«Εργασιακός μεσαίωνας στον τουρισμό» – » Οι συνταξιούχοι του ΟΔΑΖ Ζακύνθου είναι δύο χρόνια χωρίς σύνταξη» – «Μαρίνα ζακύνθου το συντομωτερο ανέκδοτο» – Καταγγελίες Στ. Κοντονη στη Βουλη κατα την συζήτηση για το τουριστικό νομοσχέδιο ( 23/7)Κατά τη συζήτησηστις 23/7/2014 στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής ανέφερε τα εξής:

«Στη χθεσινή συζήτηση θέσαμε αρκετά ζητήματα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Επ’ αυτών των ζητημάτων δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ξεκινάω με το μέγιστο ζήτημα ότι έχει μεταβληθεί η αγορά εργασίας στον τουριστικό τομέα, παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος για το οποίο υπερηφανευόσαστε, κυριολεκτικά σε ζούγκλα. Τι απαντήσεις δίνετε για όλα αυτά τα οποία σας αναφέραμε –και ανέφερε και ο κ. Μητρόπουλος προηγουμένως- για τη διάλυση και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για τη διάλυση των ταμείων; Καμία απολύτως απάντηση και κυρίως για το μέγα ζήτημα, γι’ αυτό που περιγράφεται ως αίσχος: Να έρχονται στην Ελλάδα υποτιθέμενοι μαθητευόμενοι από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι μεταβάλλονται εν μία νυκτί σε κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες!

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στις περισσότερες και μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις. Διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις, απορρυθμίζετε την αγορά εργασίας, αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται με μισθούς, ο οποίοι είναι προσβλητικοί μόνο να τους αναφέρουμε και δεν κάνετε τίποτα. Και έχετε διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας. Πώς θέλετε να προχωρήσει έτσι η κοινωνία;

Το άλλο το τερατώδες το ακούσαμε χθες σε αυτήν την Αίθουσα. Προτρέπετε το εργατικό κίνημα, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην κάνουν απεργίες,να μην απεργούν στο λιμάνι οι εργαζόμενοι στην COSCO, γιατί θα χάσουμε κινέζους τουρίστες. Δεν ξέρω πού αλλού θα φτάσετε. Έχετε δαιμονοποιήσει τα πάντα. Δαιμονοποιείτε την άσκηση των δικαιωμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης με βάση το Σύνταγμα και το νόμο. Δαιμονοποιείτε τα δικαιώματα των εργαζομένων που περιγράφονται στο Σύνταγμα και διατυπώνονται στο Σύνταγμα. Δηλαδή πρέπει εδώ να αντιληφθεί ο Έλληνας πολίτης ότι με την πολιτική σας μεταβάλλετε τη χώρα σε ένα στρατόπεδο. Θέλετε να εφαρμόσετε και να εμπεδώσετε προϋποθέσεις κράτους εκτάκτου ανάγκης. Επιτέλους, σταματήστε αυτόν τον κατήφορο και αυτήν τη ρητορεία, η οποία αναιρεί πτυχές του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου μία αναφορά. Εμείς θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία για την οποία ήρθε η κ. Βούλτεψη στη Βουλή να την παρουσιάσει και να ισχυριστεί ότι πρέπει να ψηφιστεί για τον υπάλληλο τον κ. Παππά.
Όμως, σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης –και είσαστε εδώ κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών- το εξής: Γνωρίζετε ότι συνταξιούχοι του ΟΔΑΖ στη Ζάκυνθο είναι δύο χρόνια τώρα χωρίς σύνταξη; Γνωρίζετε ότι επί αυτού του θέματος έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων και απάντηση δεν παίρνω; Γνωρίζετε ότι δύο φορές στο Α´ Θερινό Τμήμα της Βουλής τέσσερις Βουλευτές της Συμπολίτευσης, κυβερνητικοί Βουλευτές πρότειναν στην Κυβέρνηση να λυθεί το θέμα; Και δεν το λύνετε! Απορρίπτονται οι τροπολογίες των κυβερνητικών Βουλευτών!

Τι είναι αυτή η κατάσταση; Αυτό είναι όνειδος! Είσαστε αρμόδιος, κύριε Υπουργέ. Όχι εσείς προσωπικά. Είναι καθ’ ύλην αρμόδιο το Υπουργείο σας για να λύσει αυτό το ζήτημα. Πρέπει εδώ επιτέλους να λυθεί το ζήτημα των συνταξιούχων του ΟΔΑΖ! Μένουν οι άνθρωποι δύο χρόνια χωρίς σύνταξη και υπάρχει καθεστώς ανασφάλειας και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ορισμένοι εκ των οποίων θέλουν να βγουν στη σύνταξη και δεν βγαίνουν, γιατί διερωτώνται: «Τι θα μας ξημερώσει;».

