«Μια σκούπα για το Δήμο Ζακύνθου»Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ερμής» στις 8.4.14

Μια σκούπα για το Δήμο Ζακύνθου
Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα «μικρά» της καθημερινότητας μας:

Ας πούμε την καθαριότητα,
Ας πούμε το πράσινο και τα παρτέρια,
Ας πούμε του κάδους απορριμάτων και ανακύκλωσης,
Ας πούμε τις λακκούβες των δρόμων και τη στάθμευση,
Ας πούμε τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους,

Ας πούμε τις παιδικές χαρές…

Αλλά είναι «μικρά» αυτά?
Αυτά είναι η καθημερινότητά μας. Είναι η – ζητούμενη- Ποιότητα Ζωής μας.

Ας μιλήσουμε με φωτογραφίες:
Φωτογραφία 1η: Παραλία Λαγανά-Μπούκα: Επί μήνες υπάρχουν εκεί καλάμια,μπουκάλια και κάθε είδους απορρίμματα. Καλά οι Ζακυνθινοί/ες που κάνουν εκεί τη χειμωνιάτικη βόλτα τους δεν «υπολογίζονται», αλλά ούτε για τους τουρίστες-που όπου νάναι θα αφιχθούν- δεν νοιάζεστε κ.Δήμαρχε?
11012014242 Στην ίδια περιοχή (κεντρικός δρόμος Λαγανά),το πεζοδρόμιο παραμένει επί χρόνια χωρίς πλακόστρωση. Στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού, κ. Δήμαρχε δεν καταφέρατε να βρείτε ένα ΕΣΠΑ, να πλακοστρώσετε τη μια πλευρά του κεντρικότερου δρόμου του Λαγανά? Βρήκατε όμως ένα ΕΣΠΑ για να μεταφέρετε δροσερό-βιοκλιματικό- αέρα στην Πλατεία Σολωμού το καλοκαίρι.
Μπουμπουκιασμένη, αλλά και -πολύ- χορταριασμένη, η Ζάκυνθος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Έλληνες ταξιδιώτες του Πάσχα και τους πρώτους ξένους τουρίστες. Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο το ξεχορτάριασμα κ.Δήμαρχε? Είναι τόσο δύσκολο το σκάψιμο,ο εμπλουτισμός των παρτεριών,το φύτεμα ανθεκτικών φυτών? Ή θα φυτέψετε πάλι τα -κατ έτος- θνησιγενή λουλουδάκια μιας χρήσεως,στα παραθαλάσσια παρτέρια της πόλης.
ποδηλ.καστορ. Φωτογραφία 2η: Είναι από την Καστοριά. Δείχνει καλαίσθητες «δέστρες»ποδηλάτων. Υπάρχουν φυσικά και ποδηλατόδρομοι για τους Καστοριανούς. Αλήθεια κ.Δήμαρχε από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τώρα, γιατί δεν υλοποιήσατε την ανακοίνωση σας, για 50 κοινόχρηστα ποδήλατα? Όταν μάλιστα απο το 2012 εντάχθηκε ο προυπολογισμός σας για τα ποδήλατα,αξίας 221.000 ευρώ! (δηλ. κόστος μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης,περίπου 4.400 ευρώ ανά ποδήλατο!). Αλήθεια 2 ολόκληρα χρόνια μετά, που βρίσκονται αυτά τα κοινόχρηστα ποδήλατα?
Οι κάδοι απορριμμάτων σπανίζουν ή είναι υπερπλήρεις επί πολλές-πολλές ώρες την ημέρα. Δυο και τρεις φορές την ημέρα αδειάζονται οι κάδοι σε άλλες πόλεις π.χ. στην όχι και τόσο μακρινή Κομοτηνή (και σίγουρα φτωχότερη από τη Ζάκυνθο). Βυθιζόμενους (σαν ασανσέρ) κάδους απορριμμάτων συναντήσαμε ήδη απο το 2011 στην Θράκη (πχ Αλεξανδρούπολη). Αυτό μάλλον αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός για τους κατοίκους ενός από τα τουριστικότερα νησιά της Ελλάδας.Όσο για τους κάδους Ανακύκλωσης-λόγω ανυπαρξίας- οι πιο συνειδητοποιημένοι κάτοικοι,αναγκάζονται να μεταφέρουν με αυτοκίνητο τα ανακυκλώσιμα στην παραλιακή οδό (ευτυχώς εκεί υπάρχουν). Όσο για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης των πολιτών -για την Ανακύκλωση- έχουν προ πολλού τερματιστεί. Και θέλουμε να φτιάξουμε και Χ.Υ.Τ.Υ. τρομάρα μας.
Υποσχέσεις έμειναν οι εξαγγελίες σας για απομάκρυνση των οχλουσών κατασκευών που υπάρχουν πάνω (!) στα πεζοδρόμια. Τα οποία -πέραν των άλλων- παρουσιάζουν μια ημικατεστραμένη όψη. Ότι χαλάει δεν επιδιορθώνεται.
Λακκούβες -και απο έργα- στους δρόμους δεν αποκαθίστανται: Περάστε κ.Δήμαρχε μια βόλτα πχ από την αρχή της οδού Καποδιστρίου: Ελάχιστη άσφαλτος (στην άκρη μόνο) της λακκούβας των έργων και τις επόμενες μέρες, πλήρης επικάλυψη (και της ελάχιστης ασφάλτου!) με αμμοχάλικο.
Για χώρους στάθμευσης πχ στις εισόδους της πόλης, που θα έβρισκε ή θα δημιουργούσε η Δημοτ.Αρχή,ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Στην καλύτερη περίπτωση δημιουργήθηκαν μόνο ιδιωτικά πάρκινγκ, χωρίς φυσικά συμμετοχή του Δήμου.
Στο Βασίλειο της Προχειρότητας του Δήμου,θα χρεώσουμε και την προ ημερών, απόρριψη από τη Διαχειριστική Αρχή,του σχεδίου του Δήμου για Ανάπλαση της παραλιακής οδού: Ούτε λίγο ούτε πολύ, έλειπαν έξι (6!) άδειες,μελέτες κλπ,από το φάκελο του έργου.
Υ.Γ. (αλλά όχι λιγότερο σημαντικό):
25032014263 κ.Δήμαρχε, στην παιδική Χαρά της Αγ.Τριάδας-την οποία παρατύπως ή παρανόμως συρρικνώσατε- έχετε αφήσει ολόκληρη τη νότια πλευρά ακάλυπτη. Η τοποθέτηση ενός -πλαστικού πχ- διχτυού, δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα με τον Αιγιαλό. Ο κίνδυνος για τα μικρά παιδιά-από αυτή σας την παράλειψη- είναι προφανής. Η υψομετρική διαφορά παιδικής χαράς και θάλασσας, είναι πηγή πολύ μεγάλου άγχους για τους συνοδούς των παιδιών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αυτή τη φορά οι εκλογές προσφέρουν μια προσδοκία:
Δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παραπάνω «μικρά» της καθημερινότητας μας, θα επιλύσει η «Ζακυνθινή Αναγέννηση» με υποψ. Δήμαρχο τον Μίμη Κουρή.
Αλλά αν δεν το πράξουν ο Μίμης Κουρής και το στελεχικό δυναμικό του (στο οποίο συμμετέχουν και ικανότατοι τεχνικοί επιστήμονες), ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?
Θα αφήσουμε οι Ζακυνθινοί πολίτες, να περάσουν άπρακτα ακόμη 4 χρόνια?

Θανάσης Καραίσκος. Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s