ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ KONΤΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24.7.14 – Καταγγελία επαίσχαιντης τροπολογίας 10 βουλευτών της ΝΔ «οι υπόδικοι αιρετοί να μην εκπίπτουν του αξιώματος» !!!!


Στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο: «Φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα, την ημέρα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τιμάμε πρώτα και κύρια τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος, της αντιδικτατορικής πάλης και εμείς οι νεότεροι θέλουμε να τους πούμε από αυτήν την Αίθουσα ότι η ζωή μας, η πορεία μας, η διαδρομή μας δεν θα ήταν αυτή που είναι. Είναι αυτή που είναι, γιατί υπήρξαν εκείνοι, γιατί υπήρξε το παράδειγμά τους, παράδειγμα ανιδιοτέλειας, παράδειγμα στράτευσης και πάθους για τη Δημοκρατία.

Χαιρετίζουμε όλους εκείνους που σε τρυφερή ηλικία των είκοσι, είκοσι πέντε ετών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, από τον μέγιστο Αλέξανδρο Παναγούλη μέχρι τον Νίκο Κιάο, τον Παύλο Κλαυδιανό, τον Θανάση Αθανασίου -το πρώτο δηλαδή αντιδικτατορικό κλιμάκιο του Ρήγα Φεραίου- που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Χαιρετίζουμε και το μεγάλο κίνημα της νεολαίας εκείνης της περιόδου, το φοιτητικό κίνημα και τις οργανώσεις της αριστεράς. Χωρίς τη δράση τους, χωρίς τη Νομική και το Πολυτεχνείο, χωρίς τον αγώνα των φοιτητών της περιόδου εκείνης δεν θα υπήρχε η πτώση της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974.

Θυμόμαστε, όμως, και υπενθυμίζουμε σε όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία το βάρβαρο καθεστώς της βίας και της ταπείνωσης της Χούντας. Πρέπει να ξαναθυμηθεί ο ελληνικός λαός και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι εκείνη την περίοδο νέα παιδιά, αγωνιστές του λαού βρέθηκαν όχι μόνο δολοφονημένοι, αλλά και βασανιζόμενοι κατά τρόπο σκληρό και απάνθρωπο στα κολαστήρια της Χούντας, στην ΕΣΑ και στην Ασφάλεια, στα ξερονήσια και στις εξορίες.

Αυτή ήταν η Δικτατορία, που σήμερα στο Κοινοβούλιο έρχονται απολογητές της η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Και κάτι ακόμα. Η Χούντα, η οποία έπεσε σαν σήμερα πριν από σαράντα χρόνια, το ’74, ήταν εκείνη που κληροδότησε στις σημερινές γενιές το δράμα της Κύπρου, την Κύπρο υπό κατοχή. Αν σήμερα η Κύπρος είναι υπό κατοχή, είναι γιατί υπήρξε το οργανωμένο από την Χούντα πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η παράδοση της μισής Κύπρου στον Αττίλα από τους χουντικούς. Αυτοί ήταν οι πατριώτες τους οποίους θαυμάζει σήμερα η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής!
Θα περιμέναμε αυτήν τη μέρα, μέρα επετείου και μνήμης, μέρα περισυλλογής, να αντιληφθούν οι πάντες ότι αυτό που ζούμε σήμερα ήταν το ζητούμενο όχι μόνο την περίοδο της Δικτατορίας, αλλά και την περίοδο πριν από τη δικτατορία, γιατί και τότε είχαμε μια ανάπηρη Δημοκρατία, με το Κομμουνιστικό Κόμμα στην παρανομία και τις οργανώσεις του λαού υπό διωγμό.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα κατακτιούνται με αγώνες και κυρίως με το σεβασμό μας στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.

Αυτό το Σύνταγμα σήμερα ποδοπατείται από την δικομματική Κυβέρνηση. Ποδοπατείται, όταν την περίοδο των μνημονίων έχουν υπογραφεί υπερδιπλάσιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου από όσες είχαν υπογραφεί από το 1974 μέχρι το 2010. Υποτιμάται το Κοινοβούλιο και ευτελίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, όταν η Κυβέρνηση φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδια χιλιάδων σελίδων, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν σε ένα εικοσιτετράωρο. Ευτελίζεται η Δημοκρατία.

