Νοσοκομείο Κέρκυρας: Προκλητική στάση του υπουργείου Υγείας και επιδίωξη έντασης με την παρουσία της αστυνομίαςΗμερομηνία: 18/10/2013 09:26

Το υπουργείο Υγείας, αντί να προχωρήσει σε βελτίωση των συνθηκών του νοσοκομείου Κέρκυρας, που υπολειτουργεί, διέταξε την απόλυση των ιατρών και του προσωπικού που –όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Άδ. Γεωργιάδης- παρεμπόδισαν έλεγχο από στελέχη του υπουργείου.

gnk-599x275

Επεισοδιακή ήταν η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικό έλεγχο του νοσοκομείου της Κέρκυρας, το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε δύο ελεγκτές οι οποίοι κατέφτασαν και ξεκίνησαν τον έλεγχο στις 14:50, λίγα λεπτά πριν την αλλαγή βάρδιας. Η είσοδός τους σε κλινικές και γραφεία με σκοπό να βρει τους «κοπανατζήδες» του νοσοκομείου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμο το προσωπικό, το οποίο κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων λειτουργίας του ΕΣΥ, καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες ταυτόχρονα σε κλινικές, χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία εκτελώντας συνήθως πολλές εφημερίες πλέον των επιτρεπτών, τις οποίες και δεν πληρώνονται.

Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από αίθουσες που επιθεωρούσαν οι ελεγκτές με αποδοκιμασίες και έντονη διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας να κλειστούν έντρομοι σε μία αίθουσα ζητώντας από τον Υπουργό να επέμβει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με δήλωσή του στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την Εισαγγελέα της Κέρκυρας την επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία έσπευσε στο νοσοκομείο με δεκάδες άνδρες προκειμένου να «απεγκλωβίσουν» τους ελεγκτές.

Ο κ. Γεωργιάδης στις τηλεοπτικές του δηλώσεις προανήγγειλε ότι οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία θα απολυθούν από το ΕΣΥ, καλώντας τον εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου να ξεκινήσει ΕΔΕ.

Το Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως έχει παραδεχθεί και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη προσωπικού αφού οι 800 περίπου οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις κατά τα 2/5! Πολλές κλινικές δεν διαθέτουν επάρκεια ιατρών ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου επιχειρεί να καλύψει την δραματική κατάσταση του νοσοκομείου και τις δικές της ευθύνες, αφού το (μοναδικό στην Κέρκυρα δημόσιο) νοσηλευτικό κατάστημα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (πεταλούδες, γάζες, ακόμα και υλικά χειρουργείου), η λάμπα του αξονικού τομογράφου είναι καμένη εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το τμήμα κ.ά.

Υπογράμμισαν επίσης ότι ο κ. Γεωργιάδης απέστειλε ελεγκτές σε ένα νοσοκομείο που παραμένει ακέφαλο εδώ και δύο μήνες, αφού μετά την αποδοχή της παραίτησης του διοικητή του δεν έχει ακόμα διοριστεί αντικαταστάτης του.

Η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημ. Βαρνάβα:

Χτες, δύο επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκαν για έλεγχο το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι οι γιατροί και το προσωπικό βρέθηκαν στις θέσεις τους. Ζητήθηκε όμως από τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί με οργανική κάλυψη προσωπικού 40%, τα νεκρά τμήματα λόγω υποστελέχωσης, τον κλειστό εδώ και 2μήνες αξονικό τομογράφο την επισκευή του οποίου αρνείται να πληρώσει το υπουργείο, το παράνομο καθεστώς εφημεριών ετοιμότητας σε νευραλγικές ειδικότητες.

Οι επιθεωρητές αρνήθηκαν.

Δεν σεβάστηκαν ότι βρίσκονταν απέναντι σε ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς κανονική άδεια από το 2011, ένας μόνο για 40- 50 κλίνες ασθενών, χωρίς αναρρωτικές, χωρίς ρεπό, απέναντι σε επιστημονικό προσωπικό που σκύβει το κεφάλι προκειμένου να κρατήσει σε αυτή τη κρίσιμη το νοσοκομείο ανοιχτό. Δε σεβάστηκαν τους 11.000 Κερκυραίους που μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πάτρας και της Αθήνας για καλύτερες Υπηρεσίες Υγείας, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις.

Με εντολή του κ. Γεωργιάδη οι επιθεωρητές απειλούσαν τους γιατρούς με κυρώσεις χωρίς ποτέ να υπάρξει προπηλακισμός. Όλως παραδόξως (!) βρέθηκε αστυνομικός διευθυντής στο χώρο και οι επιθεωρητές συνέχισαν εισβάλλοντας μαζί με αστυνομικούς σε ιατρεία και χώρους νοσηλείας, εγκλωβίζοντας σ΄ ένα ιδιότυπο ανθρωποκυνηγητό γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς, πολίτες που έσπευσαν στο νοσοκομείο, δημοσιογράφους στις σκάλες και σε διαδρόμους με τραυματισμούς μάλιστα κάποιων εξ αυτών, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της έντασης που δημιούργησαν, υπό αποδοκιμασίες χωρίς όμως να δεχθούν επίθεση.

Θεωρούμε ακραία προκλητική τη στάση του υπουργείου Υγείας και την επιδίωξη έντασης μέσα σε Νοσοκομείο, προκειμένου να δείξει πυγμή και να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες του για τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα.

Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας και καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να σοβαρευτεί και να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και την αναγγελία απόλυσης εργαζομένων από τα τηλεοπτικά στούντιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s