Για μία ακόμη χρονιά η γιορτή των παραδοσιακών ζακυθινών προϊόντων που διοργανώνει το Επιμελητήριο


epim1 Για μία ακόμη χρονιά η γιορτή των παραδοσιακών ζακυθινών προϊόντων που διοργανώνει το Επιμελητήριο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο των εορτασμών του Αγ. Διονυσίου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Αμμου. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος οι συμμετέχοντες: παραγωγοί ελαιόλαδου, κρασιού και τυροκομικών, εργαστήρια παραγωγής τοπικών γλυκισμάτων όπως μαντολάτου και παστελιού, τεχνίτες παραδοσιακών κεραμικών, η Ε.Α.Σ.Ζ και πολλοί ακόμη.
Πόλος έλξης των επισκεπτών αποτέλεσε το περίπτερο της Ενωσης Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς που το τελευταίο διάστημα καλπάζει στο μέλλον εκμεταλλευόμενο πλήρως τη σύγχρονη τεχνολογία και πρωτοπορώντας με καινοτόμες ενέργειες και υπηρεσίες. Για πρώτη φορά φέτος στην Εκθεση συμμετείχε και το περίπτερο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου που παρουσίασε με έξυπνο τρόπο τις δράσεις και το έργο του.

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε την έκθεση και δοκίμασε τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Οι γευσιγνωσίες ελαιόλαδου τράβηξαν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το περίφημο ζακυνθινό ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ζακύνθου και μάλιστα από παραγωγούς που σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον κατάφεραν να προχωρήσουν σε τυποποίηση του προϊόντος τους.
Πολλές και σημαντικές οι παρουσίες στην Εκθεση, όπως του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θόδωρου Γαλιατσάτου. Παρόντες ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, Στ. Κοντονής, ο νέος δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Γαργαλέας και πολλά από τα μέλη του.
Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η πάγια ανάγκη οργανωμένης και σοβαρής ανάδειξης και προώθησης των ζακυνθινών προϊόντων εκτός του νησιού, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και, γιατί όχι, στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ωστόσο εντοπίστηκαν και τα πάγια προβλήματα και εμπόδια που διαρκώς ανακόπτουν την πορεία εξωστρέφειας. Ιιδαίτερα οι παραγωγοί που με ίδια μέσα παλεύουν να αναδείξουν τα προϊόντα τους -και τη γενικότερη παραγωγική εικόνα της Ζακύνθου- προς τα έξω, μιλούν για ανυπέρβλητα εμπόδια, έλλειψη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας συναδέλφων τους προκειμένου να αλλάξει σελίδα η δευτερογενής παραγωγή.
epim2 Ας ελπίσουμε πως στη διάρκεια της χρονιάς, μέχρι την επόμενη Εκθεση, να έχουν δρομολογηθεί προγράμματα και δράσεις τοπικών φορέων, αρχών και παραγωγών ώστε το επόμενο καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί όχι απλώς μία ακόμη γιορτή τοπικών προϊόντων, αλλά ένα αληθινό Φεστιβάλ Ζακυνθινών Γεύσεων, όπως το οραματίζονται παραγωγοί και ζακυθινοί σεφ που παραβρέθηκαν στην Εκθεση. Με τον τρόπο αυτό οι παραδοσιακές γεύσεις και τα προϊόντα της Ζακύνθου, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, θα διαμορφώσουν μια στιβαρή πολιτισμική οντότητα, τη ζακυθινή γαστρονομική κουλτούρα.

Πηγη: Ημέρα τση Ζάκυθος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s