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έγιναν εν μέσω κλακαδόρων και με την παρουσία στη μεν πρώτη συγκέντρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, στη δε δεύτερη του κ. Τσουκάτου. Αυτά ήταν οι ημέρες και τα έργα του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί εκπροσωπούν έναν κόσμο διαφθοράς και διαπλοκής που πρόσβαλε κατά κυριολεξία τους χιλιάδες έντιμους προοδευτικούς ψηφοφόρους που πίστεψαν στην αλλαγή και στο σοσιαλισμό.

Αλλά ας μην πάμε στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ, κύριοι συνάδελφοι. Ας μείνουμε στα έργα και στις ημέρες αυτής εδώ της Κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα κόπτεται για τη διαφάνεια.
Να υπενθυμίσουμε, πρώτον, τον εξώδικο συμβιβασμό με τη SIEMENS. Τι προέβλεπε; Προέβλεπε 80 εκατομμύρια συμψηφισμό οφειλών του ελληνικού δημοσίου με τη SIEMENS, 90 εκατομμύρια χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών της SIEMENS, 100 εκατομμύρια δημιουργία εργοστασίου μέχρι το 2012 -και έχουμε 2014-, 60 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέας μονάδας που θα απασχολούσε επτακόσια άτομα. Αυτά προέβλεπε ο εξώδικος συμβιβασμός, όταν η ζημία του ελληνικού δημοσίου είχε προσδιοριστεί ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή σε 2 δισεκατομμύρια. Τι έχει γίνει απ’ αυτά; Τίποτα.
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν όλες οι πράξεις, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση για να εμπεδωθεί η διαφθορά και η διαπλοκή και με τη σφραγίδα της Βουλής. Δεν είναι μόνο ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Δεν είναι ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, επειδή ακριβώς στην περίπτωσή του δεν ανακατεύτηκε η Βουλή, γιατί όταν είχε ανακατευτεί ο κ. Βενιζέλος έλεγε από του Βήματος της Ολομέλειας ότι θα ζητήσουμε συγγνώμη στον κ. Τσοχατζόπουλο στο τέλος.
Είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, που έχετε πάρει, για την ασυλία και την αμνήστευση των τραπεζιτών που έδιναν τα δάνεια στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η πρωτοβουλία που πήρατε, για μία ημέρα να μην ισχύσει το αδίκημα της απιστίας και για μία ημέρα ίσχυσε για δημόσιους λειτουργούς και εσείς οι ίδιοι το καταργήσατε. Όμως, ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο πλέον, υπάρχει ακαταδίωκτο, για όσα αδικήματα είχαν γίνει μέχρι εκείνου του σημείου.
Εσείς οι ίδιοι αμνηστεύσατε εκ των προτέρων και δώσατε ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν πουλούσαν τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης. Αυτή είναι η Κυβέρνηση, η οποία κυβερνά και κόπτεται κατά τα άλλα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Εμείς τονίσαμε, κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στην Επιτροπή ότι παρά ταύτα είναι μία θετική πρωτοβουλία αυτή η συγκρότηση μίας Διεθνούς Ακαδημίας, η οποία θα επεξεργάζεται παρόμοια ζητήματα. Προφανώς, η σημερινή Κυβέρνηση με τα έργα της έχει να εισφέρει τεράστιο υλικό στη μελέτη αυτής της υπόθεσης.
Όμως, κύριε Υπουργέ, όπως σας τονίσαμε και στην Επιτροπή, εμείς θεωρούμε σωστό, δυνάμει της Συμβάσεως της Βιέννης του άρθρου 19, όπως αυτή έχει υπογραφεί το 1969 κι έχει κυρωθεί από την Ελλάδα το 1974, το ότι η Ελλάδα κατά την κύρωση έχει το δικαίωμα να κρατήσει επιφυλάξεις.
Δεν θα αναφερθώ σε όλα, αλλά τουλάχιστον σε ένα, κύριε Υπουργέ, θα επιμείνουμε. Είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να χρηματοδοτούν την Ακαδημία κατά της Διαφθοράς. Το τονίσαμε στην Επιτροπή, το λέμε κι εδώ, θα ήταν τουλάχιστον κωμικό, για να μην πω κωμικοτραγικό να βρεθεί η Siemens, ο μεγαλύτερος διαφθορέας στην Ευρώπη σήμερα, στο τέλος να χρηματοδοτεί και τις εργασίες της Ακαδημίας.
Γι’ αυτό εμείς, κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που είναι πολυμερής Διεθνής Συνθήκη και όχι διμερής, έχει το δικαίωμα με βάση τη διάταξη του άρθρου 19 της Σύμβασης της Βιέννης του ’69 να διατηρήσει επιφύλαξη.
Σας διατυπώνουμε και την επιφύλαξη –θα την καταθέσω και στα Πρακτικά- ως εξής: «Η Ελλάδα επιφυλάσσεται όσον αφορά το άρθρο ΧΙ παράγραφος 1 σημείο (β) της Σύμβασης, κατά το οποίο «η χρηματοδότηση της Ακαδημίας μπορεί να συμπεριλαμβάνει εθελοντικές συνεισφορές από τον ιδιωτικό τομέα και άλλους χορηγούς.»».
Το καταθέτουμε για τα Πρακτικά και δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν διατυπωθεί η επιφύλαξη, την οποία καταθέσαμε μόλις τώρα, εμείς θα ψηφίσουμε «παρών». Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφίσουμε «υπέρ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s