Λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων υπόσχεται ο Μίμης Κουρής


Τις θέσεις του συνδυασμού της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» για τα ζητήματα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων παρουσίασε ο επικεφαλής Μίμης Μαρίνος Κουρής αλλά και μέλη του ψηφοδελτίου κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της δημοτικής κίνησης.
kouris21-685x320 Με δεδομένο ότι τα προβλήματα που αφορούν την καθαριότητα στη Ζάκυνθο είναι ιδιαίτερα την στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την νέα τουριστική σεζόν, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Καραΐσκος, Γιάννης Λευτεράτος, Ανδρέας Μαρινάκης και Νίκος Ζαράνης παρουσίασαν το πρόγραμμα του συνδυασμού για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, ενώ έκαναν ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις της λειτουργίας του δεματοποιητή αλλά και με το ΧΑΔΑ στον Αγαλά, που συνεχίζει να κουφοκαίει εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Μ. Μαρίνος Κουρής υποστήριξε πως λάθη και παραλήψεις από όλη την κλίμακα της διοίκησης μας έχουν οδηγήσει σήμερα σε εκβιαστικά διλήμματα.
«Εμείς καταγγέλλουμε όλα αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις. Σαν νέα δημοτική αρχή θα έχουμε στα χέρια μας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δεσμευόμαστε πως θα δώσουμε μια βιώσιμη λύση» τόνισε.
Στην συνέχεια ο κ. Καραΐσκος σχολίασε πως η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και συμπλήρωσε πως οι ζακυνθινοί θέλουν να βρίσκουν κάδους στην γειτονιά τους αλλά και να μπορούν να ανακυκλώσουν τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.
«Υπάρχει μια άκρατη προχειρότητα που δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή αλλά και τις προηγούμενες» δήλωσε και συμπλήρωσε πως το πρόβλημα της διαχείρισης είναι άμεσο και πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την παρούσα δημοτική αρχή.
«Ακούμε για μεταφορά στην Κεφαλονιά, για δεματοποιητές κ.α. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην προχειρότητα» τόνισε σχετικά.
Στην συνέχεια ο κ. Λευτεράτος τόνισε πως οποιαδήποτε κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση για τη λύση του είναι “ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων” που όχι μόνο είναι βιώσιμη αλλά εξασφαλίζει μια ελκυστική ταυτότητα για το νησί και κριτήριο προτίμησης για μεγάλο τμήμα τουριστών.
« Η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων (ΟΔΑ) προστατεύει το περιβάλλον και μιμείται την φύση όπου τίποτα δεν πάει χαμένο» ανέφερε και συμπλήρωσε πως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση θα εφαρμοστεί με λήψη μέτρων: Πρόληψη, διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση και κομποστοποίηση για μείωση του υπολείμματος» δήλωσε ο κ. Λευτεράτο συμπληρώνοντας πως επιβάλλεται ανάπτυξη δικτύου κάδων ανακύκλωσης (από έναν σταδιακά σε τέσσερις) και κομποστοποιητών σε όλο το νησί αλλά και επέκταση και εκσυγχρονισμό του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά και χώρων για τη συλλογή αντικειμένων ειδικής επεξεργασίας (π.χ. ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, φωτοκύκλωση κ.τ.λ.).
Ο κ. Λευτεράτος δήλωσε ακόμη πως για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβάλλεται να δημιουργηθούν δίκτυα “πράσινων σημείων” (δηλαδή κέντρων ανακύκλωσης) στην πόλη και σε κάθε χωριό για την ευκολότερη πρόσβαση των δημοτών, καθώς και σε ξενοδοχεία, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α. σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ επεσήμανε πως η τιμολόγηση των τελών καθαριότητας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ποσότητα και το είδος των αποβλήτων και όχι των τετραγωνικών μέτρων.
«Η τεράστια σημασία του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την οικονομική του ανάπτυξη, καθιστά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων κοινωνικό αγαθό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει έρμαιο των κανόνων της αγοράς» σημείωσε ακόμη, τονίζοντας πως τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνουν με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και όχι με ΣΔΙΤ.
Τέλος, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του φορέα διαχείρισης, ο κ. Λευτεράτος σημείωσε η δημοτική Κίνηση Ζακυνθινή Αναγέννηση θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας τους. Επισημαίνεται ότι με τις διαδικασίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η οργανωμένη λειτουργία του συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την πληρέστερη επιμόρφωση και κατάρτισή του.
Στο σημαντικό ζήτημα της χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ στάθηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μαρινάκης, ο οποίος σχολίασε πως η δημοτική κίνηση στρέφεται κατά στα εκβιαστικά διλήμματα και στην χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Λίβα, τονίζοντας πως οποιαδήποτε αστοχία στο έργο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον υδροφόρο ορίζοντα.
«Άμεσα και με δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να επιλεγεί με αδιαμφισβήτητες από επιστημονική άποψη διαδικασίες, ενημέρωση και διαβούλευση με τους δημότες» σημείωσε και συμπλήρωσε πως η λύση του δεματοποιητή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να είναι προσωρινή.
Ο ίδιος στάθηκε ακόμη στην ανάγκη αποκατάστασης και ασφαλούς “μεταφροντίδας” του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και τη δημιουργία επισκέψιμου φυσικού πάρκου σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης θαλάσσιου πάρκου.
Τέλος, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαράνης έκανε λόγο για αδιαφορία για την ύπαρξη της χωματερής του Αγαλά και το γεγονός ότι η μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων την έχει καταστήσει “ωρολογιακή βόμβα”.
«Είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση/εξυγίανση της χωματερής του Αγαλά» σημείωσε προτείνοντας καταρχήν την αναγνώριση του χώρου ως ΧΑΔΑ ενώ τόνισε πως το πρόβλημα επηρεάζει ακόμη το Κερί και τη Λιθακιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s