Η «μαύρη τρύπα» ρουφάει την κυβέρνηση


24797_1Ημερομηνία: 21/02/2013


Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει ο προϋπολογισμός, καθώς αυξάνεται απειλητικά η υστέρηση των εσόδων.

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, η ύφεση κατατρώει τη φορολογητέα ύλη, η κατανάλωση συνθλίβεται, η είσπραξη ΦΠΑ ολοένα και καθίσταται δυσχερέστερη. Η επικέντρωση στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, που πέρσι απέδωσε, φέτος προσκρούει στα εξαντλημένα αποθέματα των νοικοκυριών.

Με τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να μεγαλώνει, η κυβέρνηση προσπαθεί να φιλοτεχνήσει τη «μαγική εικόνα» ανάταξης της οικονομίας, δηλαδή καταφεύγει σε καρικατούρα προπαγάνδας. Όχι μόνον τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, αλλά και το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον στόχο της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η κυβέρνηση γλιστρά εξ ανάγκης προώρως στον εκλογικό κύκλο. Όπως το πάει, θα παραδώσει καμένη γη. Θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία. Θα κλείσει συμβόλαια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που θα τελούν πάντοτε υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν θα κατορθώσει να δημιουργήσει βιώσιμη ψευδαίσθηση με τις εξαγγελίες για μέτρα δήθεν ανακούφισης των ανέργων, όπως η δημιουργία θέσεων προσωρινής απασχόλησης που θα καλυφθούν με ρουσφετολογικά κριτήρια. Οι άνεργοι δεν ζητούν ολιγόμηνη απασχόληση σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, αλλά στοιχειωδώς αξιοπρεπή εργασία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι δεν ζητούν να διασπαθίζονται τα κοινοτικά κονδύλια μέσω πελατειακών κυκλωμάτων, αλλά διαφανή και αποδοτική διαχείρισή τους.

Οι παγίδες για πρόωρες εκλογές στήνονται. Έχουν τεθεί ως όριο οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είναι πιθανό όμως να μη φτάσει μέχρι τότε η παρούσα κυβέρνηση, παρά την εισαγόμενη πολιτική ενίσχυση με τις επισκέψεις Μέρκελ, Ολάντ κ.λπ. Η επιδρομή των εκκαθαριστικών της εφορίας τον Μάιο θα επιδεινώσει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα. Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων προδιαθέτει για νέα σκληρά μέτρα. Η προαναγγελία για νέο κούρεμα του χρέους το φθινόπωρο θα αποτελέσει όχημα για νέα μέτρα κοινωνικής εξόντωσης. Την υπόθεση του κουρέματος δεν πρέπει να αφεθεί να τη διαχειριστούν οι υπεύθυνοι του προηγούμενου κουρέματος που οδήγησε στη χρεωκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, στην καταβαράθρωση εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προκλητική προικοδότηση των τραπεζών.

Τα χθεσινά απεργιακά συλλαλητήρια επιβεβαίωσαν ότι η κοινωνία ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, με τους δικούς της ρυθμούς, λεηλατημένη από τα Μνημόνια, χωρίς ωστόσο να είναι πεισμένη πως μπορεί άμεσα να ανατρέψει τους πολιτικούς εργολάβους της τρόικας. Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και το επαπειλούμενο κούρεμα διαμορφώνουν νέα δυναμική στις κοινωνικές αντιστάσεις. Χθες έγινε ένα αποφασιστικό βήμα.

Πηγή: http://www.avgi.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: