«Αναστολή είσπραξης ΕΝΦΙΑ αύριο το πρωί»- Επίθεση Στ. Κοντονή στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑλτη στη βουλή- Παρουσίασε ονομαστικά στοιχεία της φοροληστείας στη Ζάκυνθο


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης (5.8.2014) στην Ολομέλεια της Βουλής στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο εφημερίδες παρουσιάζουν την Κυβέρνηση ως ανίκανη και ως διαπλεκόμενη. Ως ανίκανη σχετικά με αυτά που νομοθετεί όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και το πώς εφαρμόζεται και ως διαπλεκόμενη για όσα ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία το πρωί σε σχέση με τους καναλάρχες και τις δυνατότητες που τους δίνετε, σε αντίθεση με νόμο που η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το 2007.
Μην ψάξετε, κύριοι της Συγκυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, σε εφημερίδες της Αριστεράς ούτε καν του προοδευτικού χώρου. Είναι δύο εφημερίδες συντηρητικές, δύο εφημερίδες που βάλλουν καθημερινά κατά του ΣΥΡΙΖΑ: η εφημερίδα «Δημοκρατία» και η εφημερίδα «Εστία».
Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Σημαίνει ότι η πολιτική σας έχει αποτύχει ολοσχερώς και ακόμα και ο φιλικός προς την Κυβέρνηση Τύπος πλέον με τρόπο πανηγυρικό την καταγγέλλει για ανικανότητα και για διαπλοκή.
Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, νομίζω ότι αυτά τα παραδείγματα, που στηλιτεύουν την πρακτική σας, που υποδεικνύουν την πολιτική σας ως πολιτική που δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα, δίνουν και το μέτρο της συζήτησης σήμερα.
Κύριε Υπουργέ, ξεκινάω από αυτό. Προέρχομαι από ένα νομό, τη Ζάκυνθο, που είναι μονοεδρική περιφέρεια και έχω την τιμή να εκπροσωπώ όχι τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνολο των πολιτών της Ζακύνθου. Σας λέω ότι αυτήν τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος στη Ζάκυνθο βρίσκεται σε απόγνωση εξαιτίας αυτού του παραλογισμού που λέγεται ΕΝΦΙΑ. Είναι ποτέ δυνατόν, κύριε Υπουργέ, αγρότες να καλούνται να καταβάλλουν τέτοια ποσά; Έχω μαζί μου τα εκκαθαριστικά. Σπυρίδων Μαρίνος: ποσό καταβολής 15.900 ευρώ. Ιωάννης Κλάδης: 21.800 ευρώ. Αγρότες! Για αγροτική περιουσία! Δαμιανός Πόθος: 12.300 ευρώ. Σκλήβας Ευάγγελος: 11.900. Παλαιοθόδωρος Βασίλης 13.200. Κυβετού Άννα: 17.400. Καμπίτσης Παναγιώτης: 18.400. Χαϊκάλης Διονύσιος: 6.800. Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ; Πού πάμε;
Τα καταθέτω για τα Πρακτικά για να λάβετε γνώση.
Σας λέγω δε ότι σήμερα στη Ζάκυνθο γίνεται σύσκεψη που συγκαλεί ο δικός σας αντιπεριφερειάρχης, διότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο.Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα, κύριε Υπουργέ.
Πρώτον, συνεχίζετε να φορολογείτε τον Έλληνα πολίτη με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 και 2008, προ κρίσης δηλαδή, όταν οι αντικειμενικές αξίες σε πάμπολλες περιπτώσεις υπολείπονταν των εμπορικών.
Δεύτερον, γίνεται και κάτι άλλο ακόμα χειρότερο. Στη Ζάκυνθο έχουμε αυτές τις εκτρωματικές καταστάσεις, διότι φορολογείτε την αγροτική περιουσία με βάση τη χαμηλότερη αντικειμενική. Πού είναι αυτή η χαμηλότερη αντικειμενική; Στην πόλη της Ζακύνθου.
Φορολογείτε δηλαδή, κύριε Υπουργέ –για να καταλάβετε τον παραλογισμό- τα αγροτικά ακίνητα, πολλά εκ των οποίων δεν δίνουν κανένα εισόδημα. Τα περισσότερα από αυτά που σας διάβασα είναι στην ορεινή Ζάκυνθο, πέτρες και χώμα, κύριε Υπουργέ.
Και θάμνοι. Τα φορολογείτε με τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία στον αστικό ιστό, διότι σύστημα αντικειμενικών αξιών έχει μόνο η πόλη της Ζακύνθου και ένα χωριό, το Γαϊτάνι. Και θέλετε με αυτά τα πράγματα να μην εξεγείρεται ο κόσμος;
Επομένως, κύριε Υπουργέ, από αυτή τη θέση ζητώ αύριο από εσάς, τον Υπουργό Οικονομικών, να δώσει λύση στο πρόβλημα της Ζακύνθου και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, διότι εσείς είστε υπεύθυνοι. Γιατί, για να φτάσει να φορολογείται το αγροτεμάχιο στη Ζάκυνθο με αυτά τα ποσοστά, υπάρχει μια παραλειψούλα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ποια είναι αυτή; Δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση, δυνάμει της οποίας με βάση τις συγκριτικές τιμές να φορολογηθούν αυτά τα ακίνητα, αλλά πήγε κατευθείαν στη φορολόγηση με βάση τη μικρότερη αντικειμενική αξία που σας είπα ότι είναι στον αστικό ιστό, στην πόλη της Ζακύνθου.
