Κατάμεστη ήταν την Τετάρτη 9 Ιούλη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην εκδήλωση-διαμαρτυρία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο


Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιούλη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-διαμαρτυρία για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό ότι σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έχει ήδη αποπλεύσει με προορισμό το ορισμένο σημείο στο οποίο θα γίνει εν πλω η εξουδετέρωση 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα που ενέσκηψε «στην πόρτα μας», για το οποίο δυστυχώς, απουσιάζει η σαφής ενημέρωση από την πολιτεία και τις αρχές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και στήριζαν μεγάλος αριθμός επιστημονικών, κοινωνικών, επαγγελματικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων όπως:

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΝΟΖ,
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ, ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΛΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΜΕΛΟΣ ΣΑΔΑΣ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Παρόντες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Κοντονής, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Νιοτόπουλος ο κ. Μ. Μαρίνος-Κουρής, εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νησιού και πολύς κόσμος που θέλησε να ενημερωθεί από τους καλεσμένους επιστήμονες σχετικά με τους κινδύνους της διαδικασίας.

Οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

– Ο Κων/νος Καζανάς, Νομικός Σύμβουλο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και

– Ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και των Αποστολών για την Άρση του Αποκλεισμού στη Γάζα.

οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΣΙΑΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΩΤΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Υπάρχει φόβος των αρχών απέναντι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα στο να στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, πέρα από κάθε συνήθη διεθνή πρακτική, δεν έχει δοθεί για αξιολόγηση τουλάχιστον στις χώρες στων οποίων τα νερά θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία και που θίγονται σε περίπτωση ατυχήματος. Η μέθοδος της υδρόλυσης είναι μεν γνωστή, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η μεθοδολογία με την οποία θα εξελιχθεί η υδρόλυση. Όμως οι αρχές περιορίστηκαν στην έγκριση του ΟΗΕ. Κι όμως, η επιστήμονες του ΟΗΕ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για το θέμα. Η τύχη της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια ορισμένων αμερικανών στρατιωτικών που αποφάσισαν ότι η υδρόλυση μπορεί να γίνει εν πλω, για πρώτη φορά στην ιστορία».

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΖΑΝΑΣ – ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετική ανακοίνωση από τον οργανισμό απαγόρευσης των χημικών όπλων, διαφορετική από το υπουργείο εξωτερικών, άλλες το αμερικανικό υπουργείο άμυνας. Η μόνη οδός πλέον είναι η νομική. Ηδη έχουν ξεκινήσει πολλές ακτιβιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και θα συνεχιστούν ακόμη περισσότερες-την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Από την Κρήτη ετοιμάζεται πρωτοβουλία για να βγουν «στα ανοιχτά» με σκάφη για αποκλεισμό. Υπάρχει και το αμιγώς νομικό. Δικονομικά και διαδικαστικά έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο και στον ΟΗΕ, ώστε να σταματήσουμε τη διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι το ζήτημα εντέχνως υποβαθμίζεται από πολλά ΜΜΕ, αλλά σιγά-σιγά ο κόσμος συντονίζεται και ο αγώνας θα έχει αποτέλεσμα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s