Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, με τη ΝΔ στο 22,5%


2cceb653b764910bd169ad42620ae30c_S Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 25% με αναγωγή έναντι 22,5% της ΝΔ δίνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse που διεξήχθη για το http://www.bankingnews.gr.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 29 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου του 2013 ήταν πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1252 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου και με δειγματοληπτικό σφάλμα στο +/-2,8%

Με βάση την έρευνα στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20% ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή αυγή με 11,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25% από 24,5% στην προηγούμενη έρευνα (12 Νοεμβρίου 2013) και ακολουθεί η ΝΔ με 22,5% από 24% στην προηγούμενη μέτρηση.

Η Χρυσή Αυγή στο 13% από 11,5% στην δημοσκόπηση της 12ης Νοεμβρίου.

Στην 4η θέση το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 3%.

Οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 11% από 10% στην προηγούμενη μέτρηση στις 12 Νοεμβρίου.

Στην εξέλιξη εκτίμησης πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την διαφορά του από την ΝΔ ενώ η Χρυσή Αυγή αυξάνει τα ποσοστά της επηρεάζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τον δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας.

Το 56% εκτιμά ότι το 2014 η οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη, το 32% μια από τα ίδια και μόλις το 10% καλύτερη.

Στην ερώτηση πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακάμψει η οικονομία οι απαντήσεις εκπλήσσουν.
Από 5 έως πάνω από 10 χρόνια εκτιμά το 62% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση και 2 έως 5 χρόνια το 25%.

Στην ερώτηση καλύτερος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το χρέος το 34% απαντά κούρεμα έναντι 32% της διαρκούς δημιουργίας πλεονασμάτων.

Το αποτέλεσμα εκπλήσσει καθώς θα αναμενόταν μεγαλύτερο ποσοστό στο κούρεμα του χρέους.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την Τρόικα, το 48% απάντησε κανένας, το 24% ο Σαμαράς και 21% ο Τσίπρας.

Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα για την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Ελάχιστη έως καθόλου 38%, μικρή 19% μέτρια 20% και αρκετή 11%.

Τι αναφέρει ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse

«Αξιόλογες διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα αποτελέσματα της «Πρόθεσης Ψήφου», στην δημοσκόπηση της εταιρείας μας, με κυριότερες τη δημοσκοπική κάμψη της Νέας Δημοκρατίας κατά μιάμιση μονάδα και τη νέα άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει πλέον ανακτήσει το ήμισυ των απωλειών που υπέστη τον Οκτώβριο.
Το ΚΚΕ εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα ποσοστά από τα εκλογικά του, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που καταγράφουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Τα παραπάνω οδηγούν σε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Χρυσή Αυγή να παραμένει στην τρίτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει την τέταρτη.
Καλύτερος διαπραγματευτής με τους δανειστές μας, θεωρείται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με χαμηλό πάντως ποσοστό και μικρή διαφορά από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα.
Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να δικαιολογήσει τη θολή και ρευστή αυτή εικόνα του πολιτικού σκηνικού και την κατεύθυνση των διαφοροποιήσεων των ποσοστών των κομμάτων, με την ανάγνωση και των υπολοίπων – άκρως ενδιαφερόντων – αποτελεσμάτων της έρευνας:

• Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, το 2014, θα είναι χειρότερη από τη φετινή!

• Ένας στους τρεις τοποθετεί την ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μία δεκαετία και περίπου άλλοι τόσοι, στα 5 έως 10 χρόνια!

• Οι πιο μόνιμες λύσεις (νέο κούρεμα και πρωτογενή πλεονάσματα) καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας μας.

• Παραμένει χαμηλή η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πιθανό ένα «κούρεμα» καταθέσων.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη σημερινή αποτύπωση αυτών των ερωτημάτων – δεικτών, θα είχε η παρακολούθηση της εξέλιξής τους σε βάθος χρόνου.

Advertisements
Comments
One Response to “Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, με τη ΝΔ στο 22,5%”
 1. Ο/Η λέει:

  13%, 11,5%
  .

  , ,
  1,5 , 1% ( 63%!!!) - 0,5
  , 1,5%- 0,5 (33%) …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s