Επομένως, όπως λύνετε το ένα ζήτημα, λύστε και το άλλο. Δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από μία νομοθετική ρύθμιση, την οποία σας έχουμε προτείνει και εμείς, σας έχουν προτείνει και Βουλευτές της Συμπολίτευσης.
Ακούσαμε σήμερα πάλι το φοβερό για τις επενδύσεις: Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Δύο χρόνια το ακούμε αυτό το πράγμα. Μα καλά, δεν διαβάζετε ούτε τον φιλικό στην Κυβέρνηση Τύπο; Η ΕΣΤΙΑ του Σαββάτου της 5ης Ιουλίου έχει άρθρο του Καθηγητή, διαπρεπούς οικονομολόγου, κ. Νίκου Οικονομιδη, ο οποίος τι λέει; Μην περιμένετε ιδιωτικές επενδύσεις εάν δεν εφαρμόσετε πρώτα και κύρια ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, διότι μόνο έτσι θα έρθουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Στην έρημο που έχετε διαμορφώσει, δεν έρχεται κανένας. Επομένως, αφήστε τα περί επενδύσεων. Κάντε αυτό που σας λένε επιστήμονες φιλικά προσκείμενοι στο χώρο σας και στην ιδεολογία σας για να δούμε μία άσπρη μέρα.

Κι έρχομαι στα του νομοσχεδίου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πιο σύντομο ανέκδοτο το οποίο υπάρχει στη Ζάκυνθο έχει δύο λέξεις: μαρίνα Ζακύνθου. Δεν υπάρχει πιο σύντομο. Αν θέλετε να κάνετε τον Ζακυνθινό να γελάσει, πείτε του για τη μαρίνα. Τι είναι αυτή η μαρίνα Ζακύνθου, για την οποία υπάρχει και σχετική διάταξη, την οποία και αυτή θα υπερψηφίσουμε; Πρέπει πρώτα από όλα να ξέρετε περί τίνος πρόκειται.

Από το 1999 υποτίθεται ότι η Ζάκυνθος διαθέτει μαρίνα. Λοιπόν, πάμε να ψάξουμε, κύριοι της Κυβέρνησης, να δούμε πού είναι, για να μου τη δείξετε κι εμένα και να τη δείξετε και στους Ζακυνθινούς. Μαρίνα δεν υπάρχει.
Και δεν υπάρχει μαρίνα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διότι εδώ υπάρχει ένα αλισβερίσι μεταξύ μεγάλων τεχνικών εταιριών και του ελληνικού κράτους. Το αλισβερίσι υπάρχει κυρίως με τον ΑΚΤΟΡΑ, των γνωστών συμφερόντων, ο οποίος είχε αναλάβει να την κατασκευάσει. Όμως, τελικά ήρθε σε σύγκρουση με το ελληνικό δημόσιο και έχει μείνει η κατάσταση έτσι όπως είναι σήμερα από το 1992, ενώ από το 1999 το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρει ότι μαρίνα υπάρχει.
Εμείς θα υπερψηφίσουμε τη διάταξη αυτή, διότι δίνει πίσω στο Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου μία έκταση που την είχατε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, για να δείτε ότι νομοθετείτε και «στο πόδι». Σε αυτή την έκταση θα φτιαχτεί νέα γέφυρα για να μπορέσει να εξυπηρετείται και ο ντόπιος πληθυσμός, αλλά και οι τουρίστες που κατευθύνονται στο Αργάσι και στο Βασιλικό. Γι’ αυτό ακριβώς και θα την υπερψηφίσουμε.

Σας αναφέραμε χθες ότι υπάρχει στο παρόν νομοσχέδιο μεγάλο πρόβλημα με τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Πρώτα και κύρια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Επιτέλους, αυτή την Επιστημονική Επιτροπή την λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ή όλα αυτά τα γράφουν οι άνθρωποι, διαπρεπείς επιστήμονες, έτσι για να λέγονται και να γράφονται;

Σας θέτω ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αναφέρεται στα άρθρα 3, 4, 17 και 18, σχετικά με τις οικοδομικές άδειες και τα δικαιολογητικά για τη διαδικασία χορήγησης του ειδικού σήματος. Στα άρθρα αυτά που σας ανέφερα διαλαμβάνονται κατ’ επανάληψη αναφορές στο ν. 4041/2011.