Έτσι λοιπόν, κύριε Υπουργέ, σας καλώ αύριο –γιατί τέτοια ώρα είναι αδύνατον να προβείτε σε δηλώσεις- καθ’ όλη τη διάρκεια της συζητήσεως να δώσετε λύση. Οι πολίτες της Ζακύνθου είναι εξαγριωμένοι και αγανακτισμένοι με αυτή τη κατάφωρη αδικία. Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία συνδυάζεται με κάτι το οποίο οι πάντες σήμερα ομολογούν στην Ελλάδα. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι πολιτική συγκεντροποίησης, όχι μόνο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά πλέον και της ακίνητης περιουσίας. .
Στην ουσία, με βάση τη φορολόγηση που επιβάλλετε –και δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, είναι και τα χαράτσια, είναι και η άδικη φορολογία που είχατε επιβάλει πέρυσι, είναι η αναδρομική φορολογία που έχετε επιβάλει- σε συνδυασμό με αυτά που γίνονται από τις τράπεζες και τη στάση της Κυβέρνησής σας να μην δίνει σοβαρή λύση στα κόκκινα δάνεια, αυτό συνιστά δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, αν εσείς εννοούσατε όσα είπατε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, δηλαδή ότι έχετε βρει λάθη και εσείς προσωπικά και προσπαθείτε να τα διορθώσετε –εγώ σας είπα ένα κραυγαλέο λάθος στην περίπτωση της Ζακύνθου- περιμένουμε από εσάς αύριο δήλωση-τοποθέτηση για αναστολή είσπραξης αυτών των απίθανων ποσών για την ορεινή και την αγροτική Ζάκυνθο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα άρθρα. Εκείνο που έχω να πω είναι αυτό που τόνισε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κ. Μητρόπουλος στην εισήγησή του. Αναφέρομαι στο θέμα που συζητάμε για την επέκταση του πόθεν έσχες.
Ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης ανέφερε πάμπολλους ισχυρισμούς σχετικά με το ορθό της διατάξεως. Εγώ θέλω να πω κάτι στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Την αντισυνταγματικότητα την οποία θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ότι απαιτείται σε κάθε περίπτωση αλλαγή του Κανονισμού για να συμμετέχουν οι δύο Αντιπρόεδροι του Σώματος στην Επιτροπή του «πόθεν έσχες», πώς θα την ξεπεράσετε, κύριοι Βουλευτές;
Πώς θα την ξεπεράσετε, κύριε Υπουργέ; Θα συνεχιστεί αυτή η κατηφόρα των αντισυνταγματικών διατάξεων, τις οποίες σας επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία και εσείς αγρόν αγοράζετε;
Ελπίζουμε και σ’ αυτό το θέμα αύριο να έχουμε τοποθέτηση.
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή.
Πράγματι, καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που είναι εξαγριωμένος με τον ΕΝΦΙΑ και δεν είναι μόνο στη Ζάκυνθο. Σωστά είπατε ότι υπάρχουν περίπου τέσσερις χιλιάδες οικισμοί στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν είχαν αντικειμενικό προσδιορισμό και χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τρόπος, δηλαδή η πιο φθηνή αντικειμενική αξία στην περιοχή, η οποία βέβαια, εφ’ όσον είναι η πόλη της Ζακύνθου, είναι τρελά υψηλή.
Έτσι υπάρχουν πολλές τέτοιες αδικίες. Αυτές, λοιπόν, θα κοιτάξουμε να τις θεραπεύσουμε. Όταν σας είπα ότι προ δύο εβδομάδων το αντελήφθην –γιατί κι εγώ φρέσκος είμαι- ήδη υπήρξε μία θεραπεία, η οποία δεν είναι πολύ γνωστή. Ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Θα κοιτάξουμε, λοιπόν, να το κάνουμε…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ήταν, δηλαδή, πολύ χειρότερα απ’ αυτό που έχει έρθει;
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ναι, ναι, ήταν πράγματι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Τότε, τι να πούμε;
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Τέλος πάντων, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι μεγάλο θέμα και δεν θα ήθελα εδώ να το αναπτύξω. Είναι δάνεια προς τα νοικοκυριά, προς μικρές επιχειρήσεις, προς μεγάλες επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση έχει φτιάξει μία Επιτροπή Υπουργών, για να δώσει λύσεις όσο μπορεί και να σπρώξει τα πράγματα. Πρέπει να δει το θέμα, γιατί και η οικονομία βασίζεται σ’ αυτό. Θα μας κυνηγά αυτό για πολύ καιρό, αν δεν το λύσουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, απλώς επειδή θεωρούμε θετική την πρόθεσή σας ότι θα προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα γιατί το αναγνωρίζετε, θα ήθελα να σας πω ότι εδώ υπάρχει ένα δεδομένο αυτή τη στιγμή, ότι δηλαδή καλούνται πολίτες να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά, τα οποία υπερβαίνουν –προσέξτε αυτό που θα σας πω- το εισόδημά τους.
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Το καταλαβαίνουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Επομένως, αυτό που ζητάμε από εσάς, κύριε Υπουργέ, είναι να ανασταλεί η είσπραξη αυτών των ποσών για τον πληθυσμό στη Ζάκυνθο, που αναφέρονται σε φόρο για αγροτικά και άλλα ακίνητα, εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, διότι αυτός ο κόσμος δεν έχει να τα πληρώσει. Δεν έχουν. Αυτό είναι το αίτημα. Και πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που το κρίνετε δίκαιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναιότητα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s