Απλά μαθήματα παραπομπής στο Ευρωπαικό Δικαστήριο….Γιατί ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται!!Επειδή ένα όργιο παραπληροφόρης και απειλών για επικείμενα πρόστιμα απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο, με αφορμής τις παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβαλλον στον κορεσμένο ΧΥΤΑ του σκοπού, στις οποίες πρωτοστατούν η μνημονιακή κυβέρνηση δια του γενικού γραμματέα κ Αγγελάκα, ο δήμαρχος κ Μποζίκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας κ Ξένος, έχει κατακλυσει την ζακυνθινή κοινή γνώμη, δημοσιευουμε σήμερα απο την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Ενωσης τα προβλεπόμενα απο την ευρωπαική νομοθεσία στάδια στη διαδικασία παράβασης.
Καί επιφυλασσόμαστε για σημαντικές αποκαλύψεις για τις τραγικές ανεπάρκειες και ευθύνες αυτών που σήμερα επισείουν τον μπαμπούλα των προστίμων.

Παραβάσεις: Συχνές ερωτήσεις

Reference: MEMO/12/12 Event Date: 17/01/2012 Export pdf PDF word DOC
Other available languages : EN FR DE DA ES NL IT SV PT FI CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG RO

MEMO/12/12

Στρασβούργο, 17 Ιανουαρίου 2012

Παραβάσεις: Συχνές ερωτήσεις

Ποιά είναι τα διάφορα στάδια στη διαδικασία παράβασης;

Το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) εξουσιοδοτεί την Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να κινήσει διαδικασία κατά κράτους μέλους που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ.

Η διαδικασία παράβασης αρχίζει με ένα αίτημα παροχής πληροφοριών («προειδοποιητική επιστολή») προς το σχετικό κράτος μέλος, στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως δύο μηνών.

Αν η Επιτροπή δεν μείνει ικανοποιημένη από τις πληροφορίες και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωση που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ, μπορεί τότε να απευθύνει επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ («αιτιολογημένη γνώμη»), καλώντας το κράτος μέλος να την ενημερώσει για τα μέτρα που έλαβε για να συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως δύο μηνών.

Αν ένα κράτος μέλος παραλείπει να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το εν λόγω κράτος μέλος στο Δικαστήριο της ΕΕ. Εντούτοις, σε ποσοστό άνω του 95% των υποθέσεων παράβασης, τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ πριν από την παραπομπή τους στο Δικαστήριο. Αν το Δικαστήριο εκδώσει καταδικαστική απόφαση εις βάρος κράτους μέλους, το τελευταίο οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση κράτους μέλους που παρέλειψε να μεταφέρει οδηγίες εντός της προθεσμίας που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει χρηματική ποινή στο κράτος μέλος, μόλις εκδώσει την πρώτη απόφασή του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η δυνατότητα αυτή, που προβλέφθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κατοχυρώνεται στο άρθρο 260 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.

Τι συμβαίνει όταν ένα κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου;

Εάν, παρά την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου, το κράτος μέλος συνεχίσει να μην συμμορφώνεται, η Επιτροπή δύναται να κινήσει άλλη διαδικασία παράβασης βάσει του άρθρου 260 της ΣΛΕΕ, αποστέλλοντας απλά γραπτή προειδοποίηση προτού παραπέμψει το κράτος μέλος και πάλι στο Δικαστήριο.

Εάν η Επιτροπή παραπέμψει κράτος μέλος για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο, δύναται να προτείνει στο Δικαστήριο την επιβολή χρηματικών ποινών ανάλογα με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παράβασης και με το μέγεθος του κράτους μέλους. Μπορούν να επιβληθούν δύο είδη χρηματικής ποινής:

ένα εφάπαξ ποσό που εξαρτάται από τον χρόνο που μεσολάβησε από την αρχική απόφαση του Δικαστηρίου

και ημερήσια χρηματική ποινή για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από την δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρι την παύση της παράβασης.

Ποιος λαμβάνει την τελική απόφαση για τις κυρώσεις;

Οι χρηματικές κυρώσεις προτείνονται από την Επιτροπή και το Δικαστήριο δύναται να τροποποιήσει τα ποσά αυτά στην απόφασή του.

Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής;

Η Επιτροπή ενεργεί ως θεματοφύλακας των συνθηκών. Ρόλος και υποχρέωσή της είναι να εξασφαλίσει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η διαδικασία διέπεται από τη Συνθήκη (στάδια, χρονικά όρια). Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την παραπομπή κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση για την κίνηση διαδικασίας παράβασης κατά κράτους μέλους λαμβάνεται από το Σώμα των Επιτρόπων. Η απόφαση λαμβάνεται βάσει επακριβούς και αμερόληπτης νομικής ανάλυσης, που διεξάγεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, των εγγράφων και των πληροφοριών που υποβάλλουν τα μέρη και των καταγγελιών οποιασδήποτε μορφής.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής που αφορούν παραβάσεις συγκεντρώνονται μια φορά το μήνα στο πλαίσιο συνολικής διαδικασίας που καλύπτει διάφορους τομείς πολιτικής. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιοποιούνται.

Πηγη http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-12_el.htm

Comments
One Response to “Απλά μαθήματα παραπομπής στο Ευρωπαικό Δικαστήριο….Γιατί ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται!!”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] 22/11/2012 Έπρεπε να γνωρίζει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο διορισμένος γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης […]Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s