Ο νόμος αυτός, ο νόμος νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έχει κριθεί αντισυνταγματικός –και ιδίως αυτή η διάταξη- από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πως γίνεται ένας νόμος και μια διάταξη που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας να έρχεται στο παρόν σχέδιο νόμου ως οδηγός για τη νομιμοποίηση και τη συνέχιση των εργασιών ορισμένων ακινήτων. Δηλαδή, εδώ ξεπερνάτε κάθε όριο!
Σέβεστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων; Υφίσταται στην Ελλάδα κράτος δικαίου ή όλα αυτά τα λέμε για να περνάει η ώρα μας; Διότι αν, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, εσείς σεβόσαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας –και μάλιστα της ολομέλειας και μάλιστα δύο αποφάσεις έχουν εκδοθεί επ’ αυτού του θέματος-, δεν θα αναφέρατε τον αντισυνταγματικό νόμο που κατ’ αυτόν τον τρόπο μας δίδετε όχι μόνο την εντύπωση, αλλά πλέον την πεποίθηση ότι για εσάς ισχύει.

Το δεύτερο που ήθελα να αναφερθώ είναι στα θέματα του άρθρου 5 παράγραφος 2. Κοιτάξτε, κύριοι Βουλευτές, ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική εξουσιοδότηση σε διάφορα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας για να επιλύσουν ειδικότερα ή τεχνικά θέματα.

Όμως, το Σύνταγμα προβλέπει, σε κάθε περίπτωση, ότι ο κοινός νομοθέτης, η Βουλή εν προκειμένω, θα πρέπει να θέσει το πλαίσιο κατά τρόπο ορισμένο, βάσει του οποίου θα κινηθεί η εκτελεστική εξουσία για να επιλύσει νομοθετικά αυτά τα ζητήματα. Σας λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο που δίδεται η εξουσιοδότηση, δίδεται παντελώς αορίστως και σας προτρέπει αντί για υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα.

Γιατί, όμως, το κάνετε εσείς με υπουργικές αποφάσεις; Το κάνετε προς δόξαν της διαπλοκής και προς δόξαν του πελατειακού κράτους που κατά τα άλλα μας λέτε ότι καταργείτε. Διότι με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιήσετε τους «ημετέρους» με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες σε ένα αόριστο πλαίσιο θα διαμορφώσουν μια κατάσταση, η οποία θα είναι όνειδος για το νομικό μας πολιτισμό.

Αναφέρομαι επιγραμματικά σε αυτά που λέει η Επιστημονική για το άρθρο 3 και για το άρθρο 19 παράγραφος 2 και 4 που αναφέρονται στις παρανομίες στα χιονοδρομικά κέντρα.
Στο άρθρο 20 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αναφέρεται ότι δίδεται η δυνατότητα στις παραλίες να γίνονται μικρά έργα, τα οποία θα εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις, οι οποίες γειτνιάζουν με αυτές τις παραλίες. Κι έρχεται πάλι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και σας λέει ότι αυτά πρέπει να γίνονται με φειδώ, με ειδικές και εμπεριστατωμένες μελέτες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εδώ τώρα μη μας πείτε ότι αυτή η ρύθμιση ήρθε καλά κι ως έτυχε. Αυτή η ρύθμιση συνδυάζεται άμεσα με τις προθέσεις της Κυβέρνησης με την εκχώρηση των αιγιαλών και των παραλιών και είναι προπομπός αυτού που εσείς φέρνετε εντός των επομένων ημερών. Είναι όνειδος αυτό που γίνεται στις παραλίες και στους αιγιαλούς. Είναι αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις αυτές, γιατί ξέρετε ότι αυτοί οι χώροι είναι κοινόχρηστοι κατά το Σύνταγμα. Εσείς εκχωρείτε τα πάντα στα ιδιωτικά συμφέροντα και στους φίλους σας.

Είναι αποκαλυπτικά και αυτά που κάνετε, αλλά και αυτά που σας λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Λάβετε τους επιτέλους υπ’ όψιν. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής και με αυτά που έχει κάνει μέχρι σήμερα και με αυτά που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει με το θέμα των αιγιαλών. Διότι δεν μπορώ διαφορετικά να διαβάσω την παράγραφο 7 στην τροπολογία που φέρει και την υπογραφή πρώτα και κύρια της κυρίας Υπουργού σχετικά με την παραπέρα παραχώρηση σε επιχειρηματίες -και μάλιστα με διαδικασίες πάρα πολύ σύντομες- της εκμετάλλευσης μέρους των αιγιαλών και των παραλιών.