Και σήμερα, όμως, στη σημερινή συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει κατατεθεί μια επαίσχυντη τροπολογία από δέκα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, η τροποποίηση του εδαφίου β΄, της παραγράφου 2 του άρθρου 236 του ν. 3852/2010.
Τι αφορά η διάταξη αυτή; Αφορά την αυτοδίκαιη έκπτωση δημοτικών αρχών ή περιφερειακών αρχών, αυτοδιοικητικών σε κάθε περίπτωση, όταν έχουν τελέσει κακούργημα για το οποίο υπάρχει αμετάκλητη ασκηθείσα ποινική δίωξη, παραπομπή δηλαδή στο ακροατήριο, και έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Αυτή η διάταξη, τη σημερινή μέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας, κυρία Υπουργέ, έρχονται και ζητάνε να αλλάξει. Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, όμως, αγαπάει και το νοικοκύρη! Διότι η τροπολογία αυτή –κοιτάξτε να δείτε τι συμβαίνει προς δόξα της Δημοκρατίας!- είχε κατατεθεί στις 23 Ιουλίου 2014 και είχε πάρει αριθμό 1615 και η ίδια τροπολογία κατατέθηκε ακριβώς την προηγούμενη μέρα με αριθμό 1610. Ποια είναι η διαφορά των δύο κειμένων; Η διαφορά είναι ότι στο δεύτερο κείμενο ζητάνε την αντικατάσταση του συγκεκριμένου άρθρου, όπως σας είπα, ενώ στο πρώτο ζητάτε την κατάργησή του.

Δηλαδή, να έχουν τελεστεί κακουργήματα, να υπάρχει αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για κακούργημα, να υπάρχει προφυλάκιση, προσωρινή κράτηση ή περιοριστικοί όροι και αυτοί οι δέκα κύριοι συνάδελφοι ζητάνε, το πρώτον, κυρία Υπουργέ, να καταργηθεί η διάταξη. Φαίνεται ότι κάποιος τους είπε: «θα μας πάρουν με τις πέτρες». Και επανήλθαν την επομένη με αυτό που συζητάμε σήμερα, τη δεύτερη τροπολογία.

Κυρία Υπουργέ, καταθέτω τις δύο τροπολογίες για τα Πρακτικά της Βουλής και σας καλώ σήμερα να μη συνδέσετε το όνομά σας με αυτό το επαίσχυντο κείμενο. Σας καλούμε να μη συνδέσετε το όνομά σας με αυτήν, να μην κάνετε δεκτή αυτήν την τροπολογία. Είναι ντροπή για δημοτικούς και νομαρχιακούς άρχοντες, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για σοβαρά κακουργήματα και στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, να ζητάνε Βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα να μην εκπέσουν αυτοδικαίως του αξιώματός των.

Το μόνο παρήγορο, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι από τους δέκα Βουλευτές που έχουν υπογράψει αυτό το κατάπτυστο κείμενο, δεν έχει έρθει κανένας στη Βουλή να το υποστηρίξει. Κάτι είναι κι αυτό. Είναι αυτό που λέμε: «υπάρχει και φιλότιμο».

Συζητάμε σήμερα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έχουμε να σας επισημάνουμε, κυρία Υπουργέ, τις σοβαρές παρατηρήσεις που κάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Δυστυχώς, το ίδιο που επισημαίνει στο σημερινό της έγγραφο προς εσάς, το είχε επισημάνει και χθες στην κυρία Υπουργό Τουρισμού, την κ. Κεφαλογιάννη, για το θέμα της εξουσιοδότησης για την έγκριση υπουργικών αποφάσεων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε –και το γνωρίζετε πολύ καλά- ότι για τη νομοθετική εξουσιοδότηση, τη δυνατότητα δηλαδή του κοινού νομοθέτη να μεταφέρει αυτή την αρμοδιότητα σε άλλα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.
Ιδίως για το θέμα της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, διαλαμβάνεται σε πάμπολλες αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά επικρατεί κατά τρόπο απόλυτο εις τη θεωρία, ότι αυτή η εξουσιοδότηση πρέπει να είναι μεν γενική για θέματα ειδικού χαρακτήρα ή τοπικού χαρακτήρα, όμως πρέπει να μπαίνει το πλαίσιο, βάσει του οποίου εσείς θα εκδώσετε την υπουργική απόφαση. Και σας αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ότι κάτι τέτοιο δεν διαλαμβάνεται στο άρθρο 47, παράγραφος 8, που συνδέεται με τη διάταξη του άρθρου 20. Πρέπει, λοιπόν, εδώ να μην εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις, κυρία Υπουργέ. Πρέπει να έχουμε έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Διαφορετικά, θα πάσχουν όλες αυτές οι αποφάσεις, τις οποίες ενδεχομένως θα εκδώσει κάποιος Υπουργός.
Επίσης, μια τελευταία παρατήρηση, γιατί έχει παρέλθει ο χρόνος. Προσέξτε τα νομοθετήματα που μας φέρνετε. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρετε στο άρθρο 42 για ‘καθ’ ύλην αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων’. Δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων υπάρχει. Να τα προσέχει λίγο η νομική υπηρεσία του Υπουργείου, διότι εκθέτουν και την ίδια και το Υπουργείο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s