Στ. Κοντονής: » Ο φόρος των ακινήτων ειναι αντισυνταγματικός γιατί είναι ταξικός και υποχρεώνει τους φτωχούς να πληρώνουν περισσότερα από τους πλούσιους» – Την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε στη βουλή ο βουλευτής Ζακύνθου


Κατά την χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Φόρο Ακινήτων, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη της ένστασης αντισυνταγματικότητας του σχετικού νομοσχεδίου. Στην ομιλία του δήλωσε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι η ένσταση η οποία έχει κατατεθεί είναι νόμω βάσιμη. Στηρίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος και είναι και ουσία βάσιμη. Θα σας αναφέρω, λοιπόν, τρία παραδείγματα, σχετικά με το πώς μεταχειρίζεστε τους φτωχούς και τους ανήμπορους με αυτό το νομοσχέδιο.

Πρώτον, θέλω να τονίσω ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ πλήρωναν μέχρι πρότινος το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ως συνταγματικό υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινό μέτρο. Εσείς σήμερα το κάνετε μόνιμο.

Δεύτερο παράδειγμα είναι ότι όσοι είχαν ιδιοκτησία, ακίνητα τα οποία δεν είχαν συνδεθεί με την ηλεκτροδότηση, αυτοί δεν πλήρωναν καθόλου χαράτσι. Τώρα βάζετε και σ’ αυτούς. Πρόκειται για κουφάρια άδεια των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να τα ηλεκτροδοτήσουν, αλλά ούτε να πληρώσουν το ελάχιστο πάγιο και εσείς τους βάζετε αυτά τα απαράδεκτα χαράτσια.

Το τρίτο παράδειγμα είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής Βουλής περνάει νομοσχέδιο με το οποίο φορολογούνται τα αγροτικά ακίνητα. Και στον αντίποδα αυτών των επαχθών μέτρων για τους φτωχούς και ανήμπορους, κάνετε την αντίστροφη πορεία γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν και κατέχουν.

Σας τονίζουμε και σας λέμε ότι ο συντελεστής του φόρου μειώνεται ανάλογα με την αύξηση της τιμής ζώνης. Και σας φέρνω ένα παράδειγμα. Σε τιμή ζώνης έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό, ο συντελεστής είναι 0,80%, ενώ μειώνεται και φτάνει μέχρι το 0,2% για τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ. Αυτός δεν είναι προκλητικός τρόπος με τον οποίο ευνοείτε αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αντίθετα με αυτά που σας είπα προηγουμένως;

Και ακόμα χειρότερα, έχουμε φοροελαφρύνσεις για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού καταργήσατε το 2%. Προσέξτε τώρα! Σ’ αυτή την περίπτωση, ο κάτοχος ακίνητης περιουσίας 10.000.000 ευρώ θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο 93.600 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 144.000 ευρώ. Θα πληρώσει, δηλαδή, 50.800 ευρώ λιγότερα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνετε. Τους μεν αδύναμους τους χαρατσώνετε, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μέχρι και οι αγρότες, αλλά και τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα, ενώ στους άλλους βάζετε φοροαπαλλαγή. Όμως, εδώ ξεπερνάτε κάθε όριο αντισυνταγματικότητας.

Η κ. Πατριανάκου μίλησε για την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Θα ήθελα, λοιπόν, κυρία Πατριανάκου, να διαβάσετε τι λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, την οποία και επικαλείστε, στη σελίδα 15. Διότι στο νομοσχέδιο, για παράδειγμα, για τα αυθαίρετα που ήταν κόλαφος για την Κυβέρνηση αυτά που έλεγε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, δεν την πήρατε καθόλου υπόψη σας και την παρακάμψατε.

Όσον αφορά, λοιπόν, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ήθελα να διαβάσετε τι λέει στη σελίδα 15, για να δείτε τι λέει για τη φωτογραφική διάταξη του άρθρου 38 παράγραφος 3 που αφορά τον κ. Γκίκα Μάναλη. Έτσι νομοθετείτε!

Στη σελίδα 15, λοιπόν, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σας λέει ότι είναι απαράδεκτη η φωτογραφική διάταξη που θέλετε να περάσετε και με την οποία απαλλάσσετε τον κ. Γκίκα Μάναλη από ποινικές και αστικές ευθύνες και μάλιστα εκ των προτέρων. Σας το λέει επί λέξει, κυρία Πατριανάκου. Και αναφέρομαι σε εσάς, γιατί εσείς είχατε το κουράγιο να επικαλεστείτε την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, λοιπόν, σας λέει τα εξής: «Σημειώνεται ότι αν μεν η απαλλαγή του ειδικού διαχειριστή από ποινική ευθύνη αφορά ήδη τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις, μπορεί να διατυπωθεί προβληματισμός αν η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά αμνηστία, η οποία όμως παρέχεται μόνο υπό τους όρους των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 47 του Συντάγματος. Εάν δε αφορά την απαλλαγή του για μελλοντικές πράξεις, δεν συνάδει προς την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών». Τα διαβάζετε αυτά που σας λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής; Τα λαμβάνετε υπόψη σας; Είναι συνταγματικά αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Εμείς, ξέρουμε πολύ καλά και ποιους εκφράζει και τι εκφράζει το Σύνταγμα. Εκφράζει τις κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, αυτές που το κατήρτισαν. Όμως, το Σύνταγμα εγγράφει στα άρθρα του πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων και πολιτικούς αγώνες της Αριστεράς. Και θέλουμε να καταδείξουμε σήμερα στον ελληνικό λαό ότι η αντισυνταγματική τακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κρατικός αυταρχισμός και η καταστολή, πάνε χέρι-χέρι με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Κρατικός αυταρχισμός, αντισυνταγματικότητα, μείωση και εξαφάνιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έρχονται και δένουν με την πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά καταδεικνύουμε στη σημερινή συζήτηση αντισυνταγματικότητας και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε τέτοιες διατάξεις ενός Συντάγματος, στο οποίο έχουν εγγραφεί με βάση τους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του ελληνικού λαού. Αυτά υπερασπιζόμαστε και αυτά θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους».

Αθήνα, 20.12.2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s