Θα ήθελα να τονίσω, κυρία Πρόεδρε, ότι στην ουσία έχουμε νέα παρέκκλιση από το βασικό ν. 2971/2001 που ρυθμίζει τα θέματα αυτά. Επομένως, και αυτό που γίνεται σήμερα και αυτό που είχε ψηφιστεί πέρυσι, αλλά κυρίως το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που φέρνει οσονούπω η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι τα πολύ σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν κι εμείς λέμε ότι όλα αυτά έχουν μία συνέχεια, μία κυβερνητική συνέπεια παράβασης στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και εκχώρησης δικαιωμάτων σε ιδιώτες, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα, δεν θα έπρεπε να τα έχουν.
Λέω, κατά το Σύνταγμα και τονίζω και κατά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία, κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, θέτει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων.

Γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά που θέσαμε αρκετοί Βουλευτές και νομίζω ότι ανέλυσα όσο καλύτερα μπορούσα από του Βήματος της Ολομέλειας, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Αισθάνεται η κυρία Υπουργός και η Κυβέρνηση την ανάγκη να τοποθετηθεί στις αιτιάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής; Διότι για αυτά τα θέματα δεν ακούσαμε κουβέντα. Δεν ακούσαμε το παραμικρό. Πώς περνάνε έτσι; Κάνουμε δύο μέρες συζήτηση στην Ολομέλεια. Τα θέματα αντισυνταγματικότητας που αναφύονται, δεν θα τα λύσει η Κυβέρνηση, δεν θα τοποθετηθεί;

Το δεύτερο που ήθελα να πω, κυρία Πρόεδρε, έχει να κάνει με τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το έχουν θέσει πάρα πολλοί συνάδελφοι. Γι’ αυτό το μέγα ζήτημα δεν έχει ακουστεί κάτι. Με το να υπερηφανευόμαστε για τη ροή και την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι είπαμε ότι καλό είναι. Για να δούμε, όμως, ποιες συνθήκες επικρατούν για την κύρια μάζα των εργαζομένων, γιατί αυτοί στην ουσία είναι η καρδιά του τουρισμού, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσέρχονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες. Γι’ αυτό το σκάνδαλο, γι’ αυτή την ελεεινότητα που επικρατεί στις τουριστικές επιχειρήσεις με τους υποτιθέμενους μαθητευόμενους εκ της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι έρχονται και κάνουν εργασία και μάλιστα σκληρή, κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη, γι’ αυτά δεν έχει να πει τίποτα το Υπουργείο;

Θα τελειώσω, κυρία Πρόεδρε, με κάτι το οποίο ακούστηκε στην Αίθουσα δυστυχώς και σήμερα. Αναφέρθηκε ότι το θέμα της πολιτικής σταθερότητας ευνοεί το τουριστικό ρεύμα.
Κυρία Πρόεδρε, αύριο έχουμε την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα. Και η Αριστερά στην Ελλάδα που έδωσε αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θέλει να τονίσει για άλλη μία φορά ότι πολιτική σταθερότητα στη χώρα έχουμε από το 1974. Έχουμε πολιτική σταθερότητα γιατί το πολίτευμά μας και το Σύνταγμα βασίζεται στην εναλλαγή των κυβερνήσεων. Αν για κάποιους οι εκλογές, η εναλλαγή των κυβερνήσεων, η πολιτική πάλη δεν συνιστά σταθερότητα, τι θέλουν; Να καταργήσουμε το Σύνταγμα; Να καταργήσουμε τις εκλογές; Να τους ορίσουμε μόνιμους κυβερνήτες για να λένε ότι έχουμε σταθερότητα;

Επομένως, κυρία Πρόεδρε, σε τελική ανάλυση πρέπει να τελειώσει αυτή η συζήτηση. Και νομίζω ότι ως δείγμα γραφής σεβασμού στον αγώνα χιλιάδων αγωνιστών οι οποίοι έδωσαν την ψυχή τους, το αίμα τους και τη ζωή τους την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα, καλό θα είναι να προστατεύουμε τη Δημοκρατία και το πολίτευμα από τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Και να το προστατεύουμε και στα λόγια και στα έργα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.