«Αυξάνει το τουριστικό ρεύμα και από την άλλη μεριά κλείνουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως στη Ζάκυνθο» 22/7- Ομιλία βουλευτή Ζακύθου Στ Κοντονη στη συζήτηση για το ν/σχ «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων …»


Ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Τριαντάφυλλε, ήταν πολύ σωστά αυτά που είπατε στην Εθνική Αντιπροσωπεία απόψε το βράδυ σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη. Θα λέγαμε όμως ότι αυτές τις σκέψεις σας θα έπρεπε να τις είχατε διαβιβάσει κατά πρώτο και κύριο λόγο στον Πρωθυπουργό, ο οποίος σε τόσο σοβαρά διεθνή ζητήματα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά και στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βενιζέλο, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος λάμπει διά της απουσίας του, όπως λάμπει διά της απουσίας της και η Ελληνική Κυβέρνηση. Διαφορετικά, αν δεν το κάνετε αυτό στους καθ’ ύλην αρμοδίους, αυτό στην απλή ελληνική λέγεται «υποκρισία» και καλό είναι να αποφεύγουμε την υποκρισία, όταν μιλάμε σε αυτήν την Αίθουσα.

Ακούσαμε από πολλούς Βουλευτές, αλλά και από την κυρία Υπουργό σήμερα την κατηγορία στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν αντιλαμβανόμαστε τα μεγάλα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στο θέμα του τουρισμού. Και ρωτάμε: Έναντι ποίων ανταγωνιστικών χωρών η Ελλάδα έχει αυξήσει το τουριστικό ρεύμα τα τελευταία δύο χρόνια; Μήπως αυτά τα κράτη δεν είναι τα κράτη της μεσογειακής λεκάνης της Βόρειας Αφρικής; Δεν είναι η Αίγυπτος, η Τυνησία, τα άλλα κράτη που δοκιμάστηκαν με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη»; Δεν είναι αυτά;

Και δεν έχει άμεση συνάρτηση η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα με την πολιτική αστάθεια, επί της ουσίας και κυριολεκτώντας, η οποία λαμβάνει χώρα σε αυτά τα κράτη; Μα δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος να μην το παραδέχεται αυτό.

Μόνο ορισμένοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –και λυπάμαι που μεταξύ αυτών ήταν και η κυρία Υπουργός- προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η Κυβέρνηση πέτυχε. Πέτυχε σε κάτι για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα έχει να κάνει με τα προβλήματα των ανταγωνιστικών χωρών. Διαφορετικά δεν θα αύξανε το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει το ίδιο και στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Δεν είναι, λοιπόν, η πολιτική της Κυβέρνησης η οποία έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Είναι οι γεωπολιτικές σχέσεις και η γεωπολιτική πραγματικότητα, οι συγκρούσεις και η αστάθεια σε άλλα ανταγωνιστικά κράτη.
Το είπε, εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Κοιτάξτε την αστάθεια στα κράτη του αραβικού κόσμου, η οποία μας έφερε εμάς τουρίστες στην Ελλάδα». Αυτή είναι η αλήθεια. Την είπε ο κ. Καραγκούνης σήμερα.

Βεβαίως, δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, πώς εσείς χαρακτηρίζετε αστάθεια αυτό το οποίο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των νόμων και του Συνάγματος.

Χαρακτηρίζετε αστάθεια το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τα συνταγματικά του δικαιώματα καταθέτοντας πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση; Αυτό είναι αστάθεια και την ταυτίζετε με την κατάσταση των χωρών της Βόρειας Αφρικής; Είναι αστάθεια όταν ένα πολιτικό κόμμα ασκεί στο πλαίσιο του Συντάγματος αυτά που επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα;
Αν είναι έτσι, κύριε Καραγκούνη, θα πρέπει να απευθυνθείτε, το πρώτον, στον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει ήδη ρίξει μία κυβέρνηση και ο οποίος ζήταγε εκλογές μέσα σε δέκα μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπανδρέου. Γιατί δεν το κάνετε αυτό και στον κύριο Πρωθυπουργό; Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Επομένως, μην πανηγυρίζετε, κύριοι της Κυβέρνησης. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, δεν ήταν η πολιτική σας η κατάλληλη.

Διότι εδώ, ειλικρινά, θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς έχει συμβεί μία πραγματικά μαγική εικόνα, η οποία λαμβάνει χώρα στην ελληνική επικράτεια.

