Δευτέρα 7 Οκτώβρη: Συλλαλητήριο για τον «ξαφνικό θάνατο» των δομών πρωτοβάθμιας υγείας – 58 Εργαζόμενοι Κέντρου Υγείας- Περιφερικών Ιατρείων- Μονάδας ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα


Πλατειά σύσκεψη – συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο Μουσικό Γυμνάσιο με πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Με βασικούς εισηγητές τον Π. Παντέλη, αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ( ομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσια νοσοκομεία) και τον Σ. Παπαδόπουλο μέλος της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ( ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών) οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στα σχέδια της τροικανής κυβέρνησης και του ακραίου μνημονιακόυ υπουργού υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, να ολοκληρώσουν το μνημονιακό σχέδιο στο χώρο της υγείας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με την συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την μεταφορά ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του κόστους των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους ( καθιέρωση 25 ευρώ ταρίφας για κάθε εισαγωγή, 1 ευρω για την εκτέλεση κάθε συνταγής, πλέον των 5 ευρώ για την εξέταση στα τακτικά ιατρεία) και τον προσανατολισμό στον ιδιωτικό τομέα υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, την στιγμή που 2.5 εκατομύρια είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες και το σύνολο της κοινωνίας βιώνει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Αφού κατέβηκαν «ρολά» σε οκτώ Νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης και με την εκδοση Νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία έχουμε κατάργηση 770 τμημάτων, χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων. Ερχεται η σειρά των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( δηλαδή των κέντρων υγείας, των περιφερικών ιατρείων, των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ- πρωην πολυιατρεία ΙΚΑ). Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού υγείας στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ από την 1η Νοέμβρη καταργούνται οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι εργαζόμενοι σε αυτές γιατροί, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απολύσεων.

Εναι χαρακτηριστικό των σχεδιασμών της κυβέρνησης στο χωρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – ΕΟΠΥΥ το σχέδιο Σουλιώτη που παραδόθηκε στον υπουργό υγείας.

Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών για την Ζάκυνθο θα σημαίνει λουκέτο στο ΚΥ Κατστασταρίου, σε όλα τα περιφερικά αγροτικά ιατρεία και την μονάδα του ΕΟΠΥΥ ( πρώην πολυιατρείο του ΙΚΑ) με το πέρασμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 58 συνολικά εργαζομέων.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αδιέξοδη κατάσταση στο νοσοκομείο στο οποίο σημειωτέον έχουν αναπτυχθεί μόνο οι 110 από τις 160 κλίνες ενώ η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προυπολοσισμός του νέου νοσοκομείου για το 2014 βρίσκεται μόλις στο 50% του προυπολογισμού του 2012 για το παλαιό νοσοκομείο.

Μετά τις εισηγήσεις τοποθετήθηκετο μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Κόνιαρης Χρήστος, ο βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τ. Στρούζας, εκπροσωπος της 1ης Ενωσης Γονέων-Κηδεμόνω και πολίτες ενω κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη για ένα κοινό μέτωπο αγωνα για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών τόσο στο χωρο της υγείας αλλά και συνολικώτερα.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για την κινητοποίηση που οργανώνουν οι φορείς της Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 6 μμ έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s