«Λάδι» βγαίνουν διοικήσεις που καταχρέωσαν δημοτικές επιχειρήσεις


«Λάδι» βγάζει το υπουργείο Οικονομικών όσους διοίκησαν στο παρελθόν δημοτικές επιχειρήσεις που καταχρεώθηκαν και μετέφεραν στη συνέχεια τα χρέη που προέκυψαν στους δήμους. Η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή το υπουργείο Οικονομικών, βασίζεται σε ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων και με αυτήν ορίζεται ότι η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στους οικείους δήμους συνεπάγεται ότι οι υπεύθυνοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων απαλλάσσονται από κάθε προσωπική ευθύνη.

3idz3hvh Όπως σημειώνεται, η ερμηνεία αυτή βασίζεται σε καθαρά τυπικούς λόγους, καθώς η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν». Πιο απλά, η διαγραφή της οφειλής από τη δημοτική επιχείρηση συνεπάγεται και τη διαγραφή της από αυτόν που τη διοικούσε και πιθανόν με τις πράξεις και παραλείψεις του οδήγησε στην υπερχρέωσή της.

Πρακτικά, η υιοθέτηση της γνωμοδότησης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών σημαίνει ότι οι πολίτες φορτώθηκαν το χρέος των δημοτικών επιχειρήσεων μέσω διατάξεων νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία διετία και για τα χρέη αυτά δεν πρόκειται να κληθεί να πληρώσει κανείς από αυτούς που τα δημιούργησαν. Επιπλέον, με την ίδια γνωμοδότηση καλούνται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγουν οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία που θα μπορούσε να μεταφέρει ευθύνη καταβολής των χρεών σε αυτούς που διοίκησαν τις δημοτικές επιχειρήσεις. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ (49/2014) η οποία κοινοποιήθηκε στις εφορίες με εγκύκλιο που υπογράφεται από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Α. Η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη βεβαίωση αυτών σε βάρος των οικείων ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με τον Ν. 4071/2012 (άρθρο 10), όπως συμπληρώθηκε με τον Ν. 4170/2013 (άρθρο 77), συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων τις δημοτικές επιχειρήσεις από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους. Τούτο διότι, αφού δεν υφίσταται η οφειλή στο όνομα του αρχικού υποχρέου δεν μπορεί να υπάρχει στο όνομα του αλληλεγγύως υποχρέου. Η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται. Έτσι, η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν… Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται για το ποσό της κύριας οφειλής.

Β. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των δημάρχων των ΟΤΑ που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, δεν προκύπτει εκ του Ν. 4071/2012 προσωπική και αλληλέγγυος ευθύνη αυτών. Επίσης, δεν προκύπτει ευθύνη των δημάρχων από το άρθρο 50 του Ν. 4174/2013, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιοριστικά αναφερόμενα στη διάταξη αυτή πρόσωπα».

Εφημερίδα Αυγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s