Πώς είναι δυνατόν, κυρία Υπουργέ, να αυξάνει το τουριστικό ρεύμα στη χώρα και από την άλλη μεριά να κλείνουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις; Ελάτε στη Ζάκυνθο να δείτε πόσες έχουν βάλει λουκέτο από πέρυσι.
Αυτό είναι το προϊόν της πολιτικής σας! Αυτό, αποκλειστικά και μόνο. Διότι αν θέλατε να παρέμβετε ουσιαστικά και να έχετε ένα λόγο για την άσκηση της τουριστικής πολιτικής, θα μιλάγατε για τα μεγάλα και σοβαρά και θα πράττατε αντιστοίχως.

Τι σας λέμε; Γιατί αυτήν την ώρα η διακίνηση του μέγιστου αριθμού των τουριστών στην Ευρώπη γίνεται από δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν στήσει καρτέλ; Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Είναι κάτι που ανεβάζει το τουριστικό κόστος και το πληρώνει και ο Έλληνας επιχειρηματίας και ο ελληνικός λαός.

Εδώ η Κυβέρνησή σας κατάργησε τον εθνικό αερομεταφορέα, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο και τον έκανε, όπως πολύ σωστά έχει πει στην Αίθουσα αυτή ο κ. Σηφουνάκης, ένα περιφερειακό ΚΤΕΛ. Και αφού το έκανε ΚΤΕΛ, παρέδωσε την αεροπλοΐα σε έναν και μόνο. Το κρατικό μονοπώλιο έγινε, προς δόξα των συμφερόντων της διαπλοκής και της διαφθοράς, ιδιωτικό. Να, λοιπόν, η πολιτική σας!

Εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων αντιλαμβάνεστε ότι και οι επιχειρηματίες, όχι μόνο γιατί θέλουν να αυξήσουν την υπεραξία από το παραγόμενο από αυτούς προϊόν, απορρυθμίζουν εντελώς τις σχέσεις εργασίας, μειώνουν τους μισθούς, έχουμε «μαύρη» εργασία. Απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

Και εδώ η Κυβέρνησή σας έχει παρέμβαση. Τι έχει κάνει με τους επόπτες εργασίας; Να σας πω το παράδειγμα; Στη Ζάκυνθο έχει μείνει ένας επόπτης με έναν οδηγό και δεν του καλύπτετε ούτε τα έξοδα μετακίνησης.

Αυτά είναι τα θέματα.
Και πλάι σε αυτό σε όλα όσα σας έχω πει είναι και το μεγάλο κόστος δανεισμού που έχουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έτσι διαμορφώνεται μία άλλη κατάσταση στον τουρισμό.

Σε αυτά, όμως, τα μεγάλα και σοβαρά εσείς έχετε απόλυτη αποχή. Απέχετε! Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μας λέτε πόσοι τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα. Ναι, που διαχέεται όμως αυτό το προϊόν; Ποια είναι τα έσοδα υπέρ του ελληνικού δημοσίου αλλά και υπέρ των εργαζομένων και των εμπλεκομένων στον τουρισμό; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Δώστε απαντήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρθηκαν πάρα πολλοί στο θέμα των υποδομών. Αναφέρθηκε και ο κ. Κριτσωτάκης στο θέμα του μουσείου του Ηρακλείου. Το μουσείο της Ζακύνθου πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να ανοίξει, κυρία Υπουργέ. Τι τουρισμό θέλετε; Θέλετε τουρισμό για ποιους; Εάν εσείς δεν ενισχύσετε αυτές τις δομές, τότε πώς θέλετε ποιοτικό τουρισμό, όταν τα μουσεία μας είναι κλειστά;

Όταν, κυρία Υπουργέ το νοσοκομείο Ζακύνθου, ένα εξαιρετικό νοσοκομείο με τρομερές δυνατότητες προσπαθείτε να το καταστήσετε Κέντρο Υγείας, πώς ο τουρισμός στη Ζάκυνθο και στα άλλα νησιά θα αναπτυχθεί; Πώς θα διαπραγματευθούν ακόμα και οι επιχειρηματίες του τουρισμού καλύτερα τουριστικά πακέτα με αυτούς που έρχονται και πλασάρουν το τουριστικό προϊόν; Βλέπετε, λοιπόν, ότι εκεί είναι τα μεγάλα διακυβεύματα σήμερα για τον τουρισμό.

Θα αναφερθώ αύριο στις σοβαρότατες παρατηρήσεις που έχει καταθέσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Βεβαίως, ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει μόνιμο διαζύγιο με την συνταγματικότητα. Και αυτό δεν έχει κριθεί μόνο με το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά με πλειάδα άλλα νομοσχέδια.
Το χειρότερο είναι ότι στην υπόθεση της ΔΕΗ αρνηθήκατε να ζητήσετε ακόμα και τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου!»

Αθήνα, 23/